Jak zrzucić zbędne kilogramy dzięki olejom

Nie od dzisiaj wiadomo, że zdrowe i dobrze zbilansowane odżywianie, bogate w produkty roślinne i zdrowe tłuszcze jest gwarancją nie tylko dobrego samopoczucia, zgrabnej sylwetki ale także zdrowia i urody. Aby zachować figurę, utrzymać wagę albo zrzucić parę zbędnych kilogramów wcale nie trzeba stosować żadnych katorżniczych diet i prowadzić życia pełnego wyrzeczeń. Nie ma konieczności zasiadania z kalkulatorem do każdego posiłku, z wyrzutem odmawiania sobie drobnych przyjemności lub stosowania wyszukanych diet.

Poniżej przedstawiamy kilka olejowych trików, które będą wsparciem w walce o zdrową sylwetkę

Jak zrzucić zbędne kilogramy dzięki olejomDo potraw na słodko, sałatek a także dla podkreślenia smaku wytrawnych potraw, świetnie sprawdzi się olej z pestek dyni.

Zamień tłuszcze zwierzęce na zdrowe tłuszcze roślinne.

Używanie roślinnych olejów zimno-tłoczonych jako zamienników innych tłuszczy (szczególnie tych o pochodzeniu zwierzęcym) w diecie jest podstawą zdrowego odżywiania. Żeby zachować zgrabną sylwetkę, albo zrzucić parę kilogramów nie trzeba stosować żadnych wyszukanych diet a jedynie odżywiać się systematycznie, zdrowo a porcje powinny być niewielkie i dostosowane do naszego stylu życia i zapotrzebowania na energię. Międzynarodowy Komitet Ekspertów do spraw żywienia podaje, że tłuszcz powinien dostarczać około 25-30% energii dziennej racji pokarmowej 1

Wystarczy, że w codziennej kuchni zamiast tłuszczu, którego używałeś do tej pory pojawi się zimnotłoczony olej!

  • Można używać go do past, pieczywa, polewać nim warzywa, owoce, dodawać do jogurtu, czy koktajli. 
  • Miksując olej z sokiem z cytryny, przyprawami, żółtkiem, jogurtem itp – możesz uzyskać świetne sosy do sałatek i dipy do potraw.
  • Żeby olej nie tracił swoich właściwości i cennych kwasów jedno i wielonienasyconych ważne jest aby spożywać go na zimno. Jeżeli chcesz nim wzbogacić potrawę podaną na ciepło – olej użyj dopiero na sam koniec, tuż przed podaniem.

Wspieraj organizm w oczyszczaniu

Zanim sięgniesz po dietę odchudzającą przygotuj swój organizm na zmiany. Nie musisz stosować żadnych głodówek, preparatów z aptecznej półki czy przeczyszczających specyfików, które mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Pamiętaj, że nasz organizm oczyszcza się regularnie, przez cały czas, dzięki sprawnie działającej pracy jelit i wątroby.  Należy więc zadbać o dobre funkcjonowanie tych narządów. 

Znanych jest wiele naturalnych metod dzięki, którym można wspomóc organizm w naturalnych procesach oczyszczania. W ziołolecznictwie bardzo często wspominany jest ostropest plamisty. Ziarna tej rośliny zawierają silny przeciwutleniacz – sylimarynę, która stosowana jest także w medycynie konwencjonalnej jako środek pomocny przy detoksykacji. Sylimaryna działa także przeciwzapalnie, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz pomaga w leczeniu chorób układu pokarmowego.

Jako wsparcie dla działania oleju z ostropestu wykorzystaj nasiona ostropestu lub ostropest mielony. Powlekająco na układ pokarmowy działa kleik przygotowany poprzez zalanie ziaren wodą i pozostawianie na parę godzin.

Jak zrzucić zbędne kilogramy dzięki olejom

Możesz pić olej z ostropestu prosto z łyżeczki, używać go do potraw albo dodać go do oczyszczających koktajli.

Z bogatych w sylimarynę ziaren ostropestu metodą tłoczenia na zimno pozyskiwany jest olej, bardzo bogaty także w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Olej z ostropestu to prawdziwy sojusznik w usuwaniu toksyn z organizmu, działa także powlekająco na układ pokarmowy. Aby olej posiadał pełnię swoich prozdrowotnych właściwości musi być świeży i wytłoczony z ziaren najlepszej jakości. Należy także pamiętać, że olej z ostropestu nie jest wskazany dla kobiet w ciąży oraz dzieci poniżej 12 roku życia.

Wybieraj produkty naturalne, nieprzetworzone i proste. Ogranicz spożycie cukru i wysoko przetworzonej żywności.

Zadbaj o to, by w Twoim menu znajdowało się jak najwięcej produktów naturalnych o prostym składzie. Stawiaj na warzywa i produkty roślinne. Żadna dieta restrykcyjna, jednostronna czy mocno eliminacyjna na dłuższą metę nie jest ani zdrowa, ani skuteczna. Większość specjalistów dietetyków to zwolennicy zdrowego i dobrze zbilansowanego żywienia, które bogate jest w naturalne produkty. Kieruj się zasadą, że im prościej tym lepiej. Dlatego najlepsze będą produkty jednoskładnikowe, wytworzone z najwyższą starannością z najlepszych komponentów.

Olej z wiesiołka

W drodze do szczupłej sylwetki i zdrowia spotkasz wiele pułapek ale pamiętaj, że największym zagrożeniami nie są węglowodany czy tłuszcze ale ich połączenie w wysoko przetworzonej żywności, takiej jak sklepowe słodycze, napoje, fast-foody itp. Dietetycy alarmują, że właśnie spożycie wysoko przetworzonej żywności powoduje rozszerzanie się epidemii otyłości2. Staraj się sam przygotowywać posiłki, jedz często, niewielkie porcje, systematycznie i o mniej więcej takich samych porach, nie przejadaj się, ale nie bądź też głodny. Do przygotowanie potraw używaj produktów naturalnych, jeżeli możesz to odrzuć lub przynajmniej ogranicz cukier, nie smaż też na rafinowanych olejach. Staraj się planować posiłki, zadbaj o to, żebyś wszystkie niezbędne składniki miał w swoim domu – wtedy nie będzie wymówek. Z kilku prostych składników można stworzyć zdrowe i smaczne potrawy. Warzywa, owoce, mięso czy nabiał oraz inne produkty, które szybko się psują kupuj na bieżąco, pozostałe artykuły możesz kupować rzadziej, szukając jak najwyższej jakości. Takimi produktami będą miody, kakao, przyprawy czy oleje zimno-tłoczone, które możesz dodawać do potrawa aby wzbogacić i podkreślić smak.

Jak zrzucić zbędne kilogramy dzięki olejom

W codziennym menu osoby dbającej o szczupłą sylwetkę nie może zabraknąć bardzo uniwersalnego tłoczonego na zimno oleju z wiesiołka Olini. Ma on niezwykle łagodny smak – świeżego ziarna wiesiołka. Wspaniale komponuje się z potrawami zarówno słodkimi jak i wytrawnymi.

Zadbaj o odpowiednie proporcje kwasów omega-3 i omega-6. Stosuj naturalne i zdrowe produkty zamiast sztucznej suplementacji.

Wybierając dobre tłuszcze pamiętaj o odpowiednim doborze wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WKT). Dietetycy zalecają ograniczanie spożywania kwasów tłuszczowych nasyconych na rzecz nienasyconych oraz unikania kwasów tłuszczowych trans3. Pamiętaj jednak, że żadna skrajność nie jest dobra i ważny jest umiar także w doborze wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zauważono, że wiele chorób związanych z dietą może mieć swoje podłoże w zaburzeniu równowagi między kwasami omega 3 i omega-6, przy czym najczęściej to dostarczenie za dużej ilości tego drugiego jest niebezpieczne.

Udokumentowano korzystny wpływ na zdrowie WNK. Przede wszystkim są one składnikiem budulcowy błon komórkowych, są zaangażowane w metabolizm i transport cholesterolu, korzystnie wpływają na funkcjonowanie naczyń krwionośnych i całego układu sercowo-naczyniowego4. Szczególnie ważne są kwasy omega-3, o które w naszej diecie o wiele trudniej niż o kwasy omega-6. Kwasy te między innymi przeciwdziałają otyłości poprzez hamujący wpływ na lipogenezę. Ich spożycie przynosi też szereg innych korzyści jak pozytywne oddziaływanie na skórę i działanie lecznicze w przypadku schorzeń skórnych (np. atopowym zapaleniu skóry). Działają także przeciwdepresyjnie poprzez sprzyjanie prawidłowemu działaniu funkcji błon komórek nerwowych kory mózgu.

Kup świeży olej lniany

Komponując dietę zwróć uwagę na rodzaj i proporcje wielonienasyconych tłuszczy, których spożywasz. W diecie współczesnych Europejczyków jest zdecydowanie więcej kwasów omega-6 niż omega-3. Szacuje się, że jest to stosunek około 15:1. Zdecydowanie kwasy omega-6 mogą przynieść wiele korzyści dla zdrowia, ważny jest jednak umiar. Ostatnie badania wykazują, że odpowiedni stosunek kwasów omega-3 do omega-6 powinna wynosić między 1:2 a 1:3 6.

Ponieważ produkty bogate w omega-6 są o wiele łatwiej dostępne, szukaj i wybieraj te które są bogate także w omega-3. Takim produktem jest olej lniany, w którym kwasy omega 3 wielokrotnie przewyższają poziom omega 6 i 9. Pamiętaj jednak, że kwas omega-3 jest bardzo nietrwały i wrażliwy na wysoką temperaturę. W sprzyjających warunkach, przy dostępie tlenu, światła i wyższej temperatury szybko ulega utlenieniu. Dlatego wybieraj taki olej, który ma jak najkrótszą datę ważności, tłoczony jest na zimno, najlepiej dopiero na Twoje zamówienie z wysoko-linoleinowej odmiany lnu. Najlepszej jakości olej lniany produkowany jest w Olini.

Olej lniany na odchudzanie
Spożywając codziennie olej lniany zapewnisz sobie odpowiednią podaż ważnych kwasów wielonienasyconych w tym w szczególności omega-3

Zadbaj o jelita.

Nie możesz zapominać o bardzo ważnej funkcji jaką pełnią Twoje jelita. Ten końcowy odcinek układu pokarmowego odpowiedzialny jest za wchłanianie składników pokarmowych i przetwarzanie resztek. To jak funkcjonują Twoje jelita ma niezwykle ważny wpływ na cały Twój organizm a także na proces Twojego chudnięcia czy przybierania na wadzę. Jeżeli do tej pory Twoja dieta była kaloryczna i ciężkostrawna a do tego prowadziłeś raczej statyczny tryb życia, twoje jelita mogły szwankować. Zwykle wtedy pojawiają się bóle brzucha i zaparcia.

Dlatego tak ważne jest aby komponując dietę pamiętać o wsparciu pracy jelit:

  • Przede wszystkim pamiętaj o wypijaniu dużej ilości wody. Zadbaj o to żeby woda była zawsze pod Twoją ręką np. wlewając ją do karafki. Jeżeli czysta woda jest dla Ciebie mało atrakcyjna w smaku możesz wcisnąć do niej sok z cytryny, limonki albo wrzucić listki mięty, bazylii lub kilka porzeczek, jagód czy malin.
  • Jedz warzywa i owoce. Najlepiej jeżeli będą to świeże, podduszone na parze albo tylko lekko zahartowane w gorącej wodzie. Im mniej warzywa poddane obróbce termicznej tym lepiej.
  • Wybieraj produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik. Po raz kolejny pomocne może być siemię lniane, które możesz dodać do niemal każdej potrawy albo przyrządzić z niego dobroczynny kleik.
  • Pamiętaj też o niezwykłych właściwościach oliwy z oliwek. Wspomaga ona pracę jelit, ułatwia wypróżnianie a jej spożycie bezpośrednie przed posiłkiem może nawet pomóc w zaparciach. Pamiętaj żeby wybierać oliwę nierafinowaną, z pierwszego tłoczenia, jak najświeższą.

Oliwa z oliwek wspomoże jelita

Zadbaj o zdrowe jelita przygotowując miksturę wspomagającą pracę jelit. Codziennie przed śniadaniem wypróbuj łyżkę soku z cytryny z łyżeczką oliwy. Już po kilku dniach powinieneś poczuć różnicę.

Jeżeli chcesz wspomóc swoje jelita wprowadź do diety świeży ocet jabłkowy. Tutaj możesz przeczytać jak przygotować napoje z dodatkiem naturalnego octu z jabłek.

Zawsze miej pod ręką nasze polskie super foods!

Komponując dietę pamiętaj o artykułach sezonowych i lokalnych. Istnieje wiele takich artykułów bogatych w składniki, które szczególnie dobrze wpływają na zdrowie i nawet niewielka ich ilość to prawdziwa bomba związków bioaktywnych. Takie produkty zwane są superfoods. I nie bez przyczyny taka nazwa, czasem niewielka ilość ziaren, orzechów czy jagód to prawdziwa mieszanka witamin, białek i składników odżywczych, które z łatwością możesz wprowadzić do swojego menu. Wbrew pozorom nie trzeba szukać ich daleko, pamiętaj jednak żeby wybierać superfoods bez konserwantów i ze sprawdzonych źródeł. 

Wśród naszych rodzimych superfoods sięgaj po:

