Olej konopny właściwości, zastosowanie

Olej konopny i jego właściwości to coś, o czym możemy powiedzieć „cudze chwalicie, a swego nie znacie”. Olej, o którym tu mówimy to dziecko naszej rodzimej rośliny i polskiej produkcji. Konopie siewne, z których jest on produkowany jedynie z nazwy i nieco swą budowę przypominają owe niesławne konopie indyjskie, z których wytwarzana jest marihuana. Zwykłe konopie siewne nie mają żadnych właściwości psychotropowych, za to można z nich wytwarzać znakomitej jakości olej. Olej konopny ze swoimi właściwościami to właściwie jedna wielka skarbnica dla kosmetologów, kucharzy, lekarzy i dietetyków.

Olej konopny

Olej konopny

Czym są konopie siewne

Jest faktem, że nazwa tej rośliny prawie automatycznie narzuca skojarzenie z konopiami indyjskimi, co oczywiście jest usprawiedliwione sporym medialnym szumem wokół tych ostatnich, jednakże pozostaje ze szkodą dla niewinnych, a jakże użytecznych konopi siewnych.

Można rzec, że roślina ta „rośnie w cieniu” swojej bardziej znanej kuzynki, przez co jej potencjał pozostaje niewykorzystany i niewiele osób ma świadomość jej wyjątkowych właściwości. Jest to nieco zaskakujące, zważywszy na fakt, że niegdyś konopie siewne uprawiano w całej Polsce i wówczas miały szerokie zastosowanie, a olej z nasion konopi można było znaleźć niemal w każdym domu.

Włókna konopi od dawna były używane do produkcji plandek, żagli, powrozów, worków, ubrań oraz innych wyrobów narażonych na szkodliwe działanie słońca i wody. Ze względu na wybitną wytrzymałość mechaniczną konopie mogą stanowić składnik kompozytów wykorzystywanych w motoryzacji. Już w 1941 r. w fabryce Forda powstały prototypy samochodów z karoserią wyprodukowaną z żywic i konopi – takie naturalne tworzywo okazało się dziesięciokrotnie bardziej odporne na wgniecenia niż metal.

Dzisiaj, w dobie tworzyw sztucznych roślina ta sporo straciła na znaczeniu, jednakże to, co najważniejsze dla naszego zdrowia się nie zmieniło: to produkcja znakomitego oleju konopnego o cudownych właściwościach prozdrowotnych.

Jak powstaje olej z konopi

Oczywiście jak zawsze chodzi nam o olej nierafinowany, nieoczyszczany i niefiltrowany, bo tylko on ma owe niezwykle cenne właściwości, które wymienimy w dalszej części artykułu. Z konopi siewnych otrzymujemy dwa rodzaje oleju, których produkcja oraz skład zasadniczo się od siebie różnią. Jeden z nich jest produkowany z nasion, a drugi z kwiatostanu tej rośliny. Ten pierwszy powstaje przez tłoczenie na zimno wyselekcjonowanych nasion. Natomiast ten drugi jest uzyskiwany z kwiatów konopi za pomocą ekstrakcji dwutlenkiem węgla w bardzo niskiej temperaturze i przy wysokim ciśnieniu.

Unikalny skład oleju konopnego

Olej tłoczony z nasion konopi siewnych zawdzięcza swoje właściwości związkom NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) z grupy omega-3 i omega-6, których wzajemny stosunek wynosi 1:3. Takie proporcje są korzystne dla organizmu – kwasy omega-6 obniżają efektywność kwasów omega-3 i nie należy spożywać ich w nadmiarze, gdyż zaburzają funkcjonowanie układu krążenia i mogą prowadzić do wielu schorzeń cywilizacyjnych.

Oba rodzaje kwasów są konieczne dla prawidłowego przebiegu procesów życiowych (organizm ich nie produkuje), ale najlepiej działają wówczas, gdy zachowany jest właściwy stosunek.

