Jak przechowywać miód pszczeli?

Płynne złoto, skarb prosto z natury, nie tylko cieszy smakiem, ale przede wszystkim zachwyca dobroczynnymi właściwościami. Prawdziwy miód pszczeli – bo o nim mowa, to prawdziwa perełka wśród naturalnych produktów prozdrowotnych. Miody i inne produkty pszczele stosowane są na całym świecie jako składnik leków, kosmetyków, a także żywności.

Jak przechowywać miód pszczeli?

Naturalne miody – dlaczego warto z nich korzystać?

Wielu z nas miód kojarzy się przede wszystkim ze świątecznym piernikiem i rozgrzewającą herbatą z cytryną, warto więc poznać bliżej i docenić ten wyjątkowy produkt prosto z natury, ponieważ jest on prawdziwą skarbnicą zdrowia.

Naturalny antybiotyk w walce z bakteriami i grzybami

Miód wykazuje właściwości bakteriobójcze oraz antybiotyczne, dzięki obecnym w nim lizozymom oraz inhibinie i apidacynie, które są skuteczne na przykład w walce z gronkowcami, paciorkowcami, a także pałeczkami gram-ujemnymi. Co więcej, miód oddziałuje również na prątki gruźlicy, wąglika, a także na grzyby drożdżoidalne typu Candida. Obecny w miodzie nadtlenek wodoru ma właściwości bakteriostatyczne, stąd działanie antyseptyczne.

Złota multiwitamina

Naturalne miody to bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w nim takie mikroelementy jak fosfor, magnez, potas, wapń, mangan, żelazo czy kobalt, a także witaminy z grupy B, witaminę A, C, a także biotynę, kwas foliowy, oraz kwas pantotenowy.

Jak przechowywać miód pszczeli?

Miód na serce

Czy ktoś kiedyś zastanawiał się, skąd wzięło się to sformułowanie? Jeśli nie, to warto, ponieważ miód jest doskonałym produktem wzmacniającym wydolność mięśnia sercowego dzięki obecności acetylocholiny oraz potasu. Kiedy więc usłyszymy, że nasze słowa są miodem na czyjeś serce, możemy być z siebie dumni, ponieważ oznacza to, że właśnie poprawiliśmy czyjeś samopoczucie, a może nawet zdrowie.

Kiedy warto sięgnąć po miód?

Wszechstronne zastosowanie i mnogość dobroczynnych właściwości miodu sprawiają, że powinien on na stałe zagościć w naszej spiżarni oraz w codziennej diecie. Lekarstwa oraz wzmacniające specyfiki na bazie miodu są niezastąpione w walce z pierwszymi objawami infekcji, a także w czasie wzmożonego wysiłku umysłowego, oraz fizycznego. Miody sprawdzą się doskonale jako składnik diety wzmacniającej w okresach chorób przewlekłych, a także w przypadku zdiagnozowania niedoborów witamin i składników mineralnych. Ponadto, miód doskonale wzmacnia apetyt, dodaje sił i poprawia odporność, dlatego jest on szczególnie polecany dzieciom oraz osobom starszym. Miód jako naturalny kosmetyk wspaniałe działa na kondycję skóry, włosów oraz paznokci, działając nawilżająco, a także wzmacniająco.

Miód pszczeli

Czym kierować się przy wyborze miodu?

Mnogość dostępnych na rynku miodów jest ogromna, każdy z nich ma różne właściwości, jednak to, czym w pierwszej kolejności powinniśmy kierować się przy zakupie miodu to jego pochodzenie. Wybierajmy naturalne miody, ze sprawdzonych pasiek. Szczególnie cenne są miody jednoskładnikowe czyli z jednego rodzaju rośliny np. miód bławatkowy, rzepakowy, spadziowy, faceliowy, lawendowy, wrzosowy, lipowy czy nawłociowy. Warto też wypróbować miody z domieszką liofilizowanych owoców, takie jak miód rzepakowy z truskawką, czy też maliną – to doskonała forma wprowadzenia miodu do diety najmłodszych.

