Najczęstsze pytania o olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki – odpowiadamy na najczęstsze pytania

Olej z czarnuszki tłoczony jest z nasion czarnuszki siewnej, zwanej także, czarnym kminkiem oraz – ze względu na pochodzenia – czarnuszką egipską lub indyjską. Ten bardzo specyficzny w smaku olej od dawna ceniony jest ze względu na swoje właściwości. Wykorzystywany jest nie tylko jako bardzo aromatyczna przyprawa ale także środek wzmacniający organizm. Olej z czarnuszki bogaty jest nie tylko w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (w tym E i A) ale także w tymochinon i nigellon oraz fitosterole. Olej z czarnuszki bardzo różni się od innych olejów, które zwykliśmy wykorzystywać w naszej kuchni. Świeżo wyciśnięty olej ze względu na zawartość olejków eterycznych jest bardzo aromatyczny. Dla osób, które próbowały ziaren czarnuszki siewnej, smak tego oleju nie będzie żadnym zaskoczeniem – smakuje dokładnie tak jak ziarno tej rośliny. Dla większości jednak nie tylko smak ale i kolor czy aromat tego oleju jest nowością i budzi wiele pytań i wątpliwości. Dlatego dzisiaj spisaliśmy odpowiedzi na najczęściej pojawiające się wątpliwości dotyczące oleju z czarnuszki.

Kup świeży olej zimnotłoczony

Dlaczego mój olej jest ciemny/ jasny?

Olej z czarnuszki bywa bardzo różny. Potrafi być zupełnie jasny, niemal przezroczysty o słomkowym zabarwieniu, wygląda wtedy tak jak oleje do których przywykliśmy np. słonecznikowy. Bywa również bardzo ciemny, niemal czarny, nieprzezroczysty, często jest też mętny z widocznym osadem. Kolor oleju zależy od partii ziaren. Z tej samej rośliny – czarnuszki siewnej – otrzymujemy zarówno bardzo jasny jak i ciemny olej. Dodatkowo olej tłoczony na zimno, niefiltrowany i nierafinowany jak ten z Rodzinnej Olejarni Olini – jest w pełni naturalny, nieoczyszczany, przez co może być mętny, nieprzezroczysty i zawierać osad. W przypadku oleju z czarnuszki kolor osadu będzie w ciemnym kolorze takim samym jak ziarno. Zarówno jasny jak i ciemny olej z czarnuszki jest pełnowartościowy. Każdy z tych olejów ma też swoich zwolenników, spotykamy się zarówno z osobami, które preferują olej przezroczysty, słomkowy jak i takimi którzy cenią sobie olej ciemny albo z dużą ilością osadu. Ważne jest żeby wybierać olej z czarnuszki tłoczony na zimno, nierafinowany i nieoczyszczany.

Czy muszę trzymać olej z czarnuszki w lodówce?

Olej z czarnuszki zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są wrażliwe na wyższą temperaturę, dlatego należy go przechowywać w lodówce. Wskazana jest dla niego temperatura od 4 do 10°C – dobrym miejscem będzie jedna z półek na drzwiach lodówki.

Czy trzeba trzymać olej w lodówce?

Nie korzystałem z oleju przez pewien czas, na dnie wytrącił się osad, czy olej się zepsuł?

Jeżeli olej dłuższy czas stoi bez ruchu osad może osiąść na dnie buteleczki. Sedymentacja osadu w oleju z czarnuszki jest procesem naturalnym i nie świadczy o zepsuciu się produktu. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką aby wzbudzić osad.

Chcę zabrać mój olej na urlop – jak bezpiecznie go przewieźć?

Często spotykamy się z pytaniami o bezpieczny transport oleju z czarnuszki. Niektórzy chcą zabrać go ze sobą na urlop, inni pragną zawieź go do rodzinny czy bliskich mieszkających daleko. Aby olej nie stracił swoich właściwości warto zadbać o jak najlepsze warunki jego przewożenia. Ważne żeby olej był w ciemnej, zakręconej buteleczce. Jeżeli będziesz potrzebować tylko jakąś niewielką ilość oleju możesz ją odlać do mniejszej buteleczki. Schłodzony olej wyjmij z lodówki tuż przed samym wyjazdem. Możesz zawinąć go w folię aluminiową a następnie umieścić np. w styropianowym opakowaniu w którym kurier dostarczył Twój olej z olejarni. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie też pojemniczka termicznego albo termosu. Tak zabezpieczony olej może spokojnie podróżować przez jakiś czas. Pamiętaj, że możesz też zamówić świeży olej bezpośrednio na miejsce wakacji lub do Twoich bliskich, będziesz miał wtedy pewność, że olej został odpowiednio zabezpieczony na czas transportu.

Kup świeży olej z czarnuszki

Jaki jest termin przydatności do spożycia oleju z czarnuszki? Czy nigdy nie otwierany olej dłużej pozostanie świeży?

Data przydatności do spożycia oleju z czarnuszki to 3 miesiące. Czas ten liczony jest od dnia wytłoczenia oleju, dlatego nie ma znaczenia kiedy olej zostanie otwarty. Pamiętaj, że tylko świeży, nierafinowany olej ma taką datę przydatności do spożycia. Świadczy to o tym, że do oleju nie są dodawane żadne ulepszacze czy konserwanty. Warto zwracać na to uwagę wybierając olej jak najwyższej jakości.

Czy mogę połączyć olej z czarnuszki z olejem z pestek dyni, lnianym lub innym?

Zimnotłoczone oleje z lnu, pestek dyni, rzepaku, słonecznika, czarnuszki itp. to oleje spożywcze, po które warto sięgać w każdej kuchni. Można je łączyć i konsumować razem. Często takie miksy wykorzystuje się np. do humusów, past, sosów czy dressingów do sałatek. Nie ma też przeciwwskazań żeby olej, chociażby ten z czarnuszki, łączyć np. z miodem czy sokiem z cytryny. Niektórzy łączą oleje ze względu na walory smakowe, inni przy wyborze zwracają uwagę na skład i np. podaż kwasów omega 3, 6 czy 9. Dla niektórych te bardziej aromatyczne czy charakterystyczne w smaku oleje nie wymagają połączenia i spożywają je prosto z łyżeczki.

Najczęstsze pytania o olej z czarnuszki

Termin przydatności do spożycia mojego oleju z czarnuszki minął. Czy mogę go jeszcze jakoś wykorzystać?

Tłoczony na zimno, świeży olej z czarnuszki ma krótki termin przydatności do spożycia. Warto dobrze zaplanować zakup tego olej i wybrać taką ilość żeby zdążyć spożyć go zanim straci swoje właściwości. Kiedy jednak oleju zamówiliśmy za dużo i nie zdążymy go spożyć w danym czasie nie trzeba go wyrzucać. Takie olej “po terminie” możemy wykorzystać np. do celów kosmetycznych, sprawdzi się jako dodatek do kremu, balsamu do ciała czy maseczki do włosów. Niewielką ilość można dodać także do kąpieli. Olej wspaniale nawilży i natłuści skórę a zawarta w nim witamina E wpłynie pozytywnie na jej elastyczność. Olej z czarnuszki jest bardzo aromatyczny, można wykorzystać go do masażu – jego ciekawy zapach urozmaici doznania i zadziała odprężająco. Pamiętajmy też, że olej nie traci swoich właściwości z dnia na dzień i data przydatności do spożycia podana na etykiecie jest orientacyjna. We wpisie olej czarnuszki na twarz i włosy znajdziesz więcej inspiracji na wykorzystanie oleju z czarnuszki.

Najczęstsze pytania o olej z czarnuszki
Zostaw ocenę