Olej kokosowy właściwości, zastosowanie

Naturalny olej kokosowy i jego niezwykłe właściwości tworzą zupełnie nową, dotychczas niespotykaną jakość w kosmetologii, w zdrowej i ekologicznej kuchni oraz w medycynie naturalnej. Oczywiście mówimy tu o oleju nierafinowanym, otrzymywanym metodą zimnego tłoczenia. W procesie rafinacji i gorącego przerobu wiele naturalnych, najcenniejszych składników znajdujących się w oleju kokosowym zostaje zniszczonych lub zredukowanych do śladowych ilości. O takich produktach możemy powiedzieć, że są jedynie mało przydatną i niezbyt wartościową namiastką, nieniosącą z sobą żadnych prozdrowotnych właściwości, jakie posiada nierafinowany olej.

Niestety w handlu znajdujemy sporo oleju rafinowanego lub jego pochodnych. Kupując olej z kokosa lub jego przetwory zawsze należy zwracać uwagę na sposób ich wyprodukowania. W końcowej części artykułu podpowiemy, jak należy właściwy produkt wybierać oraz określimy różnice między olejem rafinowanym i olejem nierafinowanym. Zupełnie na końcu podamy wartości energetyczne tego oleju, dla tych wszystkich, którzy liczą każdą kalorię. Na początku jednak podamy jego skład chemiczny oraz opiszemy to, co sygnalizuje podtytuł artykułu, a więc 20 właściwości oleju kokosowego.

Olej kokosowy w słoiku i ze skorupami

Olej kokosowy

Skład chemiczny zimnotłoczonego oleju kokosowego:

  • 94% nasycone kwasy tłuszczowe, w tym ok. 62% kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe MCT (laurynowy, mirystynowy, kaprylowy, kaprynowy, kapronowy) oraz wyższe kwasy tłuszczowe (kwas palmitynowy, stearynowy),
  • nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym oleinowy, linolowy i linolenowy,
  • witaminy: B (B1, B2, B3, B6, B9), C i E,
  • minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo.

Tłuszcz kokosowy przechowywany w lodówce lub w pokojowej temperaturze zachowuje postać białej substancji stałej – przypomina smalec, choć pachnie o wiele przyjemniej. Powyżej 25°C zamienia się w żółtawy płyn o konsystencji nieco rzadszej od zwykłego oleju roślinnego.

Olej kokosowy w słoiku

Olej kokosowy

Przeczytaj również o oleju kokosowym do twarzy.

Zastosowanie

Olej kokosowy może wpłynąć pozytywnie na Twoją skórę, włosy i zdrowie ogólne. Lista możliwych zastosowań oleju kokosowego jest bardzo długa. Poniżej przedstawiamy najbardziej przydatne patenty.

  1. Wygładzenie zmarszczek
  2. Jeśli chcesz maksymalnie wykorzystać nawilżającą moc oleju kokosowego zastosuj produkt na noc. Antyoksydanty zawarte w oleju z kokosa skutecznie wygładzoną zmarszczki i fałdy podczas snu.

    Jeśli masz na wyposażeniu olej kokosowy nie musisz także szukać skutecznego kremu pod oczy. Zaaplikuj odrobinę oleju na skórę pod oczami, by zredukować „worki” i zmarszczki. Olej jest wystarczająco delikatny, by nie uszkodzić wrażliwej skóry w tym miejscu.

    Przeczytaj również o oleju kokosowym do twarzy.

  1. Walka z rozstępami
  2. Każda przyszła mama powinna mieć pod ręką słoik oleju kokosowego. Produkt pomoże Ci skutecznie walczyć z rozstępami i może być stosowany na wszelkiego rodzaju blizny. Olej efektywnie zapobiega powstawaniu strupów i ciemnych śladów w uszkodzonym miejscu.

    Przeczytaj również o oleju kokosowym do twarzy.

  1. Zdrowy olej do smażenia
  2. Niewiele jest środków, które mogą przydać się zarówno w łazience, jak i w kuchni, natomiast olej kokosowy sprawdzi się znakomicie w obu przypadkach. Oprócz właściwości kosmetycznych, świetnie nadaje się do gotowania – to sposób na zdrowe smażenie.

    Naturalnym olejem kokosowym możesz z powodzeniem zastąpić oleje rafinowane. Produkt z kokosa jest od nich zdrowszy.

    Przeczytaj także o oleju kokosowym w kuchni.

    Olej kokosowy utlenia się bardzo powoli nawet w wysokiej temperaturze, a to oznacza, że nie zjełczeje i nie stanie się szkodliwy. Ponadto zawiera wiele korzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych o średnich łańcuchach i ma właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne. Dzięki temu wpływa pozytywnie na ogólne zdrowie.

    Przyswajanie oleju jako składnika smacznych dań to najprostszy sposób na wykorzystanie zdrowotnych właściwości produktu. Tu przedstawiamy 10 zastosowań oleju kokosowego w kuchni.

olej kokosowy do smażenia

  1. Oleje zwalczy wszy
  2. Może się wydawać, że to wszy to problem ludzi, którzy nie dbają o higienę. Niestety zarazić się nimi może każdy. Jeśli Cię to spotka, olej kokosowy przyjdzie Ci z pomocą. To naturalny sposób na pozbycie się nieproszonych gości na Twojej głowie.

    Zacznij od płukania włosów octem jabłkowym. Gdy ocet wyschnie, zaaplikuj olej kokosowy na całą głowę i pozostaw go na 12 do 24 godziny. Solidnie wytrzesz włosy grzebieniem a następnie umyj głowę szamponem.

    Przeczytaj również o oleju kokosowym dla dzieci.

  1. Naturalny balsam do ciała
  2. Nie musisz kupować balsamu do ciała, jeśli w Twojej kosmetyczce znajduje się olej kokosowy. Wystarczy że naniesiesz go na mokrą skórę po prysznicu, a następnie osuszysz ciało. To sprawdzony sposób na przyjemny zapach i poprawę kondycji skóry.

20 właściwości, które powodują, że ludzie na całym świecie stoją w kolejkach po olej kokosowy

Oto co leczymy olejem kokosowym, co nim wzmacniamy, wspomagamy i co poprawiamy:

1. Zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze

Olej kokosowy zawiera niemal 50% kwasu laurynowego, który nasze enzymy przekształcają do postaci monolauryn. Związki te pomagają organizmowi zwalczać chorobotwórcze bakterie, wirusy i grzyby. To sprawia, że olej ten staje się naturalnym remedium na dolegliwości wywoływane przez drobnoustroje, w tym wrzody żołądka, próchnicę i zatrucia pokarmowe, a nawet skutecznie wspomaga organizm w walce z groźnym gronkowcem lub drożdżakiem.

2. Odporność organizmu i neutralizacja wolnych rodników

Wspomniany wcześniej kwas laurynowy, pomaga zwalczać biologiczne patogeny, nie niszcząc przy tym naturalnej flory bakteryjnej w naszym przewodzie pokarmowym, co niestety czynią antybiotyki. Warto w tym miejscu zauważyć, że kwas laurynowy występuje też w mleku matki, co znakomicie wspomaga odporność dziecka już od pierwszych dni jego życia. Olej kokosowy jest bardzo skutecznym antyoksydantem uwalniającym nas od nadmiernej ilości wolnych rodników, przyczyniających się do takich chorób jak miażdżyca czy nowotwory.

3. Choroby serca i układu krążenia

Średniołańcuchowe tłuszcze znajdujące się w oleju wspomagają redukcję stężenia „złego” cholesterolu LDL w organizmie, zwiększając jednocześnie poziom „dobrego” cholesterolu HDL, co udowodniono naukowymi badaniami. Równocześnie olej kokosowy poprawia profil lipidowy krwi. Wszystko to sprawia, że olej ten z powodzeniem można stosować w ramach profilaktyki serca i układu krążenia.

Olej kokosowy na drewnianej łyżce

Olej kokosowy

4. Jama ustna

Już starożytni Hindusi, ssąc olej kokosowy, oczyszczali swoje jamy ustne z drobnoustrojów, zapobiegając przyrostowi płytki nazębnej i odświeżając swój oddech. Współczesne badania udowodniły, że olej ten jest równie skuteczny, jak płyny do płukania jamy ustnej.

5. Wątroba i trzustka

Jednym ze składników oleju kokosowego są kwasy tłuszczowe MTC, które odbywając dość krótką podróż w naszym organizmie, bezpośrednio z krwiobiegu przenikają do wątroby, dzięki czemu nie otłuszczają jej i są szybko metabolizowane w energię. Kwasy MTC rozkładają się już w jamie ustnej bez udziału enzymów trawiennych trzustki, dzięki czemu dietą z olejem kokosowym można wspomagać leczenie zaburzeń metabolicznych i choroby trzustki.

danie przyrządzone na oleju kokosowym

Olej kokosowy

6. Odchudzanie

To samo, co opisaliśmy w punkcie 5 oraz fakt, że kwasy tłuszczowe powodują uczucie sytości, przyczynia się do ograniczenia apetytu, a tym samym spożywania mniejszej ilości posiłków. W oczywisty sposób wspomaga to odchudzanie.

7. Zmniejszenie obwodu talii

Nieuchronną konsekwencją wynikającą z faktów opisanych w punktach 5 i 6 jest zmniejszenie obwodu w talii, albowiem olej kokosowy przyjmowany w ilości 30 ml dziennie ułatwia spalanie tłuszczu z okolic brzucha. Przeprowadzone badania wykazały, że w grupie kontrolnej, w którym podawano jako placebo olej sojowy, takiego efektu nie stwierdzono.

8. Osteoporoza

Kwasy MTC wzmagają wchłanianie niektórych mikroelementów, w tym wapnia i magnezu. Jak wiadomo, wapń jest podstawowym materiałem budulcowym naszych kości. To w połączeniu ze wspomnianymi wcześniej właściwościami antyoksydacyjnymi, oleju kokosowego sprawia, że jest on znakomitym antidotum przeciwko osteoporozie.

nabieranie oleju kokosowym na łyżkę

Olej kokosowy

9. Jelita

Olej kokosowy poprawia trawienie oraz perystaltykę jelit, dzięki czemu likwiduje zaparcia i pozwala utrzymywać układ wydalniczy w dobrej kondycji. Ponadto zapobiega owrzodzeniom i chroni tkankę nabłonkową jelita, wspomagając leczenie choroby Crohna.

10. Równowaga hormonalna

Tłuszcze nasycone, z których w większości składa się olej kokosowy, są niezbędnym elementem do produkcji hormonów. Wspomnijmy tutaj, chociażby kwas kaprynowy, od którego zależy prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Hormony stymulują i kontrolują wiele podstawowych procesów życiowych w organizmie człowieka.

11. Cukrzyca typu 1

Stopniowe obumieranie komórek wytwarzających insulinę to podłoże cukrzycy. Insulina to hormon dostarczający komórkom glukozę. Badania naukowe udowodniły, że regularne spożywanie oleju kokosowego zmniejsza poziom cukru we krwi. Najpewniej olej zwiększa wydzielanie insuliny przez nasz organizm, który dzięki temu łatwiej wykorzystuje glukozę i lepiej reguluje stężenie cukru we krwi.

owsianka na oleju kokosowym

Olej kokosowy

12. Choroba Alzheimera

Jak do tej pory wszystkie przyczyny choroby Alzheimera nie zostały do końca rozpoznane. Jednakże jedną z nich są bez wątpienia nieprawidłowości związane z metabolizmem glukozy i niedożywieniem mózgu, co powoduje obumieranie jego komórek. Efektem tego jest stopniowa degradacja procesów poznawczych oraz zaburzenia pamięci, mowy i myślenia. Według dr Mary Newport wspomniane już przez nas wcześniej, kwasy MTC są doskonałym źródłem ciał ketonowych mogących służyć jako zastępczy pokarm dla komórek mózgowych. Odżywione neurony pracują efektywniej, co znacznie spowalnia postęp choroby.

13. Wzmacnianie i regeneracja włosów

Eksperymenty naukowe wykazały, że spośród wszystkich olejków używanych do regeneracji i wzmacniania włosów najskuteczniejszy jest olej kokosowy, gdyż budowa jego cząstki spowinowacona jest z budową protein włosowych, co ułatwia jej wnikanie w trzon włosa. W Indiach produkowano już w starożytności mieszankę przeciwko łysieniu, której głównym składnikiem był właśnie olej kokosowy. Nałożenie cienkiego filmu oleju na włosy nawilża je, nabłyszcza i wygładza. Olej znakomicie wzmacnia włosy słabe, zniszczone i narażone na uszkodzenia oraz zapobiega rozdwajaniu ich końcówek.

zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

Olej kokosowy

14. Zwalczanie łupieżu

Witamina E i trójglicerydy, które znajdują się w naszym oleju, nawilżają i regenerują warstwę lipidową na skórze głowy, co sprawia, że jej naskórek przestaje się łuszczyć. Wcieranie oleju kokosowego w skórę usuwa także jej szorstkość, suchość i uczucie świądu.

15. Pielęgnacja skóry

Badania wykonane z udziałem osób mających bardzo suchą skórę i cierpiących na jej zapalenie wykazały, że olej kokosowy świetnie ją nawilża i podobnie, jak to się dzieje ze skórą głowy, regeneruje jej lipidową warstwę. Dzięki temu skóra staje się bardziej miękka i elastyczna. Nasz olej to świetny balsam do ciała tuż po kąpieli i środek skutecznie likwidujący zrogowacenia skóry na łokciach, kolanach, dłoniach i stopach.

16. Usuwanie makijażu

Olej kokosowy to doskonały środek do demakijażu, który w przeciwieństwie do służących temu samemu niektórych kosmetyków nie podrażnia skóry. Wystarczy wetrzeć w twarz kilka jego kropel, a później bez problemów zmyć kosmetyk ciepłą wodą. Równie łatwo oczyszczamy w ten sposób delikatną skórę wokół oczu.

naleśniki na oleju kokosowym

Olej kokosowy

17. Ochrona przeciwsłoneczna

Badania spektrofotometryczne udowodniły, że zaraz po oliwie z oliwek, olej kokosowy ma najlepszy wskaźnik ochrony przeciwsłonecznej, gdyż zatrzymuje on około 20% promieni UV, które są przyczyną powstawania zmarszczek, plam i zmian pigmentacyjnych, a także mogą powodować nowotwory. Wystarczy przed wyjściem na ostre, letnie słońce posmarować skórę tym olejem, aby wspomóc ochronę przeciwsłoneczną.

18. Baza dla produkcji domowych kosmetyków

Olej kokosowy z dodatkiem soli morskiej, cukru lub śmietany to doskonałej jakości peeling oczyszczający skórę przed poddaniem jej dalszym zabiegom pielęgnacyjnym. Wymieszany z sodą oczyszczoną jest bardzo skutecznym, naturalnym antyperspirantem, wolnym od aluminium i innych substancji zatykających pory skóry. Dodawszy do oleju kilka kropel olejku eterycznego, otrzymamy doskonały preparat do masażu, działający jako drenaż limfatyczny i cudownie kojący zmęczone mięśnie.

19. Zamiennik masła i margaryny

Dla wegan nasz olej, to znakomite źródło niezwierzęcego tłuszczu, znacznie zdrowszego niż margaryna. Można na nim smażyć, piec i gotować. W temperaturze poniżej 25°C przybiera postać stałą i można nim smarować kanapki.

20. Pielęgnacja niemowląt

Olej kokosowy przeciwdziała odparzeniom i pieluszkowemu zapaleniu skóry, nie powoduje uczuleń i wspomaga leczenie alergicznych krostek, pęcherzyków i grudek na skórze niemowlaka.

Olej kokosowy

Olej kokosowy

Jak stosować olej kokosowy?

Olej kokosowy ma wiele bardzo korzystnych właściwości, ale to wciąż tłuszcz, dlatego należy spożywać go z umiarem. Wystarczająca dawka dla dorosłych wynosi 2 łyżki dziennie, najlepiej w formie dodatku do potraw lub w zastępstwie tradycyjnego tłuszczu. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia (177°C) olej kokosowy może być używany do smażenia i gotowania, choć warto wykorzystać jego kokosowy smak do smakołyków na zimno np. owocowych smoothies i lodów. Ze względu na liczne właściwości kosmetyczne, olej doskonale nadaje się do zewnętrznej pielęgnacji skóry i włosów.

Przeczytaj również o oleju kokoswym do smażenia

Różnice między olejem rafinowanym i nierafinowanym

Zdecydowanie zalecamy kupowanie oleju nierafinowanego, bo tylko z nim osiągniemy wszystko, co opisaliśmy w akapicie określającym jego 20 właściwości. Oto co odróżnia kokosowy olej nierafinowany od rafinowanego:

  • Jest znacznie bogatszy w składniki odżywcze,
  • Ma charakterystyczny zapach i smak, czego pozbawiony jest olej rafinowany.

Jest oczywiste nawet dla laika, że rafinacja pozbawia olej wielu składników odżywczych, albowiem jest to proces wielostopniowego oddziaływaniem na niego lub jego wytłoki wysoką temperaturą, wodą oraz chemikaliami. Pierwszym etapem jest tłoczenie kopry w temperaturze 90°C. Później następuje ekstrakcja przy zastosowaniu rozpuszczalników, która powoduje bezpowrotną utratę z oleju białka, błonnika i minerałów.

Tak otrzymany ekstrakt poddawany jest destylacji w celu usunięcia rozpuszczalnika, co następuje w temperaturze 150°C; mimo tego resztki rozpuszczalnika i tak pozostają w produkcie. Taki produkt przekazywany jest z olejarni do rafinerii, gdzie zostaje poddany tak zwanemu odśluzowaniu. Śluzami nazywane są niezwykle przecież wartościowe dla nas fosfolipidy. Następnie gorącą parą z kwasem fosforowym oraz poprzez wirowanie usuwa się z oleju tak cenne dla zdrowia: lecytynę, chlorofil, wapń, magnez, żelazo oraz miedź. Na koniec olej poddawany jest odkwaszaniu i odbarwianiu.

W efekcie takich wielu działań otrzymujemy produkt całkowicie sztuczny, pozbawiony wielu najwartościowszych składników, posiadający jedynie tłuszczowe kalorie.

Wartości energetyczne i odżywcze oleju kokosowego

Wartość energetyczna oleju to:

  • 100 g – 900 kcal,
  • 1 łyżeczka – 135 kcal.

Jedna łyżeczka to około 5 g oleju.

Jakimi kryteriami się kierować wybierając olej kokosowy i gdzie go kupować

W handlu z pewnością znajdziemy wiele podmiotów zajmujących się sprzedażą oleju kokosowego. Pamiętajmy jednak, że olej olejowi nie równy, dlatego należy bardzo starannie sprawdzić jego jakość. Oto podstawowe kryteria, jakie musi spełniać pełnowartościowy olej kokosowy:

  • Olej bezwzględnie musi być świeży. Olej długo eksponowany na półkach sklepowych i wystawiany działanie światła traci swoje zdrowotne właściwości, a z czasem psuje się i jełczeje. Dlatego warto kupować go bezpośrednio w olejarni. Możesz go zmówić w naszej rodzinnej wytwórni na stronie, do której kieruje odnośnik Olini.pl,
  • Powinien to być olej otrzymywany w procesie zimnego tłoczenia, nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczany,
  • Musi być wyprodukowany z najwyższej klasy materiału. W Olini wybieramy wyłącznie najlepsze składniki do jego produkcji, a jak to robimy, można zobaczyć na stronie: zobacz jak powstają nasze oleje,
  • Nie powinien być modyfikowany żadnymi dodatkami i substancjami zapachowymi.
Olej kokosowy właściwości, zastosowanie
5 (99.06%) 85 votes
  • Kamila Bond

    Ja z podziękowaniami za zebranie tych wszystkich zastosowań i z dobrym słowem. Nie często można znaleźć produkty z tak szerokim spektrum zastosowania. Przez gastronomię, na urodzie kończąc. Fajnie, że są osoby, które potrafią docenić i przede wszystkim wymienić wszystkie nie skupiając się tylko na jednej dziedzinie. Mój pierwszy kontakt z olejem kokosowym miał miejsce przeszło 2 miesiące temu – na namową przyjaciółki, która to już od dawna go kupowała i przy każdej możliwej okazji dzieliła się wrażeniami z jego stosowania. Kupiłam – z ręką na sercu muszę przyznać z mieszanymi uczuciami. Nie byłam i chyba do końca nadal nie jestem przekonana do stosowania oleju kokosowego na włosy, ale może kiedyś się przełamię. Póki, co olej kokosowy rządzi w kuchni i dodaje go również do moich ulubionych kremów. Kto wie, może na zbliżającą się niedługo rocznicę ślubu zafundujemy sobie z mężem masaż z olejem kokosowym 😉

    • Bardzo bardzo dziękujemy za przemiły komentarz, też jesteśmy fanami zbierania wszystkich informacji “do kupy” 🙂

      Jeśli olej kokosowy nie najlepiej sprawdza sie na włosy, można zastosować jedną z dwóch metod:
      1. Olejować olejem kokosowym jedynie końcówki – szczególnie przy przetłuszczających sie włosach olej może wysuszać skórę głowy
      2. Olejować na mokro – wtedy składniki odżywcze z oleju kokosowego wchłaniają się lepiej.

      A jeśli już kompletnie nic nie działa, warto wypróbować inny olej: poza kokosowym, wśród naszych klientek do olejowania włosów najpopularniejsze są: olej lniany, z pestek moreli i z wiesiołka.

      A czy ma Pani jakieś sprawdzone przepisy na kremy i kosmetyki z olejem kokosowym? Bardzo chętnie dowiemy się o nowych sposobach na wykorzystanie oleju kokosowego.

      Absolutnie polecamy olej kokosowy do masażu, sam olej kokosowy lub w towarzystwie olejków eterycznych, np. cytrynowego 🙂

  • Siemek

    Wiem, że głównym tematem artykułu jest zebranie wielu dobroczynnych właściwości oleju kokosowego i jego zastosowań, ale szczególnie dziękuję za końcówkę – przez długi czas używałam oleju ogólnodostępnego w większości marketów, czyli rafinowanego, produkowanego dużo wcześniej. Nie zawsze widziałam efekty, jakich oczekiwałam. Teraz już wiem, dlaczego.

    • Dziękuję za ten komentarz, tu rzeczywiście została poruszona najważniejsza kwestia w działaniu i zastosowaniu oleju kokosowego: musi być to olej świetnej jakości, nierafinowany, wytłoczony na zimno, bez żadnych dodatków, ulepszaczy i konserwantów. I dodatkowo świeży – im świeższy olej, tym lepsze działanie. W naszej rodzinnej manufakturze tłoczymy właśnie taki świeży naturalny olej, z najlepszego miąższu kokosa z Indonezji 🙂

      https://olini.pl/olej-kokosowy-olini

  • Wincenty

    Witam, czytam ten artykuł z dużą dozą zainteresowania i zastanawiam się, czy rzeczywiście to możliwe, by jeden specyfik jakim jest olej kokosowy był tak wszechstronny? Od odżywki do włosów i smażenia po wspomaganie leczenia cukrzycy i Alzheimera. Aż trudno uwierzyć. Znam jego dobre właściwości w kuchni, trochę w kosmetyce (moja partnerka nałogowo go używa i chwali). Muszę odnaleźć jakieś artykuły, które szerzej opisują jego działanie w medycznym aspekcie.