Dobroczynne składniki oleju z konopi:

Olej konopny

Olej konopny

  • kwas alfa-linolenowy (omega-3)
  • kwas gamma-linolenowy (omega-6)
  • kwas linolowy (omega-6)
  • kwas oleinowy (omega-9)
  • kwas stearydowy (omega-3)
  • witamina E
  • witamina A
  • witaminy z grupy B
  • witamina K
  • wapń
  • cynk
  • fosfor
  • magnez
  • fitosterole
  • aminokwasy

Warto podkreślić, że olej konopny NIE ma właściwości psychotropowych – brak w nim THC.

Jak używać oleju z konopi?

Przede wszystkim – na zimno! Ze względu na niską temperaturę dymienia oleju konopnego nie można stosować do pieczenia, smażenia czy gotowania. W trakcie obróbki cieplnej olej wytwarza szkodliwe związki chemiczne i traci cenne właściwości. Natomiast warto dodawać konopny tłuszcz do sałatek, surówek, dressingów, domowego pesto i hummusu. Dobrze sprawdza się w zastępstwie masła – smarując nim pieczywo unikniesz spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tłuszczach zwierzęcych. Olej świeżo po wytłoczeniu przyjmuje zieloną barwę, wyróżnia się też ciekawym, korzenno-orzechowym smakiem. Najlepiej przechowywać go w lodówce (do 10°C), z dala od światła.

Dawkowanie oleju z konopi:

Przy niedoborach kwasów omega-3 i omega-6 dzienna dawka wynosi 1-2 łyżki dziennie. Olej doskonale nadaje się również do pielęgnacji – można stosować go bezpośrednio na skórę i na włosy np. w formie maski.

Olej konopny

Olej konopny

14 właściwości, za które pokochasz olej konopny

1. Łagodzi objawy PMS i menopauzy

Zawarty w oleju konopnym kwas GLA (gamma-linolenowy) jest syntezowany w organizmie na hormon prostaglandyny PGE1, który pozwala utrzymać prawidłową gospodarkę hormonalną. Dzięki temu olej konopny może leczyć objawy menopauzy i zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Badania przeprowadzone z udziałem kobiet cierpiących na PMS dowiodły, że codzienna suplementacja 210 g kwasu GLA łagodzi skurcze, ból i inne dolegliwości związane z miesiączką.

2. Sprzyja profilaktyce antynowotworowej

Olej z konopi jest cennym źródłem silnych przeciwutleniaczy (m.in. witaminy E), które chronią przed stresem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki. Stan ten przyczynia się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, a szczególnie nowotworów. Działanie ochronne wykazuje też chlorofil (stąd zielony kolor oleju), który między innymi zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i neutralizuje działanie substancji rakotwórczych.

Przeczytaj więcej o zastosowaniach oleju konopnego.

3. Ma właściwości przeciwzapalne

W czasopiśmie Arthritis and Reumatism ukazały się wyniki badania potwierdzające skuteczność kwasu gamma-linolenowego zawartego w nasionach konopi w leczeniu zapalenia stawów. Według naukowców, GLA zmniejszyło objawy aż o 25%, przy czym badanie kontrolne z użyciem placebo wykazało zmniejszenie objawów zaledwie o 4%. Działanie przeciwzapalne oleju konopnego wynika m.in. z optymalnego stosunku kwasów omega-3/omega-6.

4. Wzmacnia układ odpornościowy

Dzięki zawartości kwasów omega-3 i omega-6 olej konopny wspomaga mikroflorę jelitową i tym samym przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego. Korzystne bakterie bytujące w jelitach chronią bowiem przed działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych – naturalna mikroflora jelitowa odpowiada aż w 80% za odporność organizmu. Złe odżywianie, stres i leki mogą osłabić równowagę flory bakteryjnej, natomiast olej zawierający NNKT wzmacnia ją i regeneruje. Nie bez znaczenia są również antyoksydanty obecne w tym zdrowym tłuszczu (zwłaszcza witamina E), które, neutralizując wolne rodniki, zapobiegają utlenianiu komórek i tym samym spowalniają proces starzenia, wspomagają odporność i zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym nowotworów.

5. Jest doskonałym źródłem witaminy K

Olej konopny zawiera kilka ważnych witamin, w tym całkiem sporo witaminy K, która odpowiada m.in. za proces krzepnięcia krwi i równowagę gospodarki wapniowej. Niedobory skutkują słabą krzepliwością i podatnością na krwotoki, ponadto przyczyniają się do osteoporozy, dlatego warto zadbać o naturalną suplementację. To witamina rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego olej konopny nie tylko odpowiada za dostarczenie jej do organizmu, ale i ułatwia jej wchłanianie.

