Burgery z olejem lnianym, pieczarkami i sosem paprykowo-pomidorowym

Nie trzeba być wegetarianinem, by rozsmakować się w niektórych wegetariańskich daniach. Dowodzi tego proponowany przez nas przepis, który przypadnie do gustu nawet tym, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie, że można zjeść burgera bez mięsa. Oto pyszne wege burgery z olejem lnianym <3

Burgery z olejem lnianym

Olej lniany Olini w kuchni

Smak to nie jedyna zaleta proponowanego przez nas dania. Burger jest również znakomitym źródłem białka – głównie za sprawą sera feta oraz pieczarek portobello. Grzyby te dodatkowo dostarczą do Twojego organizmu witaminy D, B, potas i wiele więcej cennych składników.

Natomiast dodatek oleju lnianego sprawia, że sos jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3.

Burgery z olejem lnianym to pyszny i oryginalny sposób na zdrowy posiłek na co dzień i od święta 🙂

 

Składniki na sos:

Burgery z olejem lnianym

Olej lniany w kuchni

  •  1 łyżka oleju lnianego
  •  2 czerwone papryki
  •  3 pomidory śliwkowe lub pomidory roma, pocięte na ćwiartki
  •  1 cebula, grubo pocięta
  •  1 łyżka octu jabłkowego
  •  1 łyżeczka wędzonej papryki
  •  1/2 łyżeczki soli

 

Burgery z olejem lnianym

Olej lniany w kuchni

Składniki do przygotowania burgera:

  • 4 duże pieczarki portobello (trzony odcinamy)
  • Sos Tamari
  •  4 bułki do burgerów, mogą być też angielskie muffiny
  •  4 plasterki sera feta o grubości ok 1,5 cm
  •  Kilka liści sałaty

 

 

Jak przygotować sos?

Najpierw przygotowujemy sos. Rozgrzej piekarnik do 215°C. Na blaszce do pieczenia ułóż paprykę i pomidory oraz cebulę. Piecz przez około 45 minut – aż lekko się przypalą. Następnie wrzuć upieczone składniki do robota kuchennego razem z octem, olejem lnianym, papryką i solą. Zmiksuj wszystkie składniki.

Sos możesz przygotować wcześniej, by lepiej się przegryzł. Można go przechowywać w lodówce maksymalnie przez 2 tygodnie.

 

Jak przygotować burgery?

Rozgrzej grill lub patelnię. Pokryj grzyby sosem Tamari i olejem. Niech leżą tak przez kilka minut. Po tym czasie połóż je na grillu/patelni odwrotną stroną. Smaż przez około 5 minut, obróć i smaż przez kolejne 3 minuty. Lekko podsmażamy również bułki – przecięte na pół. Powinny zrobić się ciepłe i chrupiące.

Następnie składamy burgera. Na połowę bułki kładziemy grzyby, następnie ser feta, przygotowany sos i sałatę. Przykrywamy drugą połową bułki.

Olej lniany budwigowy

Olej lniany Olini Budwigowy

 

Takie wege burgery z olejem lnianym można zjeść na lunch, romantyczną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.

Spożywamy od razu po przygotowaniu i cieszymy się pysznym i zdrowym posiłkiem 🙂

Przeczytaj także o oleju lnianym na skórę oraz na włosy.

Tu znajdziesz więcej informacji o zastosowaniach oleju lnianego w kuchni.

 

Jak najlepiej wybrać olej lniany do zdrowej kuchni?

  • Najważniejsze: olej lniany musi być ŚWIEŻY – na Olini.pl kupisz olej lniany wytłoczony w naszej rodzinnej olejarni na świeżo, na Twoje zamówienie. Nie stoi na sklepowej półce i nie jełczeje, czekając na klienta
  • Olej lniany musi być zimnotłoczony (do 40 stopni) – zawsze kupuj olej z pewnego źródła
  • Olej lniany powinien być zawsze w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce, niewystawiony na światło słoneczne – nasze butelki są ze specjalnego, ciemnego i grubego szkła aptecznego, które dodatkowo chroni Twój olej
Burgery z olejem lnianym

Olej lniany Olini