Miód – słodki sposób na odporność

 „Jak dbać o odporność?” to pytanie zadaje sobie każdy, kto ceni sobie zdrowie i zależy mu na dobrej kondycji.  Dbanie o układ odpornościowy jest szczególnie ważne w okresie jesieni i zimy. Tylko jak to robić?

Jest wiele sposobów dbania o odporność. Po pierwsze ruch. Zamykając się w domu robimy sobie krzywdę. Spacery, nawet w złą pogodę pomagają nam uodpornić się na bakterie i wirusy. Po drugie – dieta. Ważne jest abyśmy odżywiali się zdrowo i przez to co jemy pomagali naszemu układowi odpornościowemu. Co jeść, żeby nie chorować? Przede wszystkim zbilansowane posiłki z dodatkiem warzyw i owoców. Wspaniałym pomocnikiem w budowaniu naszej odporności będzie również miód.

Miód - słodki sposób na odporność

Miód na odporność pomaga najlepiej

Miód to doskonały środek wzmacniający nasza odporność. Miód w sposób naturalny zapobiega infekcjom. Uważa się, że jest jak naturalny antybiotyk. Dzięki swojemu działaniu pomaga w leczeniu wielu chorób. Doskonale sprawdza się jako naturalny lek na przeziębienie. Dzięki swoim właściwościom pomaga na kaszel czy gorączkę. Ale nie tylko.

Jakie miody na odporność najlepiej jeść w okresie jesienno- zimowym?

W okresie, kiedy nasza odporność jest najbardziej narażona na działanie wirusów, dobrze jest spożywać miody w ogóle. Choć najczęściej poleca się miody z grupy miodów spadziowych. Miód jedzony regularnie na trwale wzmacnia odporność naszego organizmu. Mogą to być miody z dodatkami. Na przykład miód z malinami, miód z propolisem czy miód z pierzgą. Te składniki dodatkowo wzmacniają i wspomagają działanie miodu.

Miód - słodki sposób na odporność

Dlaczego mód spadziowy?

Miód spadziowy powstaje ze spadzi, czyli lepkiej substancji występującej na drzewach i krzewach. Mogą to być: świerki, jodły, sosny, modrzewie, dęby, klony czy lipy. Miód ten ma bardzo charakterystyczny zielonkawy kolor i korzenny smak. Uznawany jest za najmniej słodki spośród miodów.  Jest doskonałym środkiem na kaszel oraz substancją działającą przeciwzapalnie. W branży farmaceutycznej wykorzystywany jest jako składnik syropów na kaszel. Dlatego, sam w sobie to idealny miód na kaszel.

Miód lipowy to też sposób na odporność

Miód lipowy pozyskiwany jest z kwiatów lipy. Prawdziwy miód lipowy ma jasnożółtą barwę. To doskonały miód na przeziębienie, ale także miód na gardło.  Ma działanie przeciwgorączkowe. Ponadto, ułatwia zasypianie.

Miód - słodki sposób na odporność

Poznaj tajemnicę lepszej odporności z miodem faceliowym

To jeden z tych rodzajów miodów, o których niestety konsument nie słyszy często.  Miód faceliowy uzyskiwany jest z kwiatów facelii błękitnej. W postaci płynnej, płynny miód faceliowy przyjmuje barwę jasną, herbacianą. Natomiast po krystalizacji jest dużo jaśniejszy, czasem wręcz biały. To doskonały wspomagacz odporności dla osób mających problemy z układem moczowym.

Co jeszcze na odporność – miód rzepakowy

Miód rzepakowy uzyskiwany z rzepaku to miód o bardzo szerokim działaniu.  Przed krystalizacją ma „słomkowy” kolor, a później przybiera białą barwę. Co ciekawe, miód rzepakowy ulega bardzo szybkiej krystalizacji. Ma działanie detoksykacyjne. Jest miodem bardzo słodkim z powodu dużej zawartości glukozy.

Przeczytaj więcej o właściwościach miodu rzepakowego w naszym wpisie “Miód rzepakowy właściwości i zastosowanie

Miód - słodki sposób na odporność

W jakiej postaci najlepiej zjadać miód? 

Miód najlepiej jest jeść łyżeczka, prosto ze słoika lub rozpuścić w dowolnym napoju. Ważne, żeby napój, w którym rozpuszczamy miód był ciepły a nie gorący. W wysokiej temperaturze miód traci swoje właściwości.

A jak dawkować sobie miód? Wiadomo – miód jest pyszny, ale nie można przesadzać i zjeść zbyt dużo. W okresie jesienno- zimowym osobom dorosłym w zupełności wystarcza łyżka stołowa miodu z pasieki. Natomiast dzieciom od drugiego roku życia wystarczy mała łyżeczka. Miód dla dzieci będzie nie tylko wspaniałym przysmakiem, ale także czynnikiem wzmacniającym odporność malucha.

Syrop z miodem na odporność

Przygotowanie syropu na bazie miodu to kolejny dobry sposób na wzmacnianie naszej odporności.  Przepis na syrop miodowy znajdziesz poniżej.

Przepis na syrop z miodem, imbirem z dodatkiem czosnku i cytryny. Do przygotowania syropu potrzebujesz:

  • Miód spadziowy – pięć łyżek
  • Cytryna – dwie sztuki
  • Czosnek – cztery ząbki
  • Imbir – korzeń imbiru o wadze około 100 gram

Sposób przygotowania:

Z powyższych proporcji wyjdzie około ośmiu łyżek syropu na odporność.

  1. Cytryny sparzyć wrzątkiem, obrać ze skory i pokroić w bardzo cienie plastry
  2. Imbir drobno pokroić
  3. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę
  4. Wszystkie rozdrobnione składniki zblendować z dodatkiem miodu
  5. Miksturę odstawić na około sześć godzin na „leżakowanie” w temperaturze pokojowej
  6. Następnie przecedzić przez sitko i leczniczy wspaniały syrop gotowy

Tak sporządzony syrop z miodem przechowywać w szklanym słoiczku lub butelce w chłodnej temperaturze – najlepiej w lodówce. Maksymalny czas przechowywania to około dwa do trzech tygodni.

Warto syropy z miodem łączyć z olejem z czarnuszki. Takie połączenie zintensyfikuje działania miodu.

Miód - słodki sposób na odporność

Odporność – miód na prezent dla Twojego organizmu

Jak widać dbanie o odporność nie jest wcale takie trudne jakby się mogło wydawać. Miód to wspaniały sposób na ochronę przed drobnoustrojami. Słodki i pyszny. A przyrządzenie syropu z miodem na odporność zajmie nam tylko kilka chwil. Niby chwila a korzyść z picia syropu na odporność – ogromne.

 

Oceń artykuł:

Średnia: 5 / 5. Oddane głosy: 2

Brak ocen