Olej konopny

Olej konopny

6. Leczy zmiany skórne

Dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych olej konopny stosowany bezpośrednio na skórę wspomaga leczenie dermatoz. Z powodzeniem można go stosować w leczeniu skóry dotkniętej egzemą, łuszczycą, atopowym zapaleniem skóry, rybią łuską, łojotokiem i różnymi wysypkami. Ponadto nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają system immunologiczny organizmu, co przyspiesza proces gojenia ran, a także łagodzi stany zapalne skóry.

7. Wspiera układ nerwowy i uspokaja

Oprócz wysokiej zawartości kwasów omega-3, które odpowiadają m.in. za ukrwienie mózgu i przewodzenie nerwowe, olej konopny zawiera również witaminy z grupy B determinujące sprawne funkcjonowanie całego układu nerwowego. Podobną rolę spełnia fosfor, który dodatkowo dba o mocne zęby i kości. Ponadto olej zawiera też magnez – pierwiastek zapewniający dobrą pamięć i koncentrację, niwelujący skurcze i działający uspokajająco.

8. Pielęgnuje cerę

Olej konopny doskonale nadaje się zarówno do cery tłustej/mieszanej (reguluje wydzielanie serum), jak i suchej (zapewnia nawilżenie). Zawiera witaminę E, znaną z działania odmładzającego i regenerującego. Ze względu na lekką konsystencję, która nie pozostawia tłustej warstwy i właściwości przeciwzapalne, może być również stosowany do pielęgnacji cery trądzikowej. Jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę – nienasycone kwasy tłuszczowe są podstawowym składnikiem ceramidów, czyli lipidów naturalnie występujących w naskórku.

9. Pomaga łagodnie usunąć makijaż

Preparaty do demakijażu są skuteczne, ale czasami podrażniają skórę. Tymczasem olej konopny to w pełni naturalny środek, który szybko rozpuści oleje i woski stosowane w kosmetykach, jednocześnie nie szkodząc cerze. Wystarczy nałożyć kilka kropel oleju na skórę i rozprowadzić go okrężnymi ruchami. Na koniec należy delikatnie zetrzeć rozpuszczony makijaż miękką chusteczką lub bawełnianym płatkiem. Olej jest na tyle delikatny, że można go stosować również do demakijażu oczu.

10. Regeneruje i nawilża włosy

Ceramidy zapobiegają utracie wody, dzięki czemu dbają o właściwe nawilżenie, ponadto chronią włosy przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Spożywanie oleju lub stosowanie go w formie maski na włosy pomaga uzupełnić niedobór ceramidów i tym samym przyczynia się do utrzymania pięknej fryzury. To skuteczny (i co ważne – naturalny) sposób na zdrowe i błyszczące włosy, dzięki któremu będą one odpowiednio nawilżone i elastyczne.

11. Naturalnie dba paznokcie

Dzięki dużej zawartości witaminy E olej konopny pomaga zregenerować słabe i zniszczone paznokcie dłoni i stóp. Regularne wcieranie oleju w płytkę paznokciową i skórki wokół paznokci to wspaniała kuracja wzmacniająco-odżywcza, dzięki której drogie kosmetyki przestaną być potrzebne.

Olej konopny

Olej konopny

12. Jest doskonały dla wegetarian

Olej konopny jest dobrym źródłem białka (pod tym względem niemal dorównuje soi) i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu jest niezwykle cennym składnikiem diety pozbawionej białka zwierzęcego i tłuszczów rybnych bogatych w kwasy omega. Ponadto świetnie smakuje z pieczywem, dlatego wegetarianie mogą go używać w zastępstwie masła.

Przeczytaj więcej o oleju konopnym w kuchni.

13. Impregnuje drewno

Podobnie jak olej lniany, olej konopny również może służyć do pielęgnacji drewna – w XIX wieku stosowano go do lakierowania mebli. Wystarczy wymieszać olej z konopi z kilkoma kroplami olejku cytrynowego, nanieść na drewnianą powierzchnię i wypolerować. Drewniane przedmioty zyskają wspaniały połysk i będą wyglądało jak nowe!

14. Usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego

Badania przeprowadzone w 2007 roku dowodzą, że olej konopny zapobiega sklejaniu krwinek i tym samym chroni przed zakrzepami w naczyniach krwionośnych, które powodują m.in. udary i zawał serca. Dzięki wysokiemu stężeniu kwasów omega-3 olej konopny znajduje zastosowanie w profilaktyce chorób wieńcowych. Dobroczynne działanie oleju na rzecz układu krążenia zapewniają też sterole roślinne obniżające poziom cholesterolu oraz tokoferol (witamina E) zmniejszający ryzyko wystąpienia schorzeń sercowo-naczyniowych.

Olej konopny

Olej konopny

Olej konopny – zdrowie i piękno w naturze

Olej konopny to wszechstronny specyfik zawdzięczający swoje wyjątkowe właściwości optymalnym proporcjom kwasu omega-3 do kwasu omega-6, które stanowią aż 75-80% jego składu. Dzięki tak dużej zawartości NNKT olej ma zastosowanie w profilaktyce antynowotworowej i naturalnie wspomaga odporność. Ten zdrowy tłuszcz stanowi również łatwo przyswajalne źródło witamin, minerałów i aminokwasów, dzięki czemu pomaga uzupełnić niedobory i wspiera funkcjonowanie całego organizmu. Po olej konopny warto sięgać w stanach wyczerpania (np. po chorobie) oraz przy ryzyku wystąpienia schorzeń układu sercowo-naczyniowego i osteoporozy.

Olej powinni spożywać seniorzy, często borykający się z awitaminozą, suchą skórą i obniżoną odpornością. Jego działaniem będą zachwycone także osoby preferujące naturalne i domowe kosmetyki – olej konopny wspaniale sprawdza się w pielęgnacji całego ciała, a jednocześnie nie uczula i jest wolny od substancji chemicznych znanych z balsamów, kremów i odżywek do włosów.

Jak wybrać najlepszy olej konopny do kuchni i kosmetyki?

Najważniejsze jest, aby olej był zawsze świeży. Nie może to być olej, który długo stoi na półkach sklepowych, gdzie jest narażony na niekorzystne działanie światła i gdzie jełczeje. Zawsze świeży olej, wytłoczony w naszej rodzinnej olejarni kupisz na Olini.pl.

Olej konopny powinien być zawsze w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce, niewystawiony na światło słoneczne.

Nierafinowany, z najlepszego ziarna (w Olini zawsze wybieramy najlepszej jakości składniki – zobacz jak powstają nasze oleje).

Olej konopny właściwości, zastosowanie
5 (100%) 65 votes
  • Pingback: Olej konopny w kuchni - dowiedz się, jak stosować()

  • Pingback: Olej konopny zastosowanie - poznaj sprawdzone sposoby()

  • Pingback: Olej Konopny w Kosmetyce - Błyszczące Włosy i Nawilżona, Gładka Skóra()

  • Pingback: Olej konopny na raka - skuteczna profilaktyka antynowotworowa - Olejenazdrowie.pl()

  • Anita Dąbek

    Witam Was serdecznie! Przyznam się, że co nie co słyszałam o oleju konopnym, ale ten wpis na blogu uświadomił mi, że warto go włączyć do codziennej diety. Znalazłam taki olej , który jest tłoczony na zimno i nierafinowany oraz w 100% naturalny. Rozumiem, że taki jest najlepszy? Planuję zakup butelki 500ml,ona chyba powinna mi starczyć na miesiąc? Co do jego właściwości to jak dla mnie istotne są: wzmacnianie flory jelit oraz działanie antybakteryjne i antywirusowe. Nie bez znaczenia są też jego właściwości kosmetyczne. Dobrze pamiętam, że najlepiej przechowywać go w lodówce, tak by nie stracił swoich właściwości?

