Olej z czarnuszki – poznaj 20 niesamowitych właściwości

Olej z czarnuszki to genialny naturalny środek na alergię, choroby skóry, częste infekcje, a nawet na nowotwory. Poza tym jest świetnym kosmetykiem dla skóry tłustej, trądzikowej, mieszanej oraz dojrzałej – działa antybakteryjnie, wygładza i odmładza cerę. Daje dobre rezultaty również przy olejowaniu włosów. Na co jeszcze pomaga? Jak go stosować? Poznaj 20 powodów, dla których zakochasz się w oleju z czarnuszki 🙂

olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki Olini

Olej z czarnuszki – pochodzenie

Aby odkryć złoto faraonów nie musi wyjeżdżać do Egiptu ani brać udziału w wykopaliskach. Wystarczy zaopatrzyć się w butelkę oleju z czarnuszki i korzystać z jego dobroczynnych właściwości. Ten cudowny preparat był dobrze znany osobistościom świata antycznego m.in. Kleopatrze, Nefertiti, Tutenchamonowi i Hipokratesowi. Królowe Egiptu stosowały go do zabiegów pielęgnacyjnych, zaś ojciec medycyny leczył nim dolegliwości zdrowotne.

Już wtedy uważano olej z czarnuszki za eliksir nieśmiertelności, więc nie dziwi fakt, że miał towarzyszyć Tutenchamonowi również w życiu pozagrobowym. I choć starożytni nie dysponowali zaawansowanymi laboratoriami, ani trochę nie pomylili się co do właściwości tej wyjątkowej substancji.

Czym jest olej z czarnuszki i jak go stosować?

Ten wartościowy olej uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno ziaren czarnuszki siewnej – rośliny z rodziny jaskrowatych, pochodzącej z Azji Zachodniej i Europy Południowej. Czarnuszka jest też znana pod wdzięcznie brzmiącą nazwą Nigella sativa, a bardziej pospolicie określa się ją mianem kminu czarnego. Specyfik ma postać tłustej cieczy w odcieniach od miodowego do ciemnobrązowego.

Korzenny aromat i ostry, gorzkawy smak sprawiają, że olej z czarnuszki jest mocno wyczuwalny w potrawie, co trzeba wziąć pod uwagę, gdy np. dodajesz go do sałatki.

Aby olej był świeży jak najdłużej należy przechowywać go w zamkniętej butelce w chłodnym pomieszczeniu (lub lodówce) i bez dostępu światła. Produkt powinien być stosowany wyłącznie na surowo – możesz spożywać olej samodzielnie, wymieszać go z sokiem lub miodem oraz dodawać do sałatek, dipów i warzywnych smoothies.

A jak dawkować zdrowy czarnuszkowy olej? Dorosłym zalecamy jedną 1-3 łyżeczek dziennie, rozłożone na porcje. Dzieci mogą spożywać 0,5-1,5 łyżeczki (dzieci do 3 lat nie więcej niż 0,5 łyżeczki dziennie). 

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

Dlaczego olej z czarnuszki jest tak cenny?

Czarnuszkowy olej ma nie tylko piękną złotą barwę, ale jest też równie wartościowy, jak błyszczący kruszec. Skład oleju z kminu czarnego prezentuje się imponująco:

  • 85% to nienasycone kwasy tłuszczowe (linolenowy, arachidonowy, oleinowy, mirystynowy, palmitynowy, palmitoleinowy, stearynowy, linolowy)
  • olejek lotny zawierający m.in. tymochinon, gamma-terpinen, tymohydrochinon, tymol i karwakol
  • witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, B7 (biotyna)
  • minerały: wapń, żelazo, miedź, kwas foliowy, cynk fosfor
  • białko
  • alkaloidy
  • flawonoidy
  • saponiny
  • sterole roślinne

Dobroczynne działanie NNKT (nienasycone kwasy tłuszczone) jest szeroko znane: poprawiają odporność organizmu, wspierają układ krążenia, regulują metabolizm, determinują prawidłową pracę wielu narządów i przeciwdziałają nowotworom.

Jednak wyjątkowość oleju czarnuszkowego wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości związku aktywnego o nazwie tymochinon. To waśnie ta substancja jest w największej mierze odpowiedzialna za właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne oleju.

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

20 powodów, dla których pokochasz olej z czarnuszki:

1. Eliminuje wolne rodniki

Działanie antyoksydacyjne oleju z czarnuszki wynika z zawartości m.in. kwasów wielonasyconych, fosfolipidów, tymochinonu i karwakrolu. Substancje te skutecznie neutralizują wolne rodniki i będą chronić Twój organizm przed stresem oksydacyjnym oraz wynikającymi z niego zagrożeniami.

2. Wzmacnia odporność

Olej zawiera składniki aktywne, które pobudzają produkcję komórek typu T (limfocyty T) i NK (natural killers). „Naturalni zabójcy” odgrywają bardzo ważną rolę w odpowiedzi odpornościowej organizmu – m.in. niszczą komórki nowotworowe i zainfekowane przez drobnoustroje. Sięgnij po olej zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o przeziębienie i grypę. W czasie choroby proponujemy picie oleju rozpuszczonego w szklance wody z dodatkiem miodu, który również działa jak naturalny antybiotyk.

Przeczytaj więcej o tym, jak olej z czarnuszki buduje odporność.

3. Wspiera leczenie nowotworów

Według badań przeprowadzonych w Singapurze w 2012 r., tymochinon w połączeniu z chemioterapią daje bardzo dobre rezultaty w leczeniu nowotworów prostaty, okrężnicy, sutka, płuc i trzustki. Osoby znajdujące się w grupie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego powinny spożywać olej w ramach kuracji profilaktycznej. Ponadto specyfik łagodzi negatywne skutki chemioterapii i radioterapii, co poprawia samopoczucie pacjenta i korzystnie wpływa na efektywność leczenia.

Czytaj więcej o oleju z czarnuszki na nowotwory.

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

4. Pomaga alergikom i astmatykom

Badania z udziałem oleju (w formie kropli do nosa i kapsułek do spożycia) potwierdzają jego skuteczność w walce z chorobami alergicznymi i astmą. Po ośmiu tygodniach przyjmowania trzech dawek kapsułek z olejem u uczestników (zwłaszcza dzieci) stwierdzono złagodzenie takich objawów jak: katar sienny, przekrwienie błony śluzowej nosa, świąd nosa, kichanie, świszczący oddech, egzemy skórne.

Przeczytaj więcej o oleju z czarnuszki na alergię.

5. Działa antybakteryjnie

Badania przeprowadzone w 2008 roku w Pakistanie wykazały, że olej jest w stanie zwalczyć bakterie gronkowca złocistego odpornego na antybiotyki (MRSA), który stanowi poważny problem w placówkach opieki zdrowotnej. Ponadto olej z czarnuszki może być stosowany z dobrym skutkiem w zakażeniach wywołanych rozmaitymi bakteriami m.in. z rodzaju Shigella, E-coli, Salmonella, Listeria i różnymi rodzajami gronkowca. Spożywaj sam olej lub olej z wodą przy zakażeniach wewnętrznych (np. jelitowych), natomiast przy infekcjach zewnętrznych stosuj go jak maść na skórę.

Przeczytaj więcej o oleju z czarnuszki na atopowe zapalenia skóry.

6. Zwalcza infekcje grzybicze

Badania uwodniły, że tymochinon zawarty w olejku skutecznie zwalcza osiem gatunków grzybów powodujących grzybice skóry (dermatofitozy) i w niektórych przypadkach (np. zarażenie Microsporum canis) jest równie skuteczny jak antybiotyki przeciwgrzybiczne. Jeśli masz problem z kandydozą jelitową, prędko zaopatrz się w ten cudowny olej.

7. Rozprawia się z wirusami

Przeprowadzony w Egipcie eksperyment dowiódł, że olej z czarnuszki już w ciągu 10 dni potrafi zwalczyć zakażenie wirusem CMV odpowiedzialnym za cytomegalię (groźną zwłaszcza dla osób o obniżonej odporności i kobiet w ciąży). Działanie przeciwwirusowe wynika przede wszystkim z właściwości immunomodulacyjnych olejku. Zawarte w nim substancje czynne zwiększają produkcję limfocytów T, makrofagów i interferonu gamma, czyli komórek biorących udział w reakcji odpornościowej organizmu.

