Wegetariańska kuchnia potrafi być bardzo kolorowa, smaczna i kreatywna. Jest wiele potraw, które choć kojarzone z typowo mięsnymi mogą być równie smaczne w wersji bezmięsnej. Proponowany przez nas przepis, przypadnie do gustu nawet tym, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie, że można zjeść burgera bez mięsa. Oto pyszne wege burgery z olejem lnianym i sosem z papryki i pomidorów.
Smak to nie jedyna zaleta proponowanego przez nas dania. Burger jest również znakomitym źródłem białka – głównie za sprawą sera feta oraz pieczarek portobello. Grzyby te dodatkowo dostarczą do Twojego organizmu witaminy D, B, potas i wiele więcej cennych składników.
Natomiast dodatek oleju lnianego sprawia, że danie to będzie źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3.
Burgery z olejem lnianym to pyszny i oryginalny sposób na zdrowy posiłek na co dzień i od święta.
Spis treści:
Składniki na sos:
- 1 łyżka tłoczonego na zimno oleju lnianego
- 2 czerwone papryki
- 3 pomidory śliwkowe lub pomidory roma, pocięte na ćwiartki
- 1 cebula, grubo pocięta
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki do przygotowania burgera:
- 4 duże pieczarki portobello (trzony odcinamy)
- Sos Tamari
- Olej do smażenia (może być oliwa z oliwek lub olej kokosowy)
- 4 bułki do burgerów, mogą być też angielskie muffiny
- 4 plasterki sera feta o grubości ok 1,5 cm
- Kilka liści sałaty
Jak przygotować sos?
Najpierw przygotowujemy sos. Rozgrzej piekarnik do 215°C. Na blaszce do pieczenia ułóż paprykę i pomidory oraz cebulę. Piecz przez około 45 minut – aż lekko się przypalą. Następnie wrzuć upieczone składniki do robota kuchennego razem z octem, olejem lnianym, papryką i solą. Zmiksuj wszystkie składniki.
Sos możesz przygotować wcześniej, by lepiej się przegryzł. Można go przechowywać w lodówce maksymalnie przez 2 tygodnie.
Jak przygotować burgery?
Rozgrzej grill lub patelnię. Przygotuj marynatę z tłoczonej na zimno oliwy z oliwek i sosu Tamari. Grzyby obtocz w marynacie i odstaw na parę minut. Po tym czasie połóż je na grillu/patelni odwrotną stroną. Smaż przez około 5 minut, obróć i smaż przez kolejne 3 minuty. Lekko podsmażamy również bułki – przecięte na pół. Powinny zrobić się ciepłe i chrupiące.
Następnie składamy burgera. Na połowę bułki kładziemy grzyby, następnie ser feta, przygotowany sos i sałatę. Przykrywamy drugą połową bułki.
Takie wege burgery z olejem lnianym można zjeść na lunch, romantyczną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.
Spożywamy od razu po przygotowaniu i cieszymy się pysznym i zdrowym posiłkiem.
Przeczytaj także o oleju lnianym na skórę oraz na włosy.
Tu znajdziesz więcej informacji o zastosowaniach oleju lnianego w kuchni.
Jak najlepiej wybrać olej lniany do zdrowej kuchni?
- Najważniejsze: olej lniany musi być ŚWIEŻY. W sklepie Olini.pl kupisz olej lniany tłoczony w niewielkiej rodzinnej olejarni na świeżo, na Twoje zamówienie. Olej ten nie stoi na sklepowej półce i nie traci swoich właściwości, czekając na klienta.
- Najlepszy olej lniany powinien być zimnotłoczony (do 40 stopni) – zawsze kupuj olej z pewnego źródła.
- Olej lniany powinien być zawsze w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce, niewystawiony na światło słoneczne.
- Nierafinowany, nieczyszczony chemicznie i niefiltrowany. Tylko naturalny olej zachowuje najwięcej cennych składników pochodzących z ziarna lnu.
- Z najlepszego ziarna. W Olini zawsze wybieramy najlepszej jakości składniki – zobacz jak powstają nasze oleje!