Olej kokosowy w kuchni – przepisy

Olej kokosowy ma przyjemny, delikatny smak i ładny zapach orzecha kokosowego. Jeśli jest przechowywany w ciemnym miejscu, może stać bardzo długo – nie musisz się bać, że zjełczeje. Ponadto olej jest termostabilny, a więc można nim smażyć. Taka charakterystyka sprawia, że olej kokosowy jest produktem o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Zobacz, jakie pyszne i niskokaloryczne dania możesz przygotować, stosując olej kokosowy w kuchni.

Chcąc nieco podkręcić smak potraw, nie można bać się zmian i nowych rozwiązań. Szaleństwo w kuchni jest potrzebne, aby móc tworzyć prawdziwie freestajlowe dania. Olej kokosowy oprócz tego, że nadaje kuchni wyjątkowych walorów smakowych to jest najzdrowszym tłuszczem na świecie i wspomaga odchudzanie.

Mocny i zdrowy organizm

Przy szczególnym dbaniu o swoją figurę zwraca się szczególną uwagę na ilość węglowodanów i tłuszczów w potrawach. Te drugie odgrywają istotną rolę w procesach trawiennych i mają wpływ na naszą wagę.

Olej kokosowy pobudza przemianę materii i pomaga zawsze trzymać rękę na pulsie przy utrzymywaniu prawidłowej wagi ciała. Kwas laurynowy zawarty w oleju przekształcany jest przez ludzki organizm w monolauryn o właściwościach bakteriobójczych. Nie narusza on naszej flory bakteryjnej, co wpływa na nasze zdrowie i witalność.

Niezbędny w każdej kuchni

Tak dużo mówi się o zastosowaniu oleju kokosowego, dodając go do potraw i podkreślając ich smak. Trzeba jednak wiedzieć, w jaki sposób odpowiednio go używać, aby w maksymalny sposób wykorzystać jego walory smakowe i odżywcze:

Naleśniki z olejem kokosowym Olini

Naleśniki z olejem kokosowym Olini

  • naturalny słodzik: sprawdza się doskonale jako alternatywa dla białego cukru. Wiele osób stosuje zamiennie również miód, jednak warto jest spróbować herbaty w tym innym wydaniu, dodając do niej nutkę kokosowego aromatu
  • pieczone warzywa: fantastyczny dodatek do pieczonych warzyw, również słodkich ziemniaków. Zdrowy i lekki posiłek
  • domowe musli: kupowane w sklepach produkty, nawet kiedy mają być pełnowartościowe, zdrowe, niskokaloryczne i dostarczać nam mnóstwo energii, w konsekwencji okazują się jedynie kolejnym produktem wzbogaconym o konserwanty i barwniki. Domowe musli to coś pysznego, zdrowego i naturalnego. Połącz ze sobą ulubione suszone owoce, orzechy, płatki owsiane i olej kokosowy. Możesz również sam przyrządzić batonik musli
  • zamiast oliwy z oliwek: sałatki jemy i lubimy wszyscy. Zazwyczaj dodajemy do nich majonez lub oliwę z oliwek. W bardzo prosty sposób możesz, zamieniając jeden składnik, zmienić nieco smak swojej sałatki. Zamiast oliwy użyj oleju kokosowego
  • zdrowe pieczenie: formę do pieczenia możesz zamiast masłem równie dobrze natłuścić olejem kokosowym, a do ciasta i ciasteczek dodać go zamiast margaryny.
Olej kokosowy w kuchni

Olej kokosowy Olini w kuchni

  1. Olej kokosowy zamiast masła

Najprostsze zastosowanie oleju kokosowego to korzystanie z tego niezwykłego tłuszczu jako zamiennika dla masła lub margaryny. Kanapki z olejem będą jeszcze smaczniejsze, a do tego bardzo zdrowe – olej kokosowy nie powoduje powstawania „złego” cholesterolu i nie odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Dzięki temu to świetny element suplementacji odchudzającej.

 

  1. Naleśniki i placki bananowe

Olej kokosowy doskonale nadaje się do smażenia. Można przygotować na nim pyszne naleśniki i placki bananowe. Olej zmniejszy ilość kalorii, a podczas smażenia będzie unosił się miły aromat. Zastosowanie oleju kokosowego na patelni nie tylko przyczyni się do miłego smaku potraw, ale także dobrze wpłynie na nasze zdrowie.

Przeczytaj więcej o oleju kokosowym w kuchni.

Olej kokosowy w kuchni

Olej kokosowy Olini do naleśników

  1. Domowa Nutella z olejem kokosowym

Mieszanka orzechów, gorzkiej i mlecznej czekolady, mleka i oleju kokosowego to sprawdzony przepis na pyszną, domową Nutellę.

  1. Niskokaloryczna owsianka z pieca

Jeśli jesteś fanem owsianki, ale dbasz o linię, możesz przygotować bezcukrową owsiankę, a do wysmarowania formy wykorzystać olej kokosowy.

Olej kokosowy w kuchni

Domowa owsianka z olejem kokosowym Olini

  1. Dania dla sportowców

Kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha, które znajdują się w oleju kokosowym, to znakomite paliwo dla organizmu. Ten rodzaj substancji może być łatwo „przerobiony” na energię, co przydaje się zwłaszcza w sportach wytrzymałościowych. Dzięki temu ma on zastosowanie w kuchni sportowca jako składnik wszelkich dań.

  1. Dania dla cukrzyków

Olej kokosowy ma również szerokie zastosowanie w diecie towarzyszącej różnym chorobom, np. cukrzycy. Jeśli jesteś w grupie ryzyka rozwoju cukrzycy, koniecznie wypróbuj ten produkt. Tłuszcz z kokosa pomaga regulować poziom cukru we krwi i w konsekwencji przeciwdziała rozwojowi cukrzycy. Co więcej, cukrzyca najczęściej pojawia się u osób z nadwagą, a spożywanie oleju kokosowego sprzyja zachowaniu smuklejszej sylwetki.

  1. Posiłki na diecie

Olej kokosowy zawiera niewiele kalorii, więc możesz nim zastąpić inne tłuszcze podczas diety. Ponadto olej z kokosa pobudza metabolizm, co czyni z niego wymarzony produkt dla osób, które walczą z dodatkowymi kilogramami. Jeżeli chcesz zwiększyć efektywność odchudzania, to produkt, którego zastosowanie jest niezbędne w Twojej kuchni.

Przeczytaj więcej o oleju kokosowym na odchudzanie.

  1. Olej kokosowy zamiast słonecznikowego rafinowanego

Często smażysz na oleju słonecznikowym? Spróbuj zamienić klasyczny tłuszcz na olej kokosowy, a na pewno nie pożałujesz. Smażenie na oleju z kokosa pozwala na przygotowanie dania zawierającego mniej kalorii. Dzięki temu możesz pozwolić sobie na smażone potrawy, nawet gdy jesteś na diecie.

Dowiedz się więcej o różnicach pomiędzy rafinowanym i nierafinowanym olejem kokosowym.

  1. Dania typowe dla kuchni azjatyckiej.

Chcesz spróbować czegoś nowego? Olej kokosowy pozwoli Ci na przygotowanie dań charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej, nadając daniom ciekawy smak.

  1. Zamiennik tłuszczu zwierzęcego

Uważasz, że jedzenie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego jest nieetyczne? Polecamy zastosowanie oleju kokosowego w diecie wegetariańskiej. To idealna opcja dla osób unikających tłuszczów zwierzęcych. Jeśli szukasz smacznego i zdrowego zamiennika, możesz postawić na świeży olej kokosowy.

Przeczytaj o zdrowych tłuszczach i kwasach tłuszczowych w diecie.

Olej kokosowy i wiórki kokosowe Olini

Olej kokosowy i wiórki kokosowe Olini

 

Jak wybrać najlepszy olej kokosowy do codziennego gotowania?

  • Najważniejsze: olej kokosowy musi być zawsze ŚWIEŻY – na Olini.pl kupisz olej kokosowy wytłoczony w naszej rodzinnej olejarni na świeżo, na Twoje zamówienie. Nie stoi na sklepowej półce i nie jełczeje, czekając na klienta
  • Olej kokosowy musi być zimnotłoczony (do 40 stopni), nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony
  • Olej kokosowy nie powinien być wystawiony na światło słoneczne
Olej kokosowy w kuchni

Olej kokosowy Olini i jego zastosowania

Olej kokosowy w kuchni – przepisy
5 (100%) 53 votes
  • Pingback: Jak wybrać olej kokosowy - rafinowany czy nierafinowany?()

  • Pingback: 5 najlepszych zastosowań oleju kokosowego - sprawdzone patenty - Oleje na zdrowie()

  • Pingback: Olej Kokosowy Nierafinowany a Rafinowany - Wybierz Najlepszy()

  • Janina Kasa

    Interesujący artykuł, wyrazy szacunku dla autora. 🙂 Szczerze powiedziawszy nie zdawałam sobie sprawy, że olej kokosowy może mieć zastosowanie również w kuchni. Do tej pory myślałam, że jest dobrym naturalnym kosmetykiem, który pomaga zwalczyć trądzik oraz stosowany na ciało, doskonale nawilża i odmładza skórę. Przy najbliższej okazji wypróbuję go podczas smażenia. Myślę, że może być dobrą alternatywą dla oleju słonecznikowego czy rzepakowego.

    • Bardzo dziękujemy za komentarz 🙂 Olej kokosowy faktycznie jest genialnym kosmetykiem (nawilża, regeneruje, wygładza skórę), ale w kuchni też ma wiele zastosowań, na zimno i na gorąco. Czy stosowała Pani już olej kokosowy w naturalnej pielęgnacji? Prosimy o podzielenie się, jak go Pani używała, i przede wszystkim, jakie efekty 🙂

  • Anetka

    Jestem w trakcie szeroko zakrojonych poszukiwań ciekawych przepisów na olej kokosowy i trafiłam tutaj. Z zaciekawieniem (jak większość łasuchów) spoglądam w stronę tych naleśników i placków bananowych. Z drugiej strony troszkę mnie szokuje olej kokosowy jako zamiennik masła/margaryny. Jak dla mnie to delikatna abstrakcja.

    • Świetnie, że zainteresowała się Pani zastosowaniem oleju kokosowego w kuchni 🙂 Do placuszków i naleśników sprawdza się bardzo dobrze, ale wielu naszych klientów używa go jako smarowidło na pieczywo, a nawet wyjada ze słoiczka łyżeczką 🙂

      Grunt, żeby znaleźć dobry olej kokosowy – naturalny, nierafinowany, tłoczony na zimno, z nieprażonego i niepodgrzewanego miąższu kokosa, od sprawdzonego producenta, taki jak nasz olej Olini: https://olini.pl/olej-kokosowy-olini

      • Aleksandra Bugajewska

        Wow wyjadanie ze słoika łyżeczką 😀 Tylko pogratulować odwagi. Mnie jako smarowidełko kanapkowe nie chwyta tak za serce jak właśnie w tych przepisach. Widać, że przepisów na olej kokosowy wśród deserów nie brakuję. Anetka mi się również oczka zaświeciły na widok naleśników.