  • Siemię lniane –  ziarna polskiego lnu brązowego. Te maleńkie ziarenka są niezwykle pomocne w każdej diecie, wszystko za sprawą bogactwa błonnika i kwasów tłuszczowych. Dodatkowo to prawdziwe źródło lignanów, które dobroczynnie wpływają na pracę jelit. Siemię lniane będzie znakomitym dodatkiem w zdrowej kuchni, a przy tym jest niedrogie i bardzo korzystnie wychodzi cenowo w porównaniu na przykład ze sprowadzanymi z zagranicy nasionami chia.
  • Czarnuszkę – te małe czarne ziarenka to superfoods znane już ze starożytności. Ich super moc to wzmocnienie odporności całego organizmu, wsparcie przy chorobach immunologicznych i alergicznych. Czarnuszka jest niezwykle bogata w kwasy tłuszczowe w świetnie przyswajalnej postaci. Ziarna te są bardzo aromatyczne i znakomicie sprawdzą się jako przyprawa, wzbogacająca smak wielu potraw. Możesz użyć ją nie tylko w koktajlach, do musli, jako dodatek do sałatek czy warzyw ale także w wypiekach i daniach na ciepło.
  • Ziarno słonecznika – to prawdziwa bomba składników mineralnych i witamin oraz zdrowych tłuszczy wielonienasyconych. Słonecznik wzbogaci Twoją dietę w witaminie E i B a także w żelazo, miedź, magnez, mangan, fosfor oraz cynk, dodatkowo zawiera sporo białka. 
  • Nasiona konopi siewnej – to kolejne maleńkie ziarenka nieodzowne w zdrowej diecie. Wzbogacą Twoje menu w sporą dawkę kwasów tłuszczowych, w tym Omega 3 i 6, magnez, potas, fosfor oraz witaminę E – zwaną witaminą młodości.

Spożywając codziennie siemię lniane zapewnisz sobie odpowiednią podaż ważnych kwasów wielonienasyconych w tym w szczególności omega-3

Jeżeli dobrze przygotujesz się do diety nie zaskoczą Cię pustki w lodówce czy domowej spiżarni. A nagłą potrzebę zjedzenia czegoś np. słodkiego będziesz mógł zaspokoić szybko przygotowaną przekąską. Już teraz możesz zadbać o to żeby nie zabrakło Ci produktów o dłuższym terminie przydatności, które zawsze będziesz mieć pod ręką. Jako szybką przekąskę proponujemy samodzielnie przygotowaną mieszankę musli. Wystarczy, że do dowolnych płatków zbożowych (owsiane, orkiszowe), dodasz ziarna (słonecznik, dynia), orzechy, bakalie lub świeże owoce. Całość możesz urozmaicić siemieniem lnianym lub ziarnami czarnuszki. Taka mieszanka to smaczny, zdrowy i kolorowy posiłek. Pamiętaj, żeby swoje superfoods przechowywać w suchym miejscu z daleka od wilgoci

Jak zrzucić zbędne kilogramy dzięki olejom

Siemię lniane to prawdziwy polski superfoods. Możesz posypać nim warzywa, dodać do koktajlu albo wzbogacić nim wypiek domowego pieczywa

Na co powinieneś zwrócić uwagę przy wyborze olejów zimnotłoczonych?

– Szukaj olejów jak najświeższych. Olej nie może stać na sklepowej półce, być przez dłuższy czas magazynowany czy przechowywany. Okres od wytłoczenia do spożycia oleju powinien być jak najkrótszy. Świeży olej poznasz po krótkiej dacie ważności, liczonej od dnia wytłoczenia. W Olini tłoczymy olej dopiero na zamówienie klienta, tylko to daje gwarancję świeżości.

– Sprawdź jak transportowany jest Twoje zamówienie. Olejom szkodzą takie czynniki jak dostęp do światła, powietrza i wysoka temperatura. Ważne jest więc takie pakowanie olejów, które wyeliminuje te czynniki. W Olini butelkujemy oleje w grube, ciemne buteleczki. A na czas transportu zabezpieczamy je dodatkowo w styropianowe termosy.

– Wybieraj oleje zimno-tłoczone. Produkcja oleju powinno odbywać się w temperaturze do 40C – gwarantuje to zachowanie cennych kwasów jedno i wielonienasyconych.

– Wybierają produkty lokalne. Podstawą wartościowego oleju jest dobrej jakości, wyselekcjonowane ziarno. To z którego produkuje oleje Olini pochodzi od sprawdzonych dostawców z którymi Olini współpracuje od lat. Każda nowa partia ziaren jest przez nich sprawdzana. Dodatkowo, jeżeli tylko dana roślina występuje w Polsce, wybierane są ziarna z lokalnych upraw, a nie sprowadzane z zagranicy.

Źródła:

  1. Kaszyca K., Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia – Materiały szkoleniowe Kursu dietetyki “Podstawy Żywienia Człowieka – tłuszcze”
  2. Śliź A. Mamcarz A. “Medycyna stylu życia” wyd. PZWL
  3. K. Lewko “Leczenie dobrą dietą” wyd. SBM
  4. B. Bałasińska, M. Jank, G. Kulasekz “Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt”
  5. K. MARCINIAK-ŁUKASIAK ROLA I ZNACZENIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3
  6. Simopoulos AP. The importance of the omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother 2002; 56: 234-8

Oceń artykuł:

Średnia: 3.7 / 5. Oddane głosy: 3

Brak ocen