Lnianka siewna – co warto o niej wiedzieć?

Olej rydzowy i lnianka siewna - bogactwo zdrowia i urody

Lnianka siewna to jedna z najstarszych roślin oleistych uprawianych w Europie. Znaleziska archeologiczne potwierdzają, że poznano ją już w epoce brązu. Również w Polsce używana jest od bardzo dawna, o czym świadczy liczne ludowe nazewnictwo takie jak ryżyk, rydz, lnicznik czy lennica. Obecnie jej powszechna nazwa to lnianka siewna, chociaż nie powinniśmy jej mylić z lnem.

Lnianka to jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych o żółtych kwiatach. Osiąga od 30 do 120 cm wysokości. Aby dobrze rosnąć, nie wymaga specjalnych warunków, wystarcza jej nawet piaszczysta, uboga gleba, w której inne rośliny oleiste nie miałyby szansy przetrwania. Często niesłusznie zalicza się ją do chwastów. Lnianka siewna jest dużo bardziej odporna na niskie temperatury i nie wymaga stosowania środków przeciwko szkodnikom i chorobom. Jest rośliną łatwą w uprawie, a przy tym posiada wiele zalet. Tłoczony na zimno olej rydzowy to same korzyści dla zdrowia i urody.

Nasiona lnianki siewnej – bogactwo składników odżywczych

Lnianka rydzowa to prawdziwa skarbnica wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementów. Witaminy A, E oraz te z grupy B, lecytyna, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 6 i omega 3 – tego nasiona lnianki mają pod dostatkiem. Aż 90% kwasów tłuszczowych oleju rydzowego to nasycone kwasy tłuszczowe! Co ważne olej rydzowy jest bogaty w kwasy omega 3 których zawiera ok. 41%.

Kup świeży olej

Olej rydzowy – z czym to się je?

Powszechnie znane przysłowie: „Lepszy rydz niż nic” wcale nie odnosi się do leśnego grzyba, a właśnie do lnianki siewnej, a dokładnie brunatnej barwy jej nasion. W polskich gospodarstwach domowych wykorzystywano olej rydzowy jako zamiennik tłuszczu zwierzęcego, tzw. omasty, ze względu na jego dostępność i niski koszt. Olej rydzowy charakteryzuje się klarownością i przyjemnym, intensywnym aromatem. Jego barwa, oprócz brunatnej, może być również złocista, słomkowa lub nawet lekko zielonkawa co jest zależne od odmiany lnianki (jarej lub ozimej). Smak oleju jest lekko orzechowy, korzenny, z nutą goryczy, bywa też określany jako cebulowy – z tego względu popularnym jego zastosowaniem była tzw. maczanka do pieczywa z dodatkiem cebuli. Olej rydzowy nadaje się do spożycia wyłącznie na zimno, wysoka temperatura niszczy jego właściwości. Dotyczy to również sposobu jego przechowywania, odpowiednie warunki to temperatura 4-10°C, w ciemnym i suchym pomieszczeniu. Jeśli o to zadbamy, olej nie zmieni swoich właściwości przez około 6 miesięcy.

Lnianka siewna jest potrzebna do produkcji oleju rydzowego

Jak regularne spożycie oleju rydzowego wpływa na organizm?

Olej rydzowy to prawdziwe bogactwo kwasów tłuszczowych. Ponad 90% jego składu to jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe NNKT. Około 41% tych kwasów to omega 3, które powinny stanowić ważny element każdej diety. W oleju rydzowym kwasy są w najlepiej przyswajalnej i skoncentrowanej formie. Dietetycy są zgodni, że spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, może zadziałać ochronnie na cały organizm. Te wartościowe tłuszcze roślinne w naszej diecie minimalizują ryzyko otyłości i pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Tutaj przeczytasz więcej o tłuszczach w diecie.

Tłoczony na zimno olej z lnianki siewnej

Kosmetyczne zastosowanie oleju rydzowego

Olej rydzowy widnieje w rejestrze „Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności”, jednak warto używać go nie tylko w kuchni. Zawarte w nim naturalne antyoksydanty mają korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie, chroniąc je przed działaniem środowiska zewnętrznego. Zawarta w oleju witamina E wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia koloryt skóry i pomaga w walce ze zmianami skórnymi. Bezpośrednie użycie oleju rydzowego łagodzi podrażnienia skóry i przyspiesza proces gojenia.

Olej rydzowy można używać także do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Olejowanie włosów nada im blask i zapobiega łamliwości. Olejek można wykorzystać też do masażu głowy i całego ciała.

Szczególnie dobroczynne działanie ma olej rydzowy na skórę dojrzałą. Witamina E wpływa ujędrniająco i odmładzająco na skórę. Warto dodać parę kropel oleju rydzowego do kremu, serum czy balsamu, zmniejszy to utratę wody przez naskórek, zapobiegnie jej wysuszaniu i szybkiemu starzeniu się.

Tłoczony na zimno olej rydzowy a odchudzanie

Spożywanie tłuszczu może wspomóc odchudzanie? Jak najbardziej! Trzeba jednak pamiętać, aby był to tłuszcz zdrowy – bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, a tych olejowi rydzowemu nie brakuje. Spożywanie go nawet w niewielkich ilościach przyspieszymy metabolizm, poprawimy perystaltykę jelit oraz korzystnie wpływa na cały układ pokarmowy.

Kup świeży Tłoczony na zimno olej z lnianki rydzowej

Gdzie kupić olej z lnianki siewnej

Dostaniemy go w sklepach ze zdrową żywnością, stacjonarnie i online, ale coraz częściej także w zwykłych supermarketach, w których pojawiają się półki z ekologicznymi produktami. Warto jednak poszukać bezpośredniego dostawcy. Wybierajmy olej najświeższy, najlepiej tłoczony dopiero na zamówienie, tylko taki olej to bogactwo nasyconych kwasów tłuszczowych. Ważne jest także przechowywanie oleju – w ciemnym szkle, z dala od powietrza, najlepiej w lodówce. Taki olej znajdziesz w sklepie olini.

Lnianka siewna – co warto o niej wiedzieć?
Zostaw ocenę