Olej kokosowy nierafinowany a rafinowany – wybierz najlepszy dla Twojego zdrowia

Olej kokosowy to absolutny hit zarówno w kosmetyce, dietach odchudzających, jak i pielęgnacji dzieci i niemowląt. Na rynku znajdziesz olej kokosowy nierafinowany, zimnotłoczony, z pierwszego tłoczenia oraz olej rafinowany – czyszczony filtrowany chemicznie. Który z tych olejów jest najlepszy dla Twojego zdrowia? Który najlepiej nadaje się do pielęgnacji skóry suchej i atopowej, a także do olejowania włosów? W artykule znajdziesz odpowiedź na te pytania.

Olej kokosowy Olini tłoczony na zimno, nierafinowany

Olej kokosowy Olini tłoczony na zimno, nierafinowany

Cudowny olej kokosowy

Olej kokosowy nierafinowany ma konsystencję masła kokosowego

Olej kokosowy nierafinowany ma konsystencję masła kokosowego

Olej kokosowy jest jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Jest bogaty w niezbędne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, jak żelazo i magnez. Nieradfinowany olej kokosowy tłoczony na zimno:

  • ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i antybakteryjne – pomaga w gojeniu ran, a także oczyszczaniu skóry trądzikowej
  • obniża cholesterol i pomaga zapobiegać chorobom serca – pomaga zapobiegać miażdżycy i nadciśnieniu

Rafinacja oleju

Na rynku dostępne są dwa podstawowe rodzaje oleju kokosowego: rafinowany i nierafinowany.

Olej rafinowany poddawany jest chemicznemu procesowi rafinacji, najczęściej przy użyciu chemicznych rozpuszczalników, np.benzyny.

Rafinowany olej kokosowy jest dodatkowo filtrowany i oczyszczany m.in. z osadów roślinnych, ale niestety również z cennych substancji zdrowotnych. Ma również dłuższą datę przydatności do spożycia.

Olej rafinowany jest zdecydowanie tańszy od nierafinowanego i nieoczyszczonego, jednak zdecydowanie warto zainwestować więcej w świeżość i zdrowie.

Dowiedz się więcej z naszego artykułu o cenie oleju kokosowego. Dietetycy i sportowcy zdecydowanie polecają stosowanie olejów nierafinowanych w zdrowiej diecie.

Wybierz olej kokosowy nierafinowany!

Zdecydowanie lepsze właściwości zdrowotne ma olej kokosowy nierafinowany, zimnotłoczony.

Olej kokosowy nierafinowany ma piękny, delikatny zapach i smak orzecha kokosowego. Olej rafinowany jest całkowicie pozbawiony zapachu.

Nieoczyszczony olej kokosowy ma gęstą konsystencję masła lub smalcu. W temperaturze pokojowej jest stały i nieprzezroczysty, po podgrzaniu (nawet w rękach), konsystencja zmienia się na płynną i przezroczystą. Jest to zupełnie naturalny proces, który nie ma żadnego wpływu na właściwości zdrowotne oleju.

Jak wybrać najlepszy olej kokosowy?

  • Najważniejsze: olej kokosowy musi być zawsze ŚWIEŻY – na Olini.pl kupisz olej kokosowy wytłoczony w naszej rodzinnej olejarni na świeżo, na Twoje zamówienie. Nie stoi na sklepowej półce i nie jełczeje, czekając na klienta
  • Olej kokosowy musi być zimnotłoczony (do 40 stopni), nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony
  • Olej kokosowy powinien być przechowywany w chłodnym miejscu oraz nie być wystawiony na bezpośrednie światło słoneczne

 

 

Nierafinowany olej kokosowy Olini ma zastosowanie kosmetyczne

Nierafinowany olej kokosowy Olini ma zastosowanie kosmetyczne