Olej z czarnuszki – właściwości

Choć jej malutkie ziarenka do złudzenia przypominają mak, mają w sobie dużo większą moc. Czarnuszka, nazywana też czarnym kminkiem, to roślina o wyjątkowych właściwościach leczniczych, a o wytłaczanym z niej oleju już w starożytności mawiano, że wyleczy wszystko oprócz śmierci.

Olej z czarnuszki Olini i jego właściwości prozdrowotne

Olej z czarnuszki Olini i jego właściwości prozdrowotne

Olej z czarnuszki ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, dzięki czemu coraz chętniej stosowany jest w kuchni, a także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Co takiego zawiera? Przede wszystkim bardzo dobre i jeszcze bardziej potrzebne naszemu organizmowi tłuszcze. Są to zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega-3, omega-6 oraz omega-9. Poza kwasami, w oleju z czarnuszki sporo jest witamin i minerałów oraz cennych substancji bioaktywnych – przeciwutleniaczy. Te ostatnie niwelują w naszym organizmie wolne rodniki, czyli zupełnie niepotrzebne, a groźne związki, odpowiadające za wiele procesów chorobowych.

Olej z czarnuszki Olini

Olej z czarnuszki Olini

Właściwości oleju z czarnuszki

Dlaczego warto stosować olej z czarnuszki?

– ma potężne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne

– łagodzi reakcje alergiczne oraz objawy astmy

– wspomaga pracę układu odpornościowego

– obniża ciśnienie krwi oraz chroni przed rozwojem miażdżycy

– pomaga w leczeniu wrzodów żołądka

– reguluje poziom cukru we krwi

– przyspiesza gojenie ran i zmian skórnych

– poprawia kondycje włosów i paznokci

– wykazuje działanie przeciwnowotworowe

 

Olej z czarnuszki jest też świetny na…

Co ciekawe, olej z czarnuszki można wykorzystać także w aromaterapii. Kilka kropel wlanych do podgrzewacza wystarczy by wyciszyć, zrelaksować czy złagodzić stres.

Stosowanie takiej terapii regularnie pomaga pozbyć się problemów z bezsennością oraz wielu dolegliwości związanych z długotrwałym działaniem stresu.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Jak wykorzystać dobroczynne działanie oleju z czarnuszki? Wystarczy dodawać go do codziennych potraw i zastąpić nim tradycyjnie używane, niekoniecznie zdrowe oleje.

Olej z czarnuszki tłoczony jest na zimno, co sprawia, że zachowane są wszystkie cenne właściwości ukryte w czarnych nasionkach. Olej z czarnuszki będzie doskonałym dodatkiem do sałatek czy przekąsek serwowanych na zimno.

Można też pic profilaktycznie jako naturalny i wartościowy suplement diety.

Wystarczy łyżeczka oleju dziennie, aby dostarczyć naszemu organizmowi mnóstwa odżywczych i leczniczych składników.

Jak wybrać najlepszy olej z czarnuszki?

  • Najważniejsze: olej z czarnuszki musi być zawsze ŚWIEŻY – na Olini.pl kupisz olej z czarnuszki wytłoczony w naszej rodzinnej olejarni na świeżo, na Twoje zamówienie. Nie stoi na sklepowej półce i nie jełczeje, czekając na klienta
  • Olej z czarnuszki musi być zimnotłoczony (do 40 stopni), nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony
  • Olej z czarnuszki powinien być zawsze w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce, niewystawiony na światło słoneczne
Olej z czarnuszki Olini

Olej z czarnuszki Olini