Naturalne kiszonki wielowarzywne

Kiszenie warzyw to jeden z najbardziej popularnych sposobów konserwowania żywności. 

Kiszonki to dobry pomysł na przetworzenie i przechowywanie warzyw bez obaw o to, że się zepsują

Prawda jest taka, że smak ogórków kiszonych, znamy wszyscy od najmłodszych lat. Równie popularna jest kiszona biała kapusta czy kapusta czerwona a zakwas z czerwonej kapusty to samo zdrowie. Jednak w dzisiejszych czasach, kiedy znów wróciła moda na kiszone warzywa, to nie ogórki wiodą prym. Dziś modnie jest eksperymentować z kiszeniem warzyw.

Naturalne kiszonki wielowarzywne

Dlaczego warto wytwarzać i zjadać kiszone warzywa?

Zacznijmy od tego, czym jest proces kiszenia warzyw. Najprościej mówiąc jest to proces fermentacji mlekowej, zachodzący w warunkach beztlenowych to znaczy bez dostępu powietrza. To jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności. Sok z kiszonych warzyw: buraka, marchewki lub kapusty, skutecznie wpływa na florę bakteryjną jelit. Ma właściwości wspierające układ odpornościowy. Pomaga organizmowi przeciwstawić się atakującym go wirusom.  Wspomaga działanie układu pokarmowego i pomaga w leczeniu wielu innych dolegliwości.

Naturalne kiszenie warzywKiszonki wielowarzywne – hit niejednego sezonu

Kiszonki wielowarzywne rządzą.  Warto zatem eksperymentować i łączyć ze sobą smaki. Próbowaliście kiedyś kiszonej marchewki z dodatkiem buraka? Zakwas z kiszonej marchewki z burakiem to prawdziwa bomba witaminowa i wspaniały sposób na odporność. Te naturalne probiotyki idealnie wspomogą nas w walce z wirusami i bakteriami.

Kiszonki z warzyw – miksuj, jak chcesz i ciesz się bogactwem natury

Obecnie kiszonki z warzyw są robione z dużo większą fantazją niż dawniej. Dziś nie liczy się tylko dobre zagospodarowanie nadmiaru warzyw. Nastał czas kiszonek warzywnych bogatych w smaki, aromaty i kolory. Coraz częściej do słoika na kiszonkę trafiają warzywa, o których byśmy nawet wcześniej nie pomyśleli. Nierzadko oprócz ogórków czy kapusty, kisimy także paprykę, pomidory, marchew lub fasolę szparagową. Ci bardziej śmiali zwolennicy kiszenia polecają kiszenie owoców takich jak cytryny czy jabłka. Tutaj możesz przeczytać więcej o soku z kiszonej kapusty.

Naturalne kiszonki wielowarzywnePrzepis na kiszoną marchewkę z burakiem

W Internecie znajdziemy wiele przepisów na kiszonki wielowarzywne. My przedstawiamy jeden z łatwiejszych i naprawdę smacznych sposobów na ukiszenie marchewki i buraka razem.

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 6 buraków
  • Pół główki czosnku
  • Liść laurowy
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • Sól – 1 łyżka
  • Woda

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obrać i pokroić na kawałki lub w kostkę
  2. Włożyć do szklanego słoika lub kamionkowego naczynia połowę warzyw
  3. Na warzywa położyć połowę przypraw
  4. Dołożyć resztę warzyw i przypraw
  5. Zalać wodą tak, aby wszystko było w niej zanurzone
  6. Warunkiem kiszenia jest pozbawienie teraz składników tlenu. Należy dobrze docisnąć zawartość naczynia, tak by żadne warzywa nie wystawały nad powierzchnię zalewy

Warzywa kiszą się około tygodnia. Powodzenia!

Gotowe kiszonki wielowarzywne – gdzie kupić?

W przypadku, kiedy nie masz ani czasu, ani możliwości kiszenia warzyw na własną rękę, zastanów się nad zakupem gotowej kiszonki. Produkty wysokiej jakości, takie jak kiszonki warzywne, oferują mali lokalni dostawcy, którzy produkują wszystko na niewielką skalę. Dzięki temu masz pewność, że zakupione przez Ciebie kiszone warzywa to produkt najwyższej jakości. Łatwo kupisz kiszonkę za pośrednictwem Internetu, w sklepie internetowym.

Oceń artykuł:

Średnia: 5 / 5. Oddane głosy: 7

Brak ocen