Miód rzepakowy – właściwości

Miód pszczeli należy z pewnością do tych produktów spożywczych, które nie tylko świetnie smakują, ale także posiadają mnóstwo zalet.  Często nawet nie do końca wiemy na co i w jakich chorobach możemy wspomóc się składnikami pochodzenia naturalnego. Przykładem są miody, które są bogatym źródłem wielu ważnych substancji dla naszego organizmu. Poza tym są pyszne i można jeść je na wiele sposobów.

Miód rzepakowy zastosowanie

Miód, który pomaga – spróbuj

Lecznicze właściwości miodów jeszcze bardziej zachęcają do konsumpcji. Jak jeść miód, żeby nie stracił na wartości? Jak znaleźć prawdziwy miód? Na te i inne pytania odpowiemy w tym artykule, który poświęciliśmy jednemu z najlepszych i niedrogich miodów – poznajcie miód rzepakowy. Zachwyci was swoim smakiem i wspomoże w walce z wieloma dolegliwościami.

Miody – rodzaje 

Zacznijmy jednak od początku.  Wśród miodów znane są miedzy innymi takie rodzaje:

  • miód spadziowy
  • miód gryczany
  • miód rzepakowy
  • miód akacjowy
  • miód lipowy
  • miód wrzosowy

Każdy z nich to bogactwo składników i wspaniały smak. Jednak wyżej wymienione miody różnią się nieco od siebie pod względem składu czy wpływu na ludzkie dolegliwości. Dziś skupiamy się jednak tylko na miodzie rzepakowym, bo jego moc jest jeszcze wciąż mało znana. I pora to zmienić.

Jak powstaje miód rzepakowy i jak go rozpoznać?

Miód rzepakowy uzyskiwany jest z rzepaku. Rzepakowy miód płynny charakteryzuje się jasnym „słomkowym” kolorem, który po procesie krystalizacji zmienia się w biały lub lekko żółtawy kolor. Okres krystalizacji tego miodu jest bardzo krótki i to jedna z jego cech charakterystycznych. Między innymi po tym poznamy prawdziwy miód rzepakowy.  To miód o bardzo ciekawym smaku i jest uznawany za jeden z najbardziej słodkich miodów. To miód, który powstaje w okresie kwitnienia rzepaku. Okres ten przypada na przełom kwietnia i maja. Jego smak jest łagodny, nieco mdły z odrobiną goryczy. Konsumenci twierdza, że wspomniana goryczka jest wyczuwana jeszcze bardzo długo po tym jak świeży miód znajdzie się w słoiku.

Miód rzepakowy może zostać poddany kremowaniu. Polega ono na bardzo długim i powolnym mieszaniu miodu w niskiej temperaturze. Dzięki temu zabiegowi miód staje się puszysty i nabiera kremowej konsystencji. Taki miód łatwiej potem rozsmarować czy nabrać ze słoiczka.

Miód rzepakowy – właściwości i zastosowanie

Jak wiadomo, miód to naturalny antybiotyk o zbawiennym działaniu dla naszego organizmu. Miód rzepakowy, dzięki swoim bogatym właściwościom, pomaga w profilaktyce leczenia wielu chorób.  Możecie być naprawdę zaskoczeni tak szerokim spektrum działania miodu rzepakowego.

Miód rzepakowy to prawdziwe bogactwo składników, ponieważ zawiera:

  • olejki eteryczne
  • związki goryczowe
  • flawonoidy
  • biopierwiastki
  • cholinę
  • kumarynę.

Mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, że miód rzepakowy jest bogaty w bor. Co ciekawe w miodzie rzepakowym stwierdzono witaminy z grupy B, K, C i kwas nikotynowy, zawiera on też drogocenne, łatwoprzyswajalne żelazo.

Miód rzepakowy - właściwości

Działanie miodu rzepakowego

Miód rzepakowy zawiera bardzo dużą ilość glukozy – polecany jest wszystkim tym którzy chcą zadbać o swoje serce. Ponadto, miód z rzepaku wspomaga leczenie chorób układu krążenia i naczyń wieńcowych. Jest delikatny i nie obciąża układu pokarmowego wspomagając jego działanie. Miód rzepakowy nazywany jest miodem na cholesterol.

I jeszcze więcej drogocennych składników

Olejki eteryczne zawarte w miodzie wspomagają leczenie górnych dróg oddechowych. Dlatego jest to doskonały miód na kaszel i różnego rodzaju infekcje. Z powodu bardzo dużej zawartości cukrów prostych, miód rzepakowy polecany jest jako rodzaj odżywki dla osób, które są bardzo zmęczone. Poprawia nasze skupienie oraz koncentrację.

Dla wielu ważną informacją będzie fakt, że miód rzepakowy może być stosowany w formie maseczki, która upiększy i wygładzi skórę.  Często jest on dodawany do kosmetyków jako ważny składnik o istotnym działaniu.

Prawidłowe spożywanie miodu rzepakowego

Podobnie jak w przypadku innych miodów, miód rzepakowy najlepiej spożywać w formie rozpuszczonej w wodzie, herbacie lub mleku. Jednak należy uważać, aby temperatura napoju nie była zbyt wysoka (napój ma być ciepły), ponieważ w zetknięciu z gorącym piciem miód traci swoje lecznicze właściwości.

Miód na prezent – ciekawy trend 

Skoro już wiemy jak drogocenne właściwości ma miód rzepakowy, warto zastanowić się nad podarowaniem go komuś bliskiemu w formie prezentu. Taki podarek może być bardzo oryginalnym, ciekawym a co ważne najzdrowszym na świecie słodkim darem dla ukochanej osoby.

Oceń artykuł:

Średnia: 5 / 5. Oddane głosy: 2

Brak ocen