    • Witamy, dziękujemy za komentarz 🙂 Nasz olej jest właśnie z polskich nasion konopi siewnej, tłoczymy go co 1-2 dni na świeżo. Jest 100% naturalny, nierafinowany, niefiltrowany, uzyskiwany z surowych ziaren, bez żadnych dodatków: https://olini.pl/kategoria/oleje/olej-konopny

      Przechowywanie oleju konopnego: To prawda, powinno się go przechowywać w lodówce, ewentualnie w chłodnej spiżarce czy piwnicy – do max 12 stopni Celsjusza.

      Dawkowanie i zużycie: Przy założeniu, że będzie Pani pić 1 łyżkę oleju dziennie (ok. 15ml), wtedy na miesiąc wyjdzie około 450ml, więc butelka 0.5l byłaby idealna. Jeśli olej będzie pić wiecej osób lub zwiększy Pani dawkę do np. 2 łyżek, wtedy będzie potrzebne odpowiednio więcej.

      Olej ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne – podobnie działa też olej z czarnuszki, można się mu przyjrzeć przy następnych zakupach 🙂 https://olejenazdrowie.pl/olej-z-czarnuszki/

  • Renata Buk-Krzyżkowiak

    Witajcie! Sama jestem fanką tego oleju i zainteresował mnie Twój przepis na mieszankę OCM. 🙂 Wśród wielu właściwości oleju konopnegona uwagę zasługują również te, które bym określiła jako dobroczynne dla naszego zdrowia. Jest bogatym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6 oraz m.in. pomaga w chorobach reumatycznych oraz wzmacnia florę bakteryjną jelit. Ponadto zawiera wiele cennych minerałów i mikroelementów oraz witaminę K – która jest ważna dla prawidłowej krzepliwości krwi.

    • Dzień dobry! Bardzo dziękujemy za merytoryczny komentarz – faktycznie, olej konopny sprawdza się w leczeniu RZS, pomaga też na układ trawienny i wspiera zachowanie równowagi hormonalnej. I rzeczywiście dobrze oczyszcza cerę z zanieczyszczeń środowiska, makijażu, nadmiaru sebum, jednocześnie nie wysuszając i pozostawiając na skórze nawilżającą warstwę ochronną. My stosujemy po prostu sam olej na mokro – czy Pani ma jakiś swój przepis na olejek w metodzie OCM z użyciem oleju z konopi siewnej? Brzmi ciekawie, poprosimy o więcej informacji 🙂

  • Małgorzata Z.

    O prozdrowotnym działaniu oleju konopnego słyszałam co nie co już wcześniej, ale to właśnie tutaj udało mi się przeczytać dokładniejsze informacje, za co dziękuję autorowi. To zestawienie składników dobroczynnych daje do myślenia. Od dłuższego czasu przymierzam się do wyeliminowania z diety tłuszczów zwierzęcych, na rzecz zdrowszych roślinnych. Słyszałam, że do konopnego, jeśli chodzi o kwestie smaku jest się chyba najtrudniej przekonać. Stąd moja determinacja, aby zacząć od tego “najtrudniejszego”.

    • Bardzo dziękujemy za pozostawienie komentarza i cieszymy się, że informacje zawarte w artykule się przydały 🙂

      Pomysł jest bardzo dobry, żeby zastąpić tłuszcze zwierzęce roślinnymi – są dla nas dużo zdrowsze, szczególnie te, które jak olej konopny, zawierają bogactwo kwasów omega 3.

      O smak proszę sie nie obawiać – olej konopny jest dosyć neutralny w smaku, o delikatnym, zbożowym aromacie i posmaku. Świeży olej z polskiej konopi siewnej znajdzie Pani tutaj: https://olini.pl/kategoria/oleje/olej-konopny

      Smakowo najtrudniejszy do przełknięcia jest olej z czarnuszki, jednak, podobnie jak konopny, ma całe mnóstwo dobroczynnych działań i właściwości.

      • Kowalczykowa

        Witam i potwierdzam olej konopny nie jest taki zły. Po kilku próbach można już potem łyżkami zajadać. Czarnuszkowego jeszcze nie próbowałam, ale pewnie kiedyś będzie ten pierwszy raz. Co do oleju konopnego, to u mnie poza dodatkiem do dań wege służy jako środek do demakijażu i sprawdza się świetnie.