Jak wybrać dobry ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to naturalny produkt powstały w wyniku dwuetapowej fermentacji jabłek. Dobrej jakości ocet jabłkowy to produkt żywy i aktywny biologicznie. Jeśli powstaje w sposób naturalny i nie przyspieszony nie wymaga żadnych dodatków, polepszaczy smaku ani przyspieszaczy. Kluczowym czynnikiem przy produkcji octu jest czas. Żeby otrzymać ocet najwyższej jakości należy uzbroić się w cierpliwość – optymalny czas fermentacji to dwa lata i więcej. Wraz z upływem czasu zwiększa się aktywność biologiczna octu, a zmniejsza jego kwasowość. 

Jak wybrać dobry ocet jabłkowy?

Ocet powstaje z jabłek, które dzieli się na części i oczyszcza z gniazd nasiennych i szypułek. Można także jabłka zmiażdżyć, wyciskając z nich sok i wykorzystując go jako bazę do produkcji octu, są też octy produkowane z całych owoców. Jabłka zalewa się wodą. Nie ma potrzeby dodatkowego dosładzania czy dodawania substancji przyspieszających proces powstawania octu, chociaż niektórzy sięgają po cukier lub drożdże. Cukier zawarty w jabłkach, przy dopływie powietrza i udziale naturalnych  drożdży (znajdujących się na skórkach jabłek) oraz bakterii zamienia się w słaby alkohol etylowy, który w dalszym procesie fermentacji, zamieniany jest w kwas octowy.

Dlaczego warto sięgać po ocet jabłkowy?

Niepasteryzowany ocet, w którym proces fermentacji nie został sztucznie przerwany, cały czas dojrzewa, a wraz z upływem czasu nabiera mocy i jest coraz smaczniejszy i bardziej wartościowy. Ocet jest produktem żywym – cały czas pracującym. Odpowiednio przechowywany nie psuje się. Warto taki ocet mieć w swoich zapasach, można wykorzystać go nie tylko do picia (w towarzystwie ciepłej wody i cytryny), ale także do wielu potraw – jest składnikiem dressingów, przetworów czy sosów. Ocet jabłkowy wykorzystuje się też jako marynatę do ryb i mięs oraz składnik past do pieczywa. Ocet jabłkowy pobudza trawienie, wzmacnia organizm, a do tego wspaniale podkręca smak potraw!

Jak wybrać dobry ocet jabłkowy?

Nie tylko walory smakowe sprawiają, że coraz częściej sięgamy po ocet. Dietetycy wskazują na bogactwo witamin z grupy B oraz witamin A, E czy C. W occie znajdziemy także, pochodzące z jabłek, pektyny oraz fosfor, wapń i żelazo. Dodatkowo picie octu jabłkowego może wspomóc odchudzania.

Najlepszy ocet z jabłek – czyli jaki?

Ocet jabłkowy możesz przyrządzić w domowym zaciszu. Pamiętaj jednak, że proces jego powstawania jest bardzo długotrwały. Do tego nie zawsze znajdziesz odpowiednie jabłka – żeby były odpowiednio słodkie, zawierały naturalne drożdże i były ze sprawdzonego źródła. Dodatkowo potrzebujesz sporo miejsca, odpowiedni pojemnik, no i troszkę umiejętności – wszystkie te czynniki sprawiają, że ocet może się nie udać – będzie bardzo słaby, niesmaczny czy mało aromatyczny. Dlatego warto poświęcić troszkę czasu i poszukać producenta, który oferuje taki naturalny ocet. Na co zwrócić uwagę przy zakupie octu z jabłek? Istotna jest data produkcji lub data zbioru jabłek. Twoją czujność  powinna wzbudzić zbyt krótka data – aby powstał ocet potrzebny jest czas – niektórzy producenci specjalnie zakwaszają octy i stosują substancje, które przyspieszają fermentacje – taki ocet nie będzie w pełni naturalny.

Twoją czujność  powinna wzbudzić zbyt krótka data – aby powstał ocet potrzebny jest czas – niektórzy producenci specjalnie zakwaszają octy i stosują substancje, które przyspieszają fermentacje – taki ocet nie będzie w pełni naturalny.

Kolejną sprawą, na którą powinieneś zwrócić uwagę, jest to czy ocet zawiera konserwanty i siarczyny. Dobry ocet jabłkowy nie powinien też zawierać dodatkowego cukru, a jego kolor nie jest wynikiem dodania barwników. Aby w pełni korzystać z dobrodziejstw octu jabłkowego wybieraj ocet niefiltrowany i niepodgrzewany. Naturalny ocet nie wymaga też pasteryzacji. Ocet jabłkowy sam w sobie jest naturalnym konserwantem i nie tylko nie psuje się ale wraz z biegiem czasu staje się bardziej wartościowy i smaczniejszy. Przyglądnij się etykiecie produktu jaki kupujesz – w składzie nie powinno znaleźć nic poza octem z jabłek.

Jak wybrać dobry ocet jabłkowy?

Prawdziwy ocet pochodzący z fermentacji  jabłek poznasz też po “matce octowej” – to naturalny galaretowaty “korek”, który zbiera się na powierzchni octu. Jest to bardzo cenna substancja, bogata w bakterie fermentacyjne, która świadczy o aktywności płynu.

Kolor i smak octu może być różny, zależy przede wszystkim od rodzaju jabłek i detalach produkcji. Ocet jabłkowy może być delikatnie mętny, może zawierać osad – warto szukać octu klarownego, bo świadczy to o jego dojrzałości – im dłużej jest on beczkowany, tym mniej ma osadu. Barwa octu może być bardzo zróżnicowana – od jasnoróżowej, słomkowej po brązową. 

Oceń artykuł:

Średnia: 5 / 5. Oddane głosy: 5