Olej z konopi siewnej jest niezwykle zdrowym tłuszczem – pomaga w leczeniu depresji, łagodzi objawy PMS i menopauzy oraz wzmacnia odporność. Nawilża i wygładza suchą skórę, a także świetnie regeneruje zniszczone włosy. Ale przede wszystkim jest pysznym olejem kulinarnym, który sprawi, że nasze codzienne posiłki będą pyszne i zdrowe. Dziś przedstawiamy sposoby, jak najlepiej i najsmaczniej wykorzystać olej konopny w kuchni.
Olej konopny w kuchni
Słyszałaś już o zaletach oleju konopnego? Najlepszy olej powstaje z ziaren, ale cała konopia może być wykorzystana do tworzenia tego niezwykłego produktu. Olej nierafinowany i tłoczony na zimno ma zielonkawy kolor i bogaty smak, który trochę przypomina orzechy. Olej z konopi jest znany ze swoich kosmetycznych zastosowań, a do tego doskonale nadaje się do wykorzystania w kuchni. W jaki sposób można go stosować i jakie korzyści płyną z dodawania oleju konopnego do posiłków?
Przeczytaj również 20 najważniejszych właściwości zdrowotnych oleju konopnego.
Spis treści:
Dlaczego warto stosować olej konopny w kuchni?
Olej konopny ma wiele cech, które sprawiają, że warto po niego sięgnąć podczas przygotowywania posiłków:
-
- Dostarcza wiele cennych składników odżywczych. Jest szczególnie bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe. Zawiera dużo kwasów z grupy Omega-9 oraz dobre proporcje kwasów Omega-6 i omega3.
-
- Pomaga w walce w wieloma często występującymi chorobami.
-
- Zawiera sitosterol, który redukuje ilość cholesterolu.
-
- Znakomicie smakuje i doskonale nadaje się jako dodatek do wielu dań.
- To produkt całkowicie naturalny i bardzo zdrowy.
Olej konopny w kuchni
Jak stosować olej konopny w kuchni?
Być może zauważyłaś, że mówimy o „stosowaniu oleju w kuchni”, a nie „gotowaniu” z olejem konopnym. To nie przypadek. Olej konopny nie powinien być podgrzewany do zbyt wysokich temperatur. Łatwo go spalić, a do tego straciłby dużą ilość składników odżywczych i zmienił smak. Nie zaszkodzi natomiast, jeśli dodamy go do lekko podgrzanych posiłków.
Przeczytaj też o zastosowaniach oleju konopnego.
Jak więc możesz wykorzystać olej konopny w kuchni? Możliwości jest wiele. Zastosuj go jako:
-
- dressing do sałatek,
-
- dodatek do kanapek.
-
- składnik smoothie,
-
- dodatek do dipów,
-
- dodatek do zimnych zup,
- składnik proteinowego shake’a,
Olej konopny w kuchni
Olej konopny jest wdzięcznym dodatkiem, bo potrafi znakomicie wzbogacić smak, a jednocześnie nie zdominuje potrawy. Jest pod tym względem trochę jak olej z oliwek, z tym że ma bardziej orzechowy i korzenny smak. Możesz go z powodzeniem stosować w wielu przepisach. Olej konopny świetnie nadaje się do prowadzenia kulinarnych eksperymentów!
Jak wybrać najlepszy olej konopny do zdrowej kuchni?
- Najważniejsze: olej konopny musi być zawsze ŚWIEŻY – na Olini.pl kupisz olej z konopi wytłoczony w naszej rodzinnej olejarni na świeżo, na Twoje zamówienie. Nie stoi na sklepowej półce i nie jełczeje, czekając na klienta
- Olej z konopi musi być zimnotłoczony (do 40 stopni), nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony
- Olej konopny powinien być zawsze w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce, niewystawiony na światło słoneczne
- Nierafinowany, z najlepszego ziarna (w Olini zawsze wybieramy najlepszej jakości składniki – zobacz jak powstają nasze oleje)
Olej konopny w kuchni