Olej kokosowy nierafinowany, rafinowany, tłoczony na zimno

Olej kokosowy i jego niesamowite właściwości otwierają całkowicie nowy rozdział w kosmetologii, kuchni i medycynie naturalnej. Dobroczynne działanie tego oleju doceniają producenci kosmetyków, dietetycy i lekarze. Jest to olej nadzwyczaj bogaty w tak niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu substancje, jak kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, wśród których jest także żelazo i magnez. Pamiętać jednak trzeba, że olej olejowi nierówny. Owe cenne substancje zawiera wyłącznie olej kokosowy nierafinowany.

Olej kokosowy Olini tłoczony na zimno, nierafinowany

Olej kokosowy Olini tłoczony na zimno, nierafinowany

Zalety oleju kokosowego nierafinowanego

Olej kokosowy nierafinowany ma konsystencję masła kokosowego

Olej kokosowy nierafinowany ma konsystencję masła kokosowego

Oto w wielkim skrócie opisane, niektóre z wielu cennych zalet, jakie posiada olej kokosowy nierafinowany:

  • przeciwgrzybicze, antybakteryjne i przeciwwirusowe działanie wspomagające leczenie ran i zwalczanie chorób
  • przyspieszanie metabolizmu, co sprzyja spalaniu tłuszczu i odchudzaniu (poczytaj więcej w artykule o właściwościach odchudzających oleju kokosowego)
  • obniżanie poziomu cholesterolu, co pomaga w leczeniu chorób serca, miażdżycy i nadciśnienia
  • uelastycznia i ujędrnia skórę, a także oczyszcza ją z trądziku oraz wzmacnia i regeneruje włosy. Z oleju kokosowego nierafinowanego można wytwarzać doskonałej jakości kosmetyki, także w produkcji domowej (poczytaj o zastosowaniu oleju kokosowego do twarzy)
  • jest doskonałym tłuszczem kulinarnym, który z powodzeniem może służyć do pieczenia, smażenia, a nawet smarowania kanapek świetnie sprawdza się w kuchni – zarówno do smarowania pieczywa, jak i do smażenia czy wypieków.

Jak powstaje olej kokosowy

Wyjściowym materiałem do produkcji oleju kokosowego są oczywiście orzechy kokosowe. Olej ten uzyskuje się kilkoma sposobami. Pierwszy z nich polega na gotowaniu całych orzechów. Orzechy zalewa się gorącą wodą i zagotowuje, co sprawia, że orzechowy tłuszcz wypływa na powierzchnię. Wystarczy już go tylko zebrać. Drugi sposób polega wyciśnięciu mleczka z miąższu i poddaniu go fermentacji trwającej około 48 godzin. Gdy woda oddzieli się od tłuszczu, odparowuje się ją ostrożnie, tak aby nie uszkodzić struktury oleju. W obu przypadkach olej, który w temperaturze do 25°C występuje w formie stałej.

Jednak najpowszechniejszą metodą pozyskiwania oleju kokosowego jest proces wyciskania kopry, czyli suszonego miąższu orzechów kokosowych. Jest to najefektywniejsza metoda, albowiem w tym przypadku orzechy nie muszą być przerabiane natychmiast po ich zebraniu.

Rafinacja oleju

Na rynku dostępne są dwa podstawowe rodzaje oleju kokosowego: rafinowany i nierafinowany.

Olej rafinowany poddawany jest chemicznemu procesowi rafinacji, najczęściej przy użyciu chemicznych rozpuszczalników, np.benzyny.

Rafinowany olej kokosowy jest dodatkowo filtrowany i oczyszczany m.in. z osadów roślinnych, ale niestety również z cennych substancji zdrowotnych. Ma również dłuższą datę przydatności do spożycia.

Olej rafinowany jest zdecydowanie tańszy od nierafinowanego i nieoczyszczonego, jednak zdecydowanie warto zainwestować więcej w świeżość i zdrowie.

Dowiedz się więcej z naszego artykułu o cenie oleju kokosowego. Dietetycy i sportowcy zdecydowanie polecają stosowanie olejów nierafinowanych w zdrowiej diecie.

Różnice między olejem nierafinowanym i rafinowanym

Olej kokosowy nierafinowany ma piękny, delikatny zapach i smak orzecha kokosowego. Olej rafinowany jest całkowicie pozbawiony zapachu.

Nieoczyszczony olej kokosowy ma gęstą konsystencję masła lub smalcu. W temperaturze pokojowej jest stały i nieprzezroczysty, po podgrzaniu (nawet w rękach), konsystencja zmienia się na płynną i przezroczystą. Jest to zupełnie naturalny proces, który nie ma żadnego wpływu na właściwości zdrowotne oleju.

Dlaczego należy wybierać nierafinowany olej kokosowy

Najlepiej odpowiemy na to pytanie, mówiąc, dlaczego nie powinniśmy wybierać oleju kokosowego rafinowanego? Opiszmy najpierw w skrócie, jak produkuje się taki olej.

W pierwszym etapie kopra jest tłoczona w temperaturze 90°C. Później poddaje się ją ekstrakcji rozpuszczalnikami, które usuwają z oleju białka, błonnik i minerały. Z kolei, aby usunąć rozpuszczalnik z ekstraktu, poddaje się go destylacji w temperaturze 150°C; mimo to resztki rozpuszczalnika i tak pozostają w oleju. Następnie, już w rafinerii olej zostaje poddany tzw. odśluzowaniu, co z kolei usuwa z niego tak cenne dla naszego zdrowia fosfolipidy.

W kolejnym etapie olej traktowany jest gorącą parą z kwasem fosforowym, co wypłukuje z niego lecytynę, wapń, magnez, żelazo i miedź, a więc niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu mikroelementy. Wreszcie na koniec olej poddawany jest odkwaszaniu i odbarwianiu. Nawet dla laika staje się jasne, że taki wieloetapowy proces, przy zastosowaniu wysokich temperatur i różnych chemikaliów, musi wypłukać z oleju, wszystkie najcenniejsze jego składniki. Olej kokosowy rafinowany to po prostu tłuszcz, który zawiera wyłącznie gołe kalorie.

Jak wybrać olej kokosowy

Sądzimy, że poprzedni akapit przekonał wszystkich, że oleju kokosowego rafinowanego powinniśmy unikać, gdyż poza tłuszczem nie niesie on z sobą żadnych istotniejszych wartości. Zatem pozostaje nam do wyboru wyłącznie olej nierafinowany, ale i przy jego wyborze musimy zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

  • Przede wszystkim musi on być świeży. Oleje eksponowane długo na półkach sklepowych oraz wystawiane na działanie światła często psują się i jełczeją. Naprawdę świeży i dobry nierafinowany olej kokosowy kupisz bezpośrednio w olejarni. Taką rodzinną olejarnię prowadzi nasza firma, a na jej stronie Olini.pl możesz olej kupić
  • Olej musi być zimno tłoczony, w temperaturze nie wyższej niż 40°C, niefiltrowany i nieoczyszczany
  • Olej powinien być przechowywany w chłodnym miejscu

 

 

Nierafinowany olej kokosowy Olini ma zastosowanie kosmetyczne

Nierafinowany olej kokosowy Olini ma zastosowanie kosmetyczne

Olej kokosowy nierafinowany, rafinowany, tłoczony na zimno
4.9 (98.93%) 56 votes