Wegetariańskie burgery z olejem lnianym i sosem paprykowo-pomidorowym

Wegetariańska kuchnia potrafi być bardzo kolorowa, smaczna i kreatywna. Jest wiele potraw, które choć kojarzone z typowo mięsnymi mogą być równie smaczne w wersji bezmięsnej. Proponowany przez nas przepis, przypadnie do gustu nawet tym, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie, że można zjeść burgera bez mięsa. Oto pyszne wege burgery z olejem lnianym i sosem z papryki i pomidorów.

Wegetariańskie burgery z olejem lnianym i sosem paprykowo-pomidorowym

Smak to nie jedyna zaleta proponowanego przez nas dania. Burger jest również znakomitym źródłem białka – głównie za sprawą sera feta oraz pieczarek portobello. Grzyby te dodatkowo dostarczą do Twojego organizmu witaminy D, B, potas i wiele więcej cennych składników.

Natomiast dodatek oleju lnianego sprawia, że danie to będzie źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3.

Burgery z olejem lnianym to pyszny i oryginalny sposób na zdrowy posiłek na co dzień i od święta.

Kup świeży olej lniany

Składniki na sos:

  •  1 łyżka tłoczonego na zimno oleju lnianego
  •  2 czerwone papryki
  •  3 pomidory śliwkowe lub pomidory roma, pocięte na ćwiartki
  •  1 cebula, grubo pocięta
  •  1 łyżka octu jabłkowego
  •  1 łyżeczka wędzonej papryki
  •  1/2 łyżeczki soli

Składniki do przygotowania burgera:

Zimno tłoczona oliwa Olini do smażenia i potraw na zimno
  • 4 duże pieczarki portobello (trzony odcinamy)
  • Sos Tamari
  •  Olej do smażenia (może być oliwa z oliwek lub olej kokosowy)
  •  4 bułki do burgerów, mogą być też angielskie muffiny
  •  4 plasterki sera feta o grubości ok 1,5 cm
  •  Kilka liści sałaty

Jak przygotować sos?

Najpierw przygotowujemy sos. Rozgrzej piekarnik do 215°C. Na blaszce do pieczenia ułóż paprykę i pomidory oraz cebulę. Piecz przez około 45 minut – aż lekko się przypalą. Następnie wrzuć upieczone składniki do robota kuchennego razem z octem, olejem lnianym, papryką i solą. Zmiksuj wszystkie składniki.

Sos możesz przygotować wcześniej, by lepiej się przegryzł. Można go przechowywać w lodówce maksymalnie przez 2 tygodnie.

Kup świeży olej lniany

Jak przygotować burgery?

Rozgrzej grill lub patelnię. Przygotuj marynatę z tłoczonej na zimno oliwy z oliwek i sosu Tamari. Grzyby obtocz w marynacie i odstaw na parę minut. Po tym czasie połóż je na grillu/patelni odwrotną stroną. Smaż przez około 5 minut, obróć i smaż przez kolejne 3 minuty. Lekko podsmażamy również bułki – przecięte na pół. Powinny zrobić się ciepłe i chrupiące.

Następnie składamy burgera. Na połowę bułki kładziemy grzyby, następnie ser feta, przygotowany sos i sałatę. Przykrywamy drugą połową bułki.

Takie wege burgery z olejem lnianym można zjeść na lunch, romantyczną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.

Spożywamy od razu po przygotowaniu i cieszymy się pysznym i zdrowym posiłkiem.

Wegetariańskie burgery z olejem lnianym i sosem

Przeczytaj także o oleju lnianym na skórę oraz na włosy.

Tu znajdziesz więcej informacji o zastosowaniach oleju lnianego w kuchni.

Jak najlepiej wybrać olej lniany do zdrowej kuchni?

  • Najważniejsze: olej lniany musi być ŚWIEŻY. W sklepie Olini.pl kupisz olej lniany tłoczony w niewielkiej rodzinnej olejarni na świeżo, na Twoje zamówienie. Olej ten nie stoi na sklepowej półce i nie traci swoich właściwości, czekając na klienta.
  • Najlepszy olej lniany powinien być zimnotłoczony (do 40 stopni) – zawsze kupuj olej z pewnego źródła.
  • Olej lniany powinien być zawsze w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce, niewystawiony na światło słoneczne.
  • Nierafinowany, nieczyszczony chemicznie i niefiltrowany. Tylko naturalny olej zachowuje najwięcej cennych składników pochodzących z ziarna lnu.
  • Z najlepszego ziarna. W Olini zawsze wybieramy najlepszej jakości składniki – zobacz jak powstają nasze oleje!
Wegetariańskie burgery z olejem lnianym i sosem paprykowo-pomidorowym
5 (100%) 3 votes