Czytaj więcej o oleju z czarnuszki na choroby autoimmunologiczne.

8. Jest doskonały na wrzody

Olej z czarnuszki osłoni błonę śluzową Twojego żołądka i pomoże ją odbudować. Choroba wrzodowa jest ściśle związana z aktywnością rodników tlenowych, dlatego olej bogaty w substancje antyoksydacyjne spowalnia rozwój choroby i łagodzi objawy. Właściwości przeciwwrzodowe oleju wynikają również ze zdolności do blokowania histaminy, która negatywnie wpływa na przebieg choroby zwiększając wydzielanie żrącego soku żołądkowego.

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

9. Chroni wątrobę

Badania przeprowadzone na królikach i szczurach sugerują, że olej z czarnuszki działa pozytywnie na kondycję wątroby poprzez: neutralizację toksyn, odtruwanie, poprawę profilu lipidowego i morfologii krwi, wyrównanie gospodarki elektrolitowej i enzymów wątrobowych oraz przeciwdziałanie zwłóknieniom. Jeżeli masz problemy z wątrobą lub obawiasz się marskości, nie zapomnij włączyć oleju do codziennej diety.

10. Korzystnie wpływa na nerki

Olej działa dobroczynnie na nerki. Zapobiega uszkodzeniu miąższu na skutek przyjmowania leków potencjalnie nefrotoksycznych tj. gentamycyny, cisplatyny i doksorubicyny. Możesz go również stosować jako naturalny medykament w stanach zapalnych pęcherza moczowego.

Przeczytaj 10 nieznanych faktów o oleju z czarnuszki.

11. Działa jak analgetyk

Olej przyjmowany wewnętrznie zmniejsza odczuwanie bólu spowodowanego urazami mechanicznymi, chemicznymi i termicznymi. W medycynie naturalnej polecany jest w leczeniu m.in. bólu głowy, gardła i ucha, bólów reumatycznych i migreny. W dodatku olej z czarnuszki łagodzi skurcze mięśni, zatem warto go stosować przy bólu menstruacyjnym. Właściwości przeciwbólowe wynikają prawdopodobnie ze zdolności do pobudzania opioidowych receptorów nerwowych oraz działania przeciwzapalnego.

12. Pomaga wyjść z uzależnienia

Olej czarnuszki działa odtruwająco, dzięki czemu może łagodzić skutki przedawkowania opiatów. Ponadto wspiera organizm w czasie odstawienia narkotyku, łagodząc dolegliwości fizyczne. Zmniejsza też ryzyko powrotu do nałogu.

13. Zapobiega chorobom serca i wzmacnia układ krążenia

Czarnuszkowy olej korzystnie wpłynie na Twój układ sercowo-naczyniowy. Pozytywne działanie oleju wynika z wysokiej zawartości kwasów omega-6 i omega-9 a także steroli roślinnych. Substancje te uelastyczniają ścianki naczyń krwionośnych oraz zapobiegają zakrzepom. Ponadto wyraźnie obniżają ciśnienie krwi. Regularne spożywanie oleju z czarnuszki do doskonałe rozwiązanie dla osób zagrożonych miażdżycą, udarem i zawałem serca.

14. Wspiera leczenie cukrzycy typu 1 i 2

Olej z czarnuszki odbudowuje komórki beta trzustki, które produkują insulinę (a więc normalizuje poziom insuliny) i reguluje stężenie glukozy we krwi. Dzięki temu zapobiega rozwojowi obu typów cukrzycy.

15. Łagodzi przebieg schorzeń układu nerwowego

Tymohydrochinon zawarty w olejku czarnuszkowym to naturalny inhibitor, który poprawia działanie mózgu. Związek hamuje działanie enzymu acetylocholinoesterazy rozkładającego jeden z najważniejszych neuroprzekaźników. Dzięki temu olej może być stosowany jako środek wspomagający w takich schorzeniach jak: nerwica, depresja, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, autyzm, demencja, schizofrenia i padaczka.

Przeczytaj więcej o właściwościach oleju z czarnuszki.

