Rafinowany czy nierafinowany – jak wybrać olej kokosowy?

Olej kokosowy Olini tłoczony na zimno, nierafinowany

Olej kokosowy Olini tłoczony na zimno, nierafinowany

Cudowny olej kokosowy

Olej kokosowy jest jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Jest bogaty w niezbędne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, jak żelazo i magnez.

  • ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i antybakteryjne
  • obniża cholesterol i pomaga zapobiegać chorobom serca
Olej kokosowy nierafinowany ma konsystencję masła kokosowego

Olej kokosowy nierafinowany ma konsystencję masła kokosowego

Rafinacja oleju

Na rynku dostępne są dwa podstawowe rodzaje oleju kokosowego: rafinowany i nierafinowany.

Olej rafinowany poddawany jest chemicznemu procesowi rafinacji, najczęściej przy użyciu chemicznych rozpuszczalników. Rafinowany olej kokosowy jest dodatkowo filtrowany i oczyszczany m.in. z osadów roślinnych, ale niestety również z cennych substancji zdrowotnych. Ma również dłuższą datę przydatności do spożycia.

Olej rafinowany jest zdecydowanie tańszy od nierafinowanego i nieoczyszczonego, jednak zdecydowanie warto zainwestować więcej w świeżość i zdrowie. Dowiedz się więcej z naszego artykułu o cenie oleju kokosowego. Dietetycy i sportowcy zdecydowanie polecają stosowanie olejów nierafinowanych w zdrowiej diecie.

Wybierz nierafinowany!

Zdecydowanie lepsze właściwości zdrowotne ma olej kokosowy nierafinowany, zimnotłoczony.

Olej kokosowy nierafinowany ma piękny, delikatny zapach i smak orzecha kokosowego i . Olej rafinowany jest całkowicie pozbawiony zapachu.

Nieoczyszczony olej kokosowy ma gęstą konsystencję masła lub smalcu. W temperaturze pokojowej jest stały i nieprzezroczysty, po podgrzaniu (nawet w rękach), konsystencja zmienia się na płynną i przezroczystą. Jest to zupełnie naturalny proces, który nie ma żadnego wpływu na właściwości zdrowotne oleju.

Jak wybrać dobry olej kokosowy?

  • Najważniejsze: olej kokosowy musi być zawsze ŚWIEŻY – na Olini.pl kupisz olej kokosowy wytłoczony w naszej rodzinnej olejarni na świeżo, na Twoje zamówienie. Nie stoi na sklepowej półce i nie jełczeje, czekając na klienta
  • Olej kokosowy musi być zimnotłoczony (do 40 stopni), nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony
  • Olej kokosowy powinien być przechowywany w chłodnym miejscu oraz nie być wystawiony na bezpośrednie światło słoneczne
Nierafinowany olej kokosowy Olini ma zastosowanie kosmetyczne

Nierafinowany olej kokosowy Olini ma zastosowanie kosmetyczne