Olej lniany zastosowanie w kuchni – przepisy

 

Olej lniany Olini to najzdrowsze źródło kwasów Omega-3

Olej lniany Olini to najzdrowsze źródło kwasów Omega-3

Olej lniany jest wysoko ceniony za zawartość kwasów omega-3, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie produkować. To jedno z najlepszych źródeł dla tych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Można go stosować w kuchni, dowiedz sięzatem jak najlepiej go wykorzystać

Olej lniany – tylko na zimno

Podgrzany olej traci swoje właściwości, a poddawanie obróbce termicznej kwasów wielonienasyconych, których ma ponad 60%, powoduje ich niekorzystną przemianę, co nie jest dobre dla zdrowia. Olej lniany należy spożywać jedynie na zimno.

Przepisy z użyciem oleju lnianego

Olej lniany można spożywać bez żadnych dodatków i po prostu go wypić albo użyć go w różnych przepisach. Nie masz pomysłu na to, jak stosować olej lniany w kuchni? Mamy dla Ciebie kilka propozycji 🙂

Olej lniany Budwigowy z twarogiem

Olej lniany Budwigowy z twarogiem

Twarożek z olejem lnianym

Twarożek z olejem lnianym jest podstawą diety Budwigowej, ale z jego dobroczynnych właściwości może korzystać każdy! Przygotowanie tego dania zajmie tylko kilka chwil.

Potrzebne składniki:

  • 4 – 6 czubate łyżki twarogu
  • 2 – 3 łyżki oleju lnianego
  • 2 – 3 łyżki jogurtu lub śmietany
  • dowolne przyprawy – na słono: sól, pieprz, świeże zioła, rzodkiewka, papryka ostra lub orzechy; na słodko: miód, cynamon, goździki.

Podane składniki wymieszać widelcem lub zmiksować przy pomocy blendera aż twarożek stanie się puszysty. Tak przygotowany twarożek można zjadać jako deser lub podawać na pieczywie, mięsie lub w towarzystwie warzyw.

Inne warianty przepisu na pastę Budwigową znajdziesz w artykule o twarogu z olejem w diecie Budwig.

Koktajl owocowy z olejem lnianym

Taki koktajl nie tylko będzie smakowitym napojem, dodatkowo zadba o zdrowie i urodę.

Potrzebne składniki:

  • garść dowolnych owoców mrożonych lub świeżych (twarde owoce pociąć w kostkę)
  • szklanka zimnego mleka, kefiru lub maślanki
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • miód lub cukier brązowy do smaku

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Do koktajlu można dodać wcześniej zalane odrobiną wody błyskawiczne płatki owsiane, dzięki temu napój stanie się pożywnym drugim śniadaniem.

Bruschetta z pomidorami i olejem lnianym

Świetny pomysł na szybką przekąskę

Potrzebne składniki:

  • pokrojona bagietka lub inne pieczywo (najlepiej pełnoziarniste)
  • kilka listów świeżej bazylii (opcjonalnie dwie łyżeczki suszonej)
  • pomidory
  • sól i pieprz
  • olej lniany
  • roztarty czosnek

Pokrojone pieczywa posypać bazylią i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 – 200 stopni na około 5 minut, pieczywo powinno się lekko zarumienić i stać się chrupiące, zostawić je do ostygnięcia. Dwie łyżki oleju lnianego wymieszać z 2 – 3 ząbkami roztartego czosnku, każdą kromkę posmarować odrobiną oleju z czosnkiem. Pomidory pokroić w plasterki, doprawić solą i pieprzą, tak przygotowane pomidory układać na bruschettę.

Bruschetta może być serwowana także z innymi dodatkami.

Olej lniany i siemię lniane do sałatek i koktajli

Olej lniany i siemię lniane do sałatek i koktajli

Olej lniany do sałatek

Olej lniany doskonale sprawdzi się on w połączeniu z przeróżnymi sałatkami i surówkami, wzbogaci ich smak. Wystarczy poszatkować lub zetrzeć na tarce ulubione warzywa, polać je łyżką lub dwoma oleju lnianego i doprawić do smaku.

Co tu dużo mówić, w każdej kuchni powinno się znaleźć miejsce dla zimnotłoczonego oleju lnianego. Zapraszamy niebawem po więcej przepisów z olejem lnianym.

Jak wybrać najlepszy olej lniany do każdej kuchni?

  • Najważniejsze: olej lniany musi być ŚWIEŻY – na Olini.pl kupisz olej lniany wytłoczony w naszej rodzinnej olejarni na świeżo, na Twoje zamówienie. Nie stoi na sklepowej półce i nie jełczeje, czekając na klienta
  • Olej lniany musi być zimnotłoczony (do 40 stopni) – zawsze kupuj olej z pewnego źródła
  • Olej lniany powinien być zawsze w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce, niewystawiony na światło słoneczne
Olej lniany Olini w diecie dr Budwig

Olej lniany Olini w diecie dr Budwig

Olej lniany zastosowanie w kuchni – przepisy
5 (100%) 35 votes
  • Pingback: Olej lniany na skórę - doskonały do cery trądzikowej, podrażnionej i ze zmarszczkami - Oleje na zdrowie()

  • Pingback: Olej lniany - 15 zalet, za które go absolutnie pokochasz()

  • Ola Fandejewska

    Jeśli chodzi o przepisy na dania z olejem lnianym to twarożek jest zdecydowanie moim ulubionym. Nie używam masła i margaryn, zamiast tego smaruję kanapki takim twarogiem – najczęściej w wersji na słono. Ostatnio ekseperymentowałam też z przygotowaniem pasty jajecznej z olejem lnianym przepis również godny polecenia.

  • forbara

    Jeśli chodzi o zastosowanie oleju lnianego w kuchni, do tej pory spotkałam się tylko z twarożkiem z diety Budwig, ale bardzo podoba mi się wkładka z oleju do koktajli owocowych! Od razu wypróbowałam, smak oleju jest praktycznie niewyczuwalny, jeśli ktoś nie wie, że on tam jest to na pewno nie zorientuje się 🙂 generalnie w olejach dobrej jakości podoba mi się to, że ich zastosowanie jest naprawdę wszechstronne.

  • Patricia

    Co do przepisów na potrawy z olejem lnianym to mam ich co najmniej kilkanaście. W powyższym artykule znalazłam kolejne dwa, które już mi się podobają. Bruschetta z pomidorami i olejem lnianym – rewelacyjnie brzmi i aż nie mogę się doczekać kiedy będę mieć chwilę aby przygotować tą potrawę. Na koktajl owocowy raczej się nie zdecyduję. Nie bardzo mi się widzi połączenie oleju z owocami.

  • Centka

    Do tej pory olej lniany stosowałam tylko na włosy i skórę twarzy, a przecież to także środek spożywczy. Nie miałam pomysłów jak wykożystać olej lniany w kuchni do czasu, aż natrafiłam na ten artykuł. Przepisy o których tu mowa wydają się ciekawe. Spróbuję przyrządzić dziś bruschettę z pomidorami i olejem lnianym.

  • Ewka

    Dzięki za te przepisy z olejem lnianym! Twarożek to prawdziwa bomba! Przygotowałam go na ostatnią domówkę i wszystkim znajomym smakowało, nie raz pytali o przepis 🙂 W następnej kolejności na pewno spróbuję przygotować koktajl, a i bruschetta wygląda smakowicie.

  • Moby

    No nie powiem jest parę fajnych przepisów do sprawdzenia z olejem lnianym. Taki trochę blog kulinarny się z tego zrobił, ale trudno się dziwić.Wszyscy zachwalają twarożek to i ja go spróbuję przygotować 😉

  • Ola80

    W czasach tak natrętnych reklam suplementów wszelkiej maści ludzie zapomnieli o naturalnych źródłach wspierających nasz organizm na wielu płaszczyznach. Mam wrażenie, że Polacy całkiem zgłupieli, na suplementy wydajemy jakieś horendalne pieniądze. Cieszę się, że trafiłam na ten artykuł i poznałam zastosowanie oleju lnianego. Teraz mogę przekazywać wiedzę dalej.

  • Minimini

    W moim domu od pewnego czasu nie ma dnia bez zastosowania oleju lnianego do śniadania lub kolacji. Gorąco polecam wszystkim, którzy chcą poprawić stan swojej cery i włosów.