Doktor Johanna Budwig to niemiecka biochemiczka, która stworzyła dietę leczącą wiele poważnych schorzeń. Dzięki jej autorskiej terapii możesz pozbyć się nowotworów łagodnych i złośliwych, cukrzycy, problemów układu krążenia, chorób skórnych oraz wielu innych dolegliwości.
Dieta została oparta o długoletnią praktykę kliniczną dr Budwig i ma za zadanie dostarczyć do organizmu pokarmy bogate w: tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik oraz antyoksydanty.
Jej podstawą jest nieoczyszczony olej lniany tłoczony na zimno, który jest bogatym źródłem kwasów nienasyconych omega-3 (więcej o zdrowych kwasach tłuszczowych w zdrowiej diecie). Dieta białkowo-olejowa nie tylko oczyści twój organizm, ale również przywróci mu dobrą kondycję. Wystarczy tylko postępować według zaleceń opracowanych przez panią doktor.
Czego nie wolno spożywać
Podstawową zasadą od której trzeba zacząć terapię jest wyeliminowanie złych tłuszczów. Trzeba więc dokładnie przejrzeć lodówkę oraz kuchenne szafki i wyjąć:
- produkty zawierające tłuszcz zwierzęcy
- masło
- margarynę
- wszystko co zawiera niskiej jakości tłuszcz roślinny
W ciągu pierwszych 4 tygodni spożywanie czegoś z powyższej listy jest zabronione. Do swojej codziennej diety musisz za to dodać łatwo trawione i metabolizowane tłuszcze takiej jak olej lniany i kokosowy.
Okazjonalnie można również spożywać małą łyżeczkę oleju z kiełków pszenicy oraz 1-2 łyżki oliwy z oliwek. To tak zwane dobre tłuszcze, które wpłyną na twoją witalność i poprawią samopoczucie. W diecie doktor Johanny Budwig wszystkie spożywane tłuszcze powinny być w równowadze z białkiem, więc najczęściej podstawą żywienia jest olej lniany z twarogiem, na wiele sposób. Przeczytaj o różnych sposobach przygotowania pasty twarogowej z olejem lnianym w diecie dr Budwig.
Najpierw trzeba oczyścić organizm
Następnie musisz ze swojej diety wykluczyć wszystkie artykuły spożywcze zawierającego konserwanty, substancje wzbogacające smak oraz inne sztuczne dodatki.
Chodzi oto aby zamienić produkty wysoko przetworzone, na naturalne i przygotowane bezpośrednio przed jedzeniem. Zabronione jest również spożywanie przemysłowo wytwarzanych produktów mięsnych, zwłaszcza tych zawierających azotany i azotyny.
W organizmie człowieka przetwarzają się w toksyczne nitrozoaminy. Sposób odżywiania opracowany przez dr Budwig wpłynie dodatnio na twój organizm, oczyści go z toksyn i wzmocni twój układ odpornościowy. Dzięki temu będzie on sobie lepiej radził ze zwalczaniem chorób i dolegliwości.
Jakiego oleju lnianego Budwigowego używać?
- Najważniejsze: olej lniany musi być ŚWIEŻY – na Olini.pl kupisz olej lniany wytłoczony w naszej rodzinnej olejarni na świeżo, na Twoje zamówienie. Nie stoi na sklepowej półce i nie jełczeje, czekając na klienta
- Olej lniany musi być zimnotłoczony (do 40 stopni) – zawsze kupuj olej z pewnego źródła
- Olej lniany powinien być zawsze w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce, niewystawiony na światło słoneczne
- Nierafinowany, z najlepszego ziarna (w Olini zawsze wybieramy najlepszej jakości składniki – zobacz jak powstają nasze oleje)