Olej kokosowy właściwości, zastosowanie

Ten naturalny olej i jego niezwykłe właściwości tworzą zupełnie nową, dotychczas niespotykaną jakość w kosmetologii, w zdrowej i ekologicznej kuchni oraz w medycynie naturalnej. Oczywiście mówimy tu o oleju nierafinowanym, otrzymywanym metodą zimnego tłoczenia. W procesie rafinacji i gorącego przerobu wiele naturalnych, najcenniejszych składników znajdujących się w oleju kokosowym zostaje zniszczonych lub zredukowanych do śladowych ilości. O takich produktach możemy powiedzieć, że są jedynie mało przydatną i niezbyt wartościową namiastką, nieniosącą z sobą żadnych prozdrowotnych właściwości, jakie posiada nierafinowany olej.

Olej kokosowy

Niestety w handlu znajdujemy sporo oleju rafinowanego lub jego pochodnych. Kupując olej z kokosa lub jego przetwory zawsze należy zwracać uwagę na sposób ich wyprodukowania. W końcowej części artykułu podpowiemy, jak należy właściwy produkt wybierać oraz określimy różnice między olejem rafinowanym i olejem nierafinowanym. Zupełnie na końcu podamy wartości energetyczne tego oleju, dla tych wszystkich, którzy liczą każdą kalorię. Na początku jednak podamy jego skład chemiczny oraz opiszemy to, co sygnalizuje podtytuł artykułu, a więc 20 właściwości oleju kokosowego.

Ten zimnotłoczony olej ma następujący skład:

  • 94% nasycone kwasy tłuszczowe, w tym ok. 62% kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe MCT (laurynowy, mirystynowy, kaprylowy, kaprynowy, kapronowy) oraz wyższe kwasy tłuszczowe (kwas palmitynowy, stearynowy),
  • nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym oleinowy, linolowy i linolenowy,
  • witaminy: B (B1, B2, B3, B6, B9), C i E,
  • minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo.

Tłuszcz kokosowy przechowywany w lodówce lub w pokojowej temperaturze zachowuje postać białej substancji stałej – przypomina smalec, choć pachnie o wiele przyjemniej. Powyżej 25°C zamienia się w żółtawy płyn o konsystencji nieco rzadszej od zwykłego oleju roślinnego.

Zastosowanie oleju kokosowego

Olej ten może wpłynąć pozytywnie na Twoją skórę, włosy i zdrowie ogólne. Lista możliwych zastosowań tego tłuszczu jest bardzo długa. Poniżej przedstawiamy najbardziej przydatne patenty.

1. Wygładzenie zmarszczek

Jeśli chcesz maksymalnie wykorzystać nawilżającą moc tego oleju, zastosuj produkt na noc. Antyoksydanty zawarte w oleju z kokosa skutecznie wygładzoną zmarszczki i fałdy podczas snu.
Jeśli masz na wyposażeniu olej kokosowy, nie musisz także szukać skutecznego kremu pod oczy. Zaaplikuj odrobinę oleju na skórę pod oczami, by zredukować „worki” i zmarszczki. Olej jest wystarczająco delikatny, by nie uszkodzić wrażliwej skóry w tym miejscu.

2. Walka z rozstępami

Każda przyszła mama powinna mieć pod ręką słoik takiego oleju. Produkt pomoże Ci skutecznie walczyć z rozstępami i może być stosowany na wszelkiego rodzaju blizny. Olej efektywnie zapobiega powstawaniu strupów i ciemnych śladów w uszkodzonym miejscu.

3. Zdrowy olej do smażenia

Niewiele jest środków, które mogą przydać się zarówno w łazience, jak i w kuchni, natomiast olej ten sprawdzi się znakomicie w obu przypadkach. Oprócz właściwości kosmetycznych, świetnie nadaje się do gotowania – to sposób na zdrowe smażenie.

Naturalnym tłuszczem z kokosów możesz z powodzeniem zastąpić oleje rafinowane. Produkt z kokosa jest od nich zdrowszy.

Tego typu olej utlenia się bardzo powoli nawet w wysokiej temperaturze, a to oznacza, że nie zjełczeje i nie stanie się szkodliwy. Ponadto zawiera wiele korzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych o średnich łańcuchach i ma właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne. Dzięki temu wpływa pozytywnie na ogólne zdrowie.

Przyswajanie go jako składnika smacznych dań to najprostszy sposób na wykorzystanie zdrowotnych właściwości oleju kokosowego. Tu przedstawiamy 10 zastosowań tego tłuszczu w kuchni.

4. Olej zwalczy wszy

Może się wydawać, że to wszy to problem ludzi, którzy nie dbają o higienę. Niestety zarazić się nimi może każdy. Jeśli Cię to spotka, wówczas ten olej przyjdzie Ci z pomocą. To naturalny sposób na pozbycie się nieproszonych gości na Twojej głowie.

Zacznij od płukania włosów octem jabłkowym. Gdy ocet wyschnie, zaaplikuj olej kokosowy na całą głowę i pozostaw go na 12 do 24 godziny. Solidnie wyczesz włosy grzebieniem, a następnie umyj głowę szamponem.

5. Naturalny balsam do ciała

Nie musisz kupować balsamu do ciała, jeśli w Twojej kosmetyczce znajduje się olej kokosowy. Zastosowanie go na mokrą skórę po prysznicu, a następnie osuszenie ciała to sprawdzony sposób na przyjemny zapach i poprawę kondycji skóry.

właściwości oleju kokosowego

Właściowości oleju kokosowego

Oto co leczymy tym specyfikiem, co nim wzmacniamy, wspomagamy i co poprawiamy:

1. Zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze

Olej taki zawiera niemal 50% kwasu laurynowego, który nasze enzymy przekształcają do postaci monolauryn. Związki te pomagają organizmowi zwalczać chorobotwórcze bakterie, wirusy i grzyby. To sprawia, że olej ten staje się naturalnym remedium na dolegliwości wywoływane przez drobnoustroje, w tym wrzody żołądka, próchnicę i zatrucia pokarmowe, a nawet skutecznie wspomaga organizm w walce z groźnym gronkowcem lub drożdżakiem.

2. Odporność organizmu i neutralizacja wolnych rodników

Wspomniany wcześniej kwas laurynowy, pomaga zwalczać biologiczne patogeny, nie niszcząc przy tym naturalnej flory bakteryjnej w naszym przewodzie pokarmowym, co niestety czynią antybiotyki. Warto w tym miejscu zauważyć, że kwas laurynowy występuje też w mleku matki, co znakomicie wspomaga odporność dziecka już od pierwszych dni jego życia. Tłuszcz z kokosów jest bardzo skutecznym antyoksydantem uwalniającym nas od nadmiernej ilości wolnych rodników, przyczyniających się do takich chorób jak miażdżyca czy nowotwory.

3. Choroby serca i układu krążenia

Średniołańcuchowe tłuszcze znajdujące się w oleju wspomagają redukcję stężenia „złego” cholesterolu LDL w organizmie, zwiększając jednocześnie poziom „dobrego” cholesterolu HDL, co udowodniono naukowymi badaniami. Równocześnie olej kokosowy poprawia profil lipidowy krwi. Wszystko to sprawia, że olej ten z powodzeniem można stosować w ramach profilaktyki serca i układu krążenia.

4. Jama ustna

Już starożytni Hindusi, ssąc taki właśnie olej, oczyszczali swoje jamy ustne z drobnoustrojów, zapobiegając przyrostowi płytki nazębnej i odświeżając swój oddech. Współczesne badania udowodniły, że olej ten jest równie skuteczny, jak płyny do płukania jamy ustnej.

5. Wątroba i trzustka

Jednym ze składników tego tłuszczu są kwasy tłuszczowe MTC, które odbywając dość krótką podróż w naszym organizmie, bezpośrednio z krwiobiegu przenikają do wątroby, dzięki czemu nie otłuszczają jej i są szybko metabolizowane w energię. Kwasy MTC rozkładają się już w jamie ustnej bez udziału enzymów trawiennych trzustki, dzięki czemu dietą, wzbogaconą w ten olej można wspomagać leczenie zaburzeń metabolicznych i choroby trzustki.

6. Odchudzanie

To samo, co opisaliśmy w punkcie 5 oraz fakt, że kwasy tłuszczowe powodują uczucie sytości, przyczynia się do ograniczenia apetytu, a tym samym spożywania mniejszej ilości posiłków. W oczywisty sposób wspomaga to odchudzanie.

7. Zmniejszenie obwodu talii

Nieuchronną konsekwencją wynikającą z faktów opisanych w punktach 5 i 6 jest zmniejszenie obwodu w talii, albowiem zastosowanie oleju kokosowego w ilości 30 ml dziennie ułatwia spalanie tłuszczu z okolic brzucha. Przeprowadzone badania wykazały, że w grupie kontrolnej, w którym podawano jako placebo olej sojowy, takiego efektu nie stwierdzono.

8. Osteoporoza

Kwasy MTC wzmagają wchłanianie niektórych mikroelementów, w tym wapnia i magnezu. Jak wiadomo, wapń jest podstawowym materiałem budulcowym naszych kości. To w połączeniu ze wspomnianymi wcześniej właściwościami antyoksydacyjnymi tego tłuszczu sprawia, że jest on znakomitym antidotum przeciwko osteoporozie.

9. Jelita

Tłuszcz ten poprawia trawienie oraz perystaltykę jelit, dzięki czemu likwiduje zaparcia i pozwala utrzymywać układ wydalniczy w dobrej kondycji. Ponadto zapobiega owrzodzeniom i chroni tkankę nabłonkową jelita, wspomagając leczenie choroby Crohna.

10. Równowaga hormonalna

Tłuszcze nasycone, z których w większości składa się olej kokosowy, są niezbędnym elementem do produkcji hormonów. Wspomnijmy tutaj, chociażby kwas kaprynowy, od którego zależy prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Hormony stymulują i kontrolują wiele podstawowych procesów życiowych w organizmie człowieka.

11. Cukrzyca typu 1

Stopniowe obumieranie komórek wytwarzających insulinę to podłoże cukrzycy. Insulina to hormon dostarczający komórkom glukozę. Badania naukowe udowodniły, że regularne spożywanie oleju kokosowego zmniejsza poziom cukru we krwi. Najpewniej olej zwiększa wydzielanie insuliny przez nasz organizm, który dzięki temu łatwiej wykorzystuje glukozę i lepiej reguluje stężenie cukru we krwi.

12. Choroba Alzheimera

Jak do tej pory wszystkie przyczyny choroby Alzheimera nie zostały do końca rozpoznane. Jednakże jedną z nich są bez wątpienia nieprawidłowości związane z metabolizmem glukozy i niedożywieniem mózgu, co powoduje obumieranie jego komórek. Efektem tego jest stopniowa degradacja procesów poznawczych oraz zaburzenia pamięci, mowy i myślenia. Według dr Mary Newport wspomniane już przez nas wcześniej, kwasy MTC są doskonałym źródłem ciał ketonowych mogących służyć jako zastępczy pokarm dla komórek mózgowych. Odżywione neurony pracują efektywniej, co znacznie spowalnia postęp choroby.

13. Wzmacnianie i regeneracja włosów

Eksperymenty naukowe wykazały, że spośród wszystkich olejków używanych do regeneracji i wzmacniania włosów najskuteczniejszy jest olej kokosowy, gdyż budowa jego cząstki spowinowacona jest z budową protein włosowych, co ułatwia jej wnikanie w trzon włosa. W Indiach produkowano już w starożytności mieszankę przeciwko łysieniu, której głównym składnikiem był właśnie ten olej. Nałożenie cienkiego filmu oleju na włosy nawilża je, nabłyszcza i wygładza. Olej znakomicie wzmacnia włosy słabe, zniszczone i narażone na uszkodzenia oraz zapobiega rozdwajaniu ich końcówek.

14. Zwalczanie łupieżu

Witamina E i trójglicerydy, które znajdują się w naszym oleju, nawilżają i regenerują warstwę lipidową na skórze głowy, co sprawia, że jej naskórek przestaje się łuszczyć. Wcieranie tego oleju w skórę usuwa także jej szorstkość, suchość i uczucie świądu.

15. Pielęgnacja skóry

Badania wykonane z udziałem osób mających bardzo suchą skórę i cierpiących na jej zapalenie wykazały, że olej ten świetnie ją nawilża i podobnie, jak to się dzieje ze skórą głowy, regeneruje jej lipidową warstwę. Dzięki temu skóra staje się bardziej miękka i elastyczna. Nasz olej to świetny balsam do ciała tuż po kąpieli i środek skutecznie likwidujący zrogowacenia skóry na łokciach, kolanach, dłoniach i stopach.

16. Usuwanie makijażu

Tłuszcz taki to doskonały środek do demakijażu, który w przeciwieństwie do służących temu samemu niektórych kosmetyków nie podrażnia skóry. Wystarczy wetrzeć w twarz kilka jego kropel, a później bez problemów zmyć kosmetyk ciepłą wodą. Równie łatwo oczyszczamy w ten sposób delikatną skórę wokół oczu.

17. Ochrona przeciwsłoneczna

Badania spektrofotometryczne udowodniły, że zaraz po oliwie z oliwek, tłuszcz z kokosów ma najlepszy wskaźnik ochrony przeciwsłonecznej, gdyż zatrzymuje on około 20% promieni UV, które są przyczyną powstawania zmarszczek, plam i zmian pigmentacyjnych, a także mogą powodować nowotwory. Wystarczy przed wyjściem na ostre, letnie słońce posmarować skórę tym olejem, aby wspomóc ochronę przeciwsłoneczną.

18. Baza dla produkcji domowych kosmetyków

Olej kokosowy z dodatkiem soli morskiej, cukru lub śmietany to doskonałej jakości peeling oczyszczający skórę przed poddaniem jej dalszym zabiegom pielęgnacyjnym. Wymieszany z sodą oczyszczoną jest bardzo skutecznym, naturalnym antyperspirantem, wolnym od aluminium i innych substancji zatykających pory skóry. Dodawszy do oleju kilka kropel olejku eterycznego, otrzymamy doskonały preparat do masażu, działający jako drenaż limfatyczny i cudownie kojący zmęczone mięśnie.

19. Zamiennik masła i margaryny

Dla wegan nasz olej, to znakomite źródło niezwierzęcego tłuszczu, znacznie zdrowszego niż margaryna. Można na nim smażyć, piec i gotować. W temperaturze poniżej 25°C przybiera postać stałą i można nim smarować kanapki.

20. Pielęgnacja niemowląt

Olej ten przeciwdziała odparzeniom i pieluszkowemu zapaleniu skóry, nie powoduje uczuleń i wspomaga leczenie alergicznych krostek, pęcherzyków i grudek na skórze niemowlaka.

zastosowanie oleju kokosowego

Jak stosować olej kokosowy?

Tłuszcz ten ma wprawdzie wiele bardzo korzystnych właściwości, jednak to wciąż tłuszcz – dlatego należy spożywać go z umiarem. Wystarczająca dawka dla dorosłych wynosi 2 łyżki dziennie, najlepiej w formie dodatku do potraw lub w zastępstwie tradycyjnego tłuszczu. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia (177°C) olej ten może być używany do smażenia i gotowania, choć warto wykorzystać jego kokosowy smak do smakołyków na zimno np. owocowych smoothies i lodów. Ze względu na liczne właściwości kosmetyczne, olej doskonale nadaje się do zewnętrznej pielęgnacji skóry i włosów.

Różnice między olejem rafinowanym i nierafinowanym

Zdecydowanie zalecamy kupowanie oleju nierafinowanego, bo tylko z nim osiągniemy wszystko, co opisaliśmy w akapicie określającym jego 20 właściwości. Oto co odróżnia kokosowy olej nierafinowany od rafinowanego:

  • jest znacznie bogatszy w składniki odżywcze,
  • ma charakterystyczny zapach i smak, czego pozbawiony jest olej rafinowany.

Jest oczywiste nawet dla laika, że rafinacja pozbawia olej wielu składników odżywczych, albowiem jest to proces wielostopniowego oddziaływaniem na niego lub jego wytłoki wysoką temperaturą, wodą oraz chemikaliami. Pierwszym etapem jest tłoczenie kopry w temperaturze 90°C. Później następuje ekstrakcja przy zastosowaniu rozpuszczalników, która powoduje bezpowrotną utratę z oleju białka, błonnika i minerałów.

Tak otrzymany ekstrakt poddawany jest destylacji w celu usunięcia rozpuszczalnika, co następuje w temperaturze 150°C; mimo tego resztki rozpuszczalnika i tak pozostają w produkcie. Taki produkt przekazywany jest z olejarni do rafinerii, gdzie zostaje poddany tak zwanemu odśluzowaniu. Śluzami nazywane są niezwykle przecież wartościowe dla nas fosfolipidy. Następnie gorącą parą z kwasem fosforowym oraz poprzez wirowanie usuwa się z oleju tak cenne dla zdrowia: lecytynę, chlorofil, wapń, magnez, żelazo oraz miedź. Na koniec olej poddawany jest odkwaszaniu i odbarwianiu.

W efekcie takich wielu działań otrzymujemy produkt całkowicie sztuczny, pozbawiony wielu najwartościowszych składników, posiadający jedynie tłuszczowe kalorie.

Olej kokosowy na drewnianej łyżce

Wartości energetyczne i odżywcze oleju kokosowego

Wartość energetyczna oleju to:

  • 100 g – 900 kcal,
  • 1 łyżeczka – 135 kcal.

Jedna łyżeczka to około 5 g oleju.

Jakimi kryteriami się kierować wybierając olej kokosowy i gdzie go kupować

W handlu z pewnością znajdziemy wiele podmiotów zajmujących się sprzedażą tego produktu. Pamiętajmy jednak, że olej olejowi nie równy, dlatego należy bardzo starannie sprawdzić jego jakość. Oto podstawowe kryteria, jakie musi spełniać pełnowartościowy olej z kokosów:

  • Olej bezwzględnie musi być świeży. Olej długo eksponowany na półkach sklepowych i wystawiany działanie światła traci swoje zdrowotne właściwości, a z czasem psuje się i jełczeje. Dlatego warto kupować go bezpośrednio w olejarni. Możesz go zmówić w naszej rodzinnej wytwórni na stronie, do której kieruje odnośnik Olini.pl,
  • Powinien to być olej otrzymywany w procesie zimnego tłoczenia, nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczany,
  • Musi być wyprodukowany z najwyższej klasy materiału. W Olini wybieramy wyłącznie najlepsze składniki do jego produkcji, a jak to robimy, można zobaczyć na stronie: zobacz, jak powstają nasze oleje,
  • Nie powinien być modyfikowany żadnymi dodatkami i substancjami zapachowymi.

danie przyrządzone na oleju kokosowym

Olej kokosowy właściwości, zastosowanie
5 (99.07%) 86 votes
  • Kamila Bond

    Ja z podziękowaniami za zebranie tych wszystkich zastosowań i z dobrym słowem. Nie często można znaleźć produkty z tak szerokim spektrum zastosowania. Przez gastronomię, na urodzie kończąc. Fajnie, że są osoby, które potrafią docenić i przede wszystkim wymienić wszystkie nie skupiając się tylko na jednej dziedzinie. Mój pierwszy kontakt z olejem kokosowym miał miejsce przeszło 2 miesiące temu – na namową przyjaciółki, która to już od dawna go kupowała i przy każdej możliwej okazji dzieliła się wrażeniami z jego stosowania. Kupiłam – z ręką na sercu muszę przyznać z mieszanymi uczuciami. Nie byłam i chyba do końca nadal nie jestem przekonana do stosowania oleju kokosowego na włosy, ale może kiedyś się przełamię. Póki, co olej kokosowy rządzi w kuchni i dodaje go również do moich ulubionych kremów. Kto wie, może na zbliżającą się niedługo rocznicę ślubu zafundujemy sobie z mężem masaż z olejem kokosowym 😉

    • Bardzo bardzo dziękujemy za przemiły komentarz, też jesteśmy fanami zbierania wszystkich informacji “do kupy” 🙂

      Jeśli olej kokosowy nie najlepiej sprawdza sie na włosy, można zastosować jedną z dwóch metod:
      1. Olejować olejem kokosowym jedynie końcówki – szczególnie przy przetłuszczających sie włosach olej może wysuszać skórę głowy
      2. Olejować na mokro – wtedy składniki odżywcze z oleju kokosowego wchłaniają się lepiej.

      A jeśli już kompletnie nic nie działa, warto wypróbować inny olej: poza kokosowym, wśród naszych klientek do olejowania włosów najpopularniejsze są: olej lniany, z pestek moreli i z wiesiołka.

      A czy ma Pani jakieś sprawdzone przepisy na kremy i kosmetyki z olejem kokosowym? Bardzo chętnie dowiemy się o nowych sposobach na wykorzystanie oleju kokosowego.

      Absolutnie polecamy olej kokosowy do masażu, sam olej kokosowy lub w towarzystwie olejków eterycznych, np. cytrynowego 🙂

  • Siemek

    Wiem, że głównym tematem artykułu jest zebranie wielu dobroczynnych właściwości oleju kokosowego i jego zastosowań, ale szczególnie dziękuję za końcówkę – przez długi czas używałam oleju ogólnodostępnego w większości marketów, czyli rafinowanego, produkowanego dużo wcześniej. Nie zawsze widziałam efekty, jakich oczekiwałam. Teraz już wiem, dlaczego.

    • Dziękuję za ten komentarz, tu rzeczywiście została poruszona najważniejsza kwestia w działaniu i zastosowaniu oleju kokosowego: musi być to olej świetnej jakości, nierafinowany, wytłoczony na zimno, bez żadnych dodatków, ulepszaczy i konserwantów. I dodatkowo świeży – im świeższy olej, tym lepsze działanie. W naszej rodzinnej manufakturze tłoczymy właśnie taki świeży naturalny olej, z najlepszego miąższu kokosa z Indonezji 🙂

      https://olini.pl/olej-kokosowy-olini

  • Wincenty

    Witam, czytam ten artykuł z dużą dozą zainteresowania i zastanawiam się, czy rzeczywiście to możliwe, by jeden specyfik jakim jest olej kokosowy był tak wszechstronny? Od odżywki do włosów i smażenia po wspomaganie leczenia cukrzycy i Alzheimera. Aż trudno uwierzyć. Znam jego dobre właściwości w kuchni, trochę w kosmetyce (moja partnerka nałogowo go używa i chwali). Muszę odnaleźć jakieś artykuły, które szerzej opisują jego działanie w medycznym aspekcie.

  • Anna Kolec

    Olej kokosowy ze swoimi właściwościami, to temat topowy. Na fali bycia zdrowym i fit takie zebrane w jednym miejscu informacje to skarb. Dlatego z mojej strony wielkie słowa uznania.

  • Anna Czerwińska

    Witam, dzięki temu artykułowi bardzo wiele dowiedziałam się o oleju kokosowym.Do tej pory używałam go tylko do pielęgnacji skóry swojego dzidziusia, ale dzięki Wam chcę sprawdzić jego wszystkie zalety, jakie zostały wymienione w powyższym artykule.

  • Małgosia Z.

    Interesujący ten artykuł, gdyż podsumowuje wszystkie właściwości oleju kokosowego. Ja dotychczas stosowałam go zewnętrznie – do pielęgnacji przesuszonej skóry. Dziękuję również za wytłumaczenie różnicy pomiędzy olejem rafinowanym a nierafinowanym. Ponadto przymierzam się używać go jako bazy do kosmetyków wykonywanych domowym sposobem. 🙂

  • Ola Aleksandra

    olej kokosowy właściwości to wciąż mimo kolejnych tekstów temat do zgłębiania, dlatego cieszy mnie takie profesjonalne podejście i tylu fanatyków tego tematu, którzy chcą rzetelnie przedstawiać informacje i poszerzać wiedzę konsumentów, brawo

  • Kasper

    Kurczę, chyba faktycznie zaczynam wierzyć w te wszystkie właściwości – zastosowania oleju kokosowego. Byłem bardzo sceptyczny za każdym razem, gdy o nim słyszałem, ale teraz gdy moja żona zaczyna odczuwać pozytywne efekty z jego stosowania do pielęgnacji ciała… Jeśli oprócz tego jeszcze schudnie to będę najszczęśliwszym facetem na Ziemi i największym fanem oleju kokosowego jednocześnie 😉

  • Adam

    Do tej pory sądziłem, że olej kokosowy ma zastosowanie wyłącznie w kuchni, chociażby jako zdrowy zamiennik dla oleju rzepakowego. Tu moje zdziwienie, że można go również stosować w kosmetyce. Co jeszcze bardziej mnie zaskoczyło, to to, że olej kolosowy zwalcza wszy. Niesamowite.

  • Kasia

    Dobrze, że temat oleju kokosowego i jego zastosowań wraca w sieci jak bumerang. Tak szerokie spektrum zastosowań jest aż niewierygodne. Nawet tutaj w artykule dowiedziałam się o kolejnych zastosowaniach tego oleju. Co mnie zaskoczyło i to w pozytywnym sensie to zastosowanie oleju kokosowego do pielęgnacji niemowląt. Sama stosuję go jako bazę dla produkcji domowych kosmetyków oraz jako maska do włosów. Mimo tylu zastosowań, używam go głównie jako kosmetyk, a nie produkt spożywczy.

  • Teza

    Olej kokosowy ma tak szerokie zastosowanie, że używam go codziennie. Przede wszystkim jako środek kosmetyczny do zmacniania i regeneracji włosów oraz środek do demakijażu. W kuchni natomiast smaże tylko na oleju kokosowym, który zastąpił mi również masło. Stosuję go też jako uzupełnienie mojej diety związanej z rzuceniem kilku kilogramów. Co mnie w artykule pozytywnie zaskoczyło, to to, że olej kokosowy wspomaga utrzymać równowagę hormonalną.

  • Kaja

    Zastosowanie oleju kokosowego w moim domu ogranicza się nie tylko do wygładzenia zmarszczek czy na rozstępy, ale także do smażenia. Ze względu na olej kokosowy i jego właściwości nie mam problemów zdrowotnych związanych z układem krążenia i trzustką. Olej kokosowy naturalnie nie eliminuje wspomnianych problemów, ale stanowi dobrego sprzymierzeńca w walce z chorobami bakteryjnymi czy wirusowymi w okresach spadku odporności.

  • Moniq

    O wielu właściwościach oleju kokosowego wiedziałam od dawna, ale jak się okazuje o wielu także nie wiedziałam. Bardzo podoba mi się styl w jakim piszecie artykuły. Uważam, że wiedza tu zdobyta może pomóc wielu osobom z różnorodnymi problemami.

  • Wiki

    Jestem pod wrażeniem mnogości zastosowań oleju kokosowego. Od dłuższego czasu zamiast wszelkiego rodzaju balsamów do ciała używam właśnie tego oleju. Według mnie ten olej kokosowy to prawdziwy hit w kosmetyce, zapewnia świetne nawilżenie i naturalny blask skórze ciała. Polecam gorąco.