Miód na zawsze

Jest jeszcze jedna wyjątkowa zaleta tego naturalnego złota – prawdziwy miód odpowiednio przechowywany nigdy się nie psuje. Co zatem zrobić, aby nasze zapasy naturalnego miodu służyły nam tak długo, jak długo będą w słoiku? Zastosować się do naszych rad!

  •       Temperatura przechowywania

Miód powinniśmy trzymać w miejscu raczej chłodnym, najlepiej, aby temperatura wynosiła między 8 a 10 stopni Celsjusza, kiedy jest ona wyższa i zbliża się do 17-18 stopni miód szybciej ulega krystalizacji i przemienia się w tak zwany krupiec. Z kolei przechowywanie miodu w temperaturze poniżej 0 stopni Celsjusza znacznie opóźnia proces krystalizacji, a także hamuje różnego rodzaju procesy chemiczne zachodzące w miodzie. Dlatego najlepszym miejscem do przechowywania miodu będzie spiżarka, chłodna szafka kuchenna a w ostateczności lodówka.

  •       Pojemnik do przechowywania

Miód powinniśmy przechowywać w pojemniku, w którym go kupiliśmy, ewentualnie może to być szklany słoik posiadający szczelne zamknięcie, lub dobrej jakości pojemnik z tworzywa sztucznego. Bezwzględnie nie należy przechowywać miodu w pojemnikach metalowych, ponieważ wywołuje to utlenianie miodu, które z kolei wpływa na pogorszenie walorów smakowych.

Miód lipowy - właściwości

  •       Wilgotność

Miód nie lubi wilgoci, ponieważ charakteryzuje się silnymi właściwościami higroskopijnymi, co oznacza, że pochłania nawet najmniejsza ilość wody, z jaką ma styczność. Woda w miodzie może prowadzić do jego fermentacji. Z tego powodu, słoik z miodem powinien zawsze być szczelnie zamknięty.

  •       Światło

Przechowując miód, powinniśmy unikać trzymania go w miejscu, gdzie nie będzie narażony na działanie promieni słonecznych, a także urządzeń wytwarzających ciepło. Najlepiej przechowywać miód w spiżarni, zamkniętej szafce, lub szufladzie. Dobre warunki do bezpiecznego przechowania miodu są w lodówce, jednak ze względu na zbyt niską temperaturę nie są to warunki idealne. Jeżeli jednak nie posiadasz spiżarki a temperatura w twojej kuchni jest wyższa niż 20C, lodówka będzie najlepszym miejscem dla Twojego miodu – warto wtedy przechowywać go na drzwiach lodówki, gdzie temperatura jest najwyższa.

  •       Metal

Analogicznie do przeciwwskazań do przechowania miodu w metalowym pojemniku, należy unikać nabierania miodu metalowymi przedmiotami. Najlepiej korzystać ze specjalnie do tego przeznaczonego drewnianego nabieraka. Pod wpływem styczności miodu z metalem zachodzi reakcja utleniania się miodu, co może wpłynąć na zmianę smaku produktu — może pojawić się wyczuwalny, metaliczny posmak.

Miód na zdrowie

Stosują się do tych kilku prostych zasad nasz naturalny, złoty antybiotyk nie popsuje się nigdy. Jeżeli mamy duże zapasy miodu, warto zatroszczyć się o ich odpowiednie przechowywanie, które pozwoli cieszyć się tym pszczelim skarbem, tak długo, jak będzie on dostępny. Zachęcamy do regularnego korzystania z dobrodziejstw miodów, ponieważ są one pysznym i niezwykle skutecznym specyfikiem, który z wieloma „wrogami” naszego organizmu radzi sobie całkiem skutecznie.

Oceń artykuł:

Średnia: 3.7 / 5. Oddane głosy: 3

Brak ocen