Olej lniany zastosowanie w kuchni – przepisy

Olej lniany jest jednym z najlepszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Nasz organizm nie produkuje ich samoistnie. Dlatego warto ich dostarczać wraz z pożywieniem. Bogatym źródłem tych składników są orzechy, ziarna, ryby i oleje roślinne. Z pośród  tych ostatnich olej lniany to prawdziwa bomba kwasów omega – 3 – do tego w najlepiej przyswajalnej i skoncentrowanej formie. Wykorzystaj go w swojej codziennej kuchni – dbając o zdrowie twoje i twojej rodziny.

Olej lniany

W Twojej kuchni nie może zabraknąć oleju lnianego – niezastąpionego źródła kwasów omega 3.

Olej lniany – tylko na zimno

Aby w pełni korzystać z dobrodziejstw oleju lnianego należy spożywać go na zimno. Podgrzany olej traci swoje właściwości, a poddawanie obróbce termicznej kwasy wielonienasycone ulegają utlenieniu. Dlatego należy pamiętać, żeby oleju lnianego nie podgrzewać. Ważne jest też jego przechowywanie w chłodnym miejscu z dala od źródeł ciepła, światła i dostępu świeżego powietrza, najlepiej w lodówce.

Przepisy z użyciem oleju lnianego

Każdy sposób na spożycie oleju lnianego będzie dobry. Wielu jest zwolenników oleju pitego beż żadnych dodatków – prosto z łyżeczki. Większość jednak wykorzystuje go do dań na zimno. Świetnie sprawdzi się jako spoiwo do past, dodatek do koktajli, składnik sosów do sałatek i dipów. Poniżej mamy dla Ciebie kilka ciekawych kulinarnych propozycji 🙂

Twarożek z olejem lnianym

Twarożek z olejem lnianym jest podstawą diety Budwigowej, ale z jego dobroczynnych właściwości może korzystać każdy! Przygotowanie tego dania zajmie tylko kilka chwil.

Potrzebne składniki:

  • 4 – 6 czubate łyżki twarogu
  • 2 – 3 łyżki oleju lnianego
  • 2 – 3 łyżki jogurtu lub śmietany
  • dowolne przyprawy – na słono: sól, pieprz, świeże zioła, rzodkiewka, papryka ostra lub orzechy; na słodko: miód, cynamon, goździki.
Olej lniany Budwigowy z twarogiem
Olej lniany Budwigowy z twarogiem

Podane składniki wymieszać widelcem lub zmiksować przy pomocy blendera aż twarożek stanie się puszysty. Tak przygotowany twarożek można zjadać jako deser lub podawać na pieczywie, mięsie lub w towarzystwie warzyw. Inne warianty przepisu na pastę Budwigową znajdziesz w artykule o twarogu z olejem w diecie Budwig.

Koktajl owocowy z olejem lnianym

Taki koktajl nie tylko będzie smakowitym napojem, dodatkowo zadba o zdrowie i urodę.

Potrzebne składniki:

  • garść dowolnych owoców świeżych lub mrożonych
  • szklanka zimnego mleka, kefiru lub maślanki
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • miód lub cukier brązowy do smaku

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Do koktajlu można dodać wcześniej zalane odrobiną wody błyskawiczne płatki owsiane, dzięki temu napój stanie się pożywnym drugim śniadaniem.

Bruschetta z pomidorami i olejem lnianym

Potrzebne składniki:

  • pokrojona bagietka lub inne pieczywo (najlepiej pełnoziarniste)
  • kilka listów świeżej bazylii (opcjonalnie dwie łyżeczki suszonej)
  • pomidory
  • sól i pieprz
  • olej lniany
  • roztarty czosnek

Pokrojone pieczywa posypać bazylią i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 – 200 stopni na około 5 minut, pieczywo powinno się lekko zarumienić i stać się chrupiące, zostawić je do ostygnięcia. Dwie łyżki oleju lnianego wymieszać z 2 – 3 ząbkami roztartego czosnku, każdą kromkę posmarować odrobiną oleju z czosnkