Ocet jabłkowy w diecie dziecka

Ocet jabłkowy to prawdziwy superfood, który szczególne uznanie ma w naszej strefie klimatycznej. Ten bogaty w witaminy i mikroelementy napój na stałe zagościł w naszym codziennym menu. Wiele osób szklanką wody z octem i cytryną rozpoczyna swój dzień, chwaląc jego wspaniałe działanie na cały organizm – ponoć zapewnia przypływ energii, witalność i zdrowie. Czy ocet jabłkowy powinien, także zagościć w diecie naszych maluchów. A jeśli tak, jak często i w jaki sposób go podawać?

Co do tego, że warto wykorzystać ocet jabłkowy w codziennej kuchni, nie ma żadnych wątpliwości. To produkt bogaty w cenne składniki, zawierający witaminy w tym A, C i B6 oraz mnóstwo substancji odżywczych, korzystnych dla dzieci, takich jak wapń, fosfor, potas czy mangan. Dodatkowo bogaty jest w bakterie probiotyczne, które biorą udział w naturalnej fermentacji jabłek. 

Ocet jabłkowy w diecie dziecka

Wykorzystanie w kuchni 

Ocet jabłkowy przede wszystkim wykorzystuje się jako dodatek do potraw oraz jako konserwant lub przyprawa. Najczęściej występuje on jako składnik sosów, marynat i dressingów. Śmiało możesz dodać go do sosu do surówki dla Twojego dziecka, lub połączyć go z oliwą i przygotować domowy majonez. Będzie też świetnym składnikiem przetworów z warzyw i owoców. Pamiętaj jednak, że powinien to być ocet w ilościach niewielkich i zawsze rozcieńczony. Ocet jest produktem o odczynie kwaśnym, także pity w dużych ilościach może podrażniać błonę śluzową żołądka zarówno u dorosłych jak i dzieci.

Naturalny ocet jabłkowy to także zdrowy zamiennik octu spirytusowego. Wspomaga przemianę materii i wzbogaca posiłek w witaminy i mikroelementy. I co najważniejsze stwierdzono jego pozytywne działanie na obniżanie poziomu glukozy.

Ocet jabłkowy w diecie dziecka

Należy pamiętać, że ocet jabłkowy to jedynie dodatek do potraw i ma działanie wspomagające. Specjaliści żywieniowi podpowiadają, że ilości octu jabłkowego, jakie powinny spożywać dzieci są zbliżone do  ilości okazjonalnie zjedzonego ogórka kiszonego.

Sugerują następujące ilości octu w codziennym menu:

  • Osoby dorosła: 1 łyżka ze szklanką wody, pite przed posiłkiem. Ocet jako dodatek do potraw.
  • Dzieci: nie więcej niż 1 łyżeczka octu dziennie. Zawsze rozcieńczony.

Inne zastosowania octu jabłkowego:

Ocet jabłkowy ma bardzo szerokie zastosowanie, nie tylko w kuchni ale w całym domu. Jego  antybakteryjne właściwości sprawiają, że to naturalny specyfik, który pomoże na wiele dolegliwości. Warto mieć ocet jabłkowy pod ręką i nie trzeba się bać, że ocet się zmarnuje. Jest on naturalnym konserwantem – przedłuża trwałość potraw do których jest dodany, sam też nigdy się nie psuje, a wręcz przeciwnie wraz z upływem czasu staje się szlachetniejszy.

Zastosowania octu jabłkowego przydatne dla rodziców małych dzieci:

Sposób na pleśniawki  – mniejszym dzieciom można przemyć zmiany w jamie ustnej gazikiem z octem. Starsze dzieci mogą płukać jamę ustną wodą z octem jabłkowym.

Łagodzi na ból gardła – to wykorzystanie antybakteryjnych właściwości octu jabłkowego. Przy bolącym gardle, można zastosować płukankę letniej wody połączonej z octem.

Naturalny sposób na infekcję – przy pierwszych objawach przeziębienia można podać do picia szklankę wody z octem (1 łyżeczka) i miodem (2 łyżeczki) jest to naturalny środek na poprawę odporności.

Na miejsca po ukąszeniach owadów – wystarczy gazikiem nasączonym octem jabłkowym przecierać miejsce po ukąszeniu. Łagodzi swędzenie, ból i zmniejsza opuchliznę po ukąszeniu.

Naturalny sposób na kaszel – można przygotować naturalny syrop z dodatkiem octu jabłkowego (ocet + miód lipowy + sok z cytryny). Podawać na łyżeczce w niewielkich ilościach, parę razy dziennie.

Naturalny szampon o właściwościach przeciwłupieżowy – to świetny preparat pomagający pozbyć się łupieżu. Do przygotowania takiego szamponu należy wymieszać 2 łyżki octu jabłkowego ze szklanką wody. Można go używać jako płukankę, szampon do włosów, a także umieścić w spryskiwaczu i korzystać ze sprayu w codziennej pielęgnacji włosów i skóry głowy.

Ocet jabłkowy w diecie dziecka

Jak wybrać najlepszy ocet z jabłek?

Wybór octu wcale nie jest prosty. A żeby w pełni cieszyć się nie tylko jego smakiem, ale też właściwościami warto do wyboru przyłożyć większą uwagę. Najwięcej wartości odżywczej ma ocet naturalny, mętny, który często poznamy po tzw. matce octowej – czyli gęstym kożuchu występującym na jego powierzchni. Ważny jest czas fermentacji w jakim czasie powstał ocet, już po paru miesiącach z jabłek uzyskamy ocet, im dłuższy jednak będzie ten czas, tym bardziej dojrzalszy będzie ocet i szlachetniejszy w smaku. Zwracaj, także uwagę na skład, buteleczka z octem powinna zawierać 100% ocet, bez żadnych dodatków cukru czy drożdży. Ważne także, aby ocet był bez dodatku wody – rozcieńczanie go to najczęstsze oszustwo po jakie sięgają producenci.

Więcej na temat jak wybrać ocet jabłkowy w diecie dziecka znajdziesz w tym artykule: Dobry ocet jabłkowy.

Naturalne octy, najwyższej jakości znajdziesz w Rodzinnej Olejarni Olini

Oceń artykuł:

Średnia: 4.7 / 5. Oddane głosy: 16

Brak ocen