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

16. Reguluje trawienie i metabolizm

Olej działa rozkurczowo, przez co skutecznie niweluje gazy, wzdęcia i nudności, a tym samym łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego. Regularnie przyjmuj olej, by utrzymać dobre tempo przemiany materii i zapanować nad apetytem.

17. Działa przeciwpasożytniczo

Olej wykazuje skuteczne działanie w walce z tasiemczycą oraz przywrą żylną Mansona, a jednocześnie pozwala zregenerować wątrobę i układ odpornościowy uszkodzone wskutek działania pasożyta.

18. Ma dobry wpływ na układ rozrodczy

U mężczyzn regularne spożywanie oleju z czarnuszki może powodować wzmożoną produkcję plemników, natomiast u kobiet sprzyja regularnemu miesiączkowaniu. Poprawia też laktację i płodność.

19. To naturalny „szampon”

Olej z czarnuszki możesz dodawać do szamponu i wykorzystać mieszankę do pielęgnacji włosów. Olej zawiera substancje, które przyspieszają porost włosów i wzmacniają mieszki włosowe, dzięki czemu włosy są silniejsze, a fryzura gęstsza. Ponadto ze względu na działanie przeciwzapalne czarnuszkowy olej zapobiega nadmiernemu łuszczeniu skóry głowy. Natomiast używany w formie wcierki na łysiejące miejsca pozwala zahamować nadmierne wypadanie włosów.

20. Skutecznie dba o skórę

Już Kleopatra wiedziała, że olej z czarnuszki zapewnia gładką i zdrową cerę. Stosuj go bezpośrednio na skórę, by łagodzić rozmaite dermatozy – trądzik, grzybicę, atopowe zapalanie skóry, wysypki i egzemy. Olej warto mieć pod ręką również na wakacjach, gdyż świetnie leczy skutki oparzeń słonecznych i ułatwia gojenie ran.

Czytaj więcej o oleju z czarnuszki na twarz.

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki i ziarna czarnuszki Olini

Czy istnieją przeciwwskazania dla stosowania oleju z czarnuszki?

Spożywanie oleju z czarnuszki jest bezpieczne i nie grozi powikłaniami. Niemniej, środek wykazuje silne działanie rozkurczowe, w związku z czym nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży bez konsultacji z lekarzem. Zmniejsza też ciśnienie krwi, zatem może być nieodpowiedni dla osób z hipotensją. Poza tymi przypadkami możesz sięgać po olej bez przeszkód.

Oczywiście, gdy zachorujesz zakup oleju z czarnuszki nie zastąpi wizyty u lekarza, natomiast po konsultacji ze specjalistą może być efektywnym wsparciem dla konwencjonalnej terapii. Olej nie tylko polepsza samopoczucie pacjenta i wzmacnia organizm, ale – co potwierdzają liczne badania – przyczynia się do złagodzenia, a nawet cofania objawów wielu schorzeń.

A jeśli chcesz zawsze cieszyć się „końskim zdrowiem” postaw na działanie synergiczne. Ułóż zbilansowaną dietę, unikaj używek, nadmiaru słodyczy oraz tłustych potraw i pamiętaj o aktywności fizycznej. Włącz olej z czarnuszki do jadłospisu i pozwól by stał się pretekstem do zdrowszego stylu życia.

Źródła:

Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna Dorota Mańkowska, Wiesława Bylka

Nigella sativa źródłem związków bioaktywnych Anna Adamska, Renata J. Ochocka

A Review of Medical Uses and Pharmacological Activities od Nigella sativa – http://www.docsdrive.com/pdfs/ansinet/pjbs/2004/441-451.pdf

Chemical composition of Nigella sativa L. seeds extracts obtained by supercritical carbon dioxidehttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551137/

Assessment of In vitro Antibacterial Activity and Cytotoxicity Effect of Nigella sativa Oil –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27761077

Protective effect of Nigella sativa oil on cisplatin induced nephrotoxicity and oxidative damage in rat kidney – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27930989

Immunomodulatory and therapeutic properties of the Nigella sativa L. seedhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16275613

http://www.naturallivingideas.com/black-cumin-oil-benefits/

http://www.greenmedinfo.com/blog/skin-healing-properties-black-seed-oil

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki