Olej konopny w kuchni – dowiedz się, jak stosować

Olej z konopi siewnej jest niezwykle zdrowym tłuszczem – pomaga w leczeniu nowotworów i depresji, łagodzi objawy PMS i menopauzy oraz wzmacnia odporność. Nawilża i wygładza suchą skórę, a także świetnie regeneruje zniszczone włosy. Ale przede wszystkim jest pysznym olejem kulinarnym, który sprawi, że nasze codzienne posiłki będą pyszne i zdrowe. Dziś przedstawiamy sposoby, jak najlepiej i najsmaczniej wykorzystać olej konopny w kuchni.

Olej konopny w kuchni

Olej konopny w kuchni

Słyszałaś już o zaletach oleju konopnego? Najlepszy olej powstaje z ziaren, ale cała konopia może być wykorzystana do tworzenia tego niezwykłego produktu. Olej nierafinowany i tłoczony na zimno ma zielonkawy kolor i bogaty smak, który trochę przypomina orzechy. Olej z konopi jest znany ze swoich kosmetycznych zastosowań, a do tego doskonale nadaje się do wykorzystania w kuchni. W jaki sposób można go stosować i jakie korzyści płyną z dodawania oleju konopnego do posiłków?

Przeczytaj również 20 najważniejszych właściwości zdrowotnych oleju konopnego.

Dlaczego warto stosować olej konopny w kuchni?

Olej konopny ma wiele cech, które sprawiają, że warto po niego sięgnąć podczas przygotowywania posiłków:

  • Dostarcza wiele cennych składników odżywczych. Jest szczególnie bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe. Zawiera dużo kwasów z grupy Omega-9 oraz dobre proporcje kwasów Omega-6 i omega3.
  • Pomaga w walce w wieloma często występującymi chorobami.
  • Zawiera sitosterol, który redukuje ilość cholesterolu.
  • Znakomicie smakuje i doskonale nadaje się jako dodatek do wielu dań.
  • To produkt całkowicie naturalny i bardzo zdrowy.
Olej konopny w kuchni

Olej konopny w kuchni

Jak stosować olej konopny w kuchni?

Być może zauważyłaś, że mówimy o „stosowaniu oleju w kuchni”, a nie „gotowaniu” z olejem konopnym. To nie przypadek. Olej konopny nie powinien być podgrzewany do zbyt wysokich temperatur. Łatwo go spalić, a do tego straciłby dużą ilość składników odżywczych i zmienił smak. Nie zaszkodzi natomiast, jeśli dodamy go do lekko podgrzanych posiłków.

Przeczytaj też o zastosowaniach oleju konopnego.

Jak więc możesz wykorzystać olej konopny w kuchni? Możliwości jest wiele. Zastosuj go jako:

  • dressing do sałatek,
  • dodatek do kanapek.
  • składnik smoothie,
  • dodatek do dipów,
  • dodatek do zimnych zup,
  • składnik proteinowego shake’a,
Olej konopny w kuchni

Olej konopny w kuchni

Olej konopny jest wdzięcznym dodatkiem, bo potrafi znakomicie wzbogacić smak, a jednocześnie nie zdominuje potrawy. Jest pod tym względem trochę jak olej z oliwek, z tym że ma bardziej orzechowy i korzenny smak. Możesz go z powodzeniem stosować w wielu przepisach. Olej konopny świetnie nadaje się do prowadzenia kulinarnych eksperymentów!

Jak wybrać najlepszy olej konopny do zdrowej kuchni?

  • Najważniejsze: olej konopny musi być zawsze ŚWIEŻY – na Olini.pl kupisz olej z konopi wytłoczony w naszej rodzinnej olejarni na świeżo, na Twoje zamówienie. Nie stoi na sklepowej półce i nie jełczeje, czekając na klienta
  • Olej z konopi musi być zimnotłoczony (do 40 stopni), nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony
  • Olej konopny powinien być zawsze w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce, niewystawiony na światło słoneczne
Olej konopny w kuchni

Olej konopny w kuchni

 

Olej konopny w kuchni – dowiedz się, jak stosować
5 (100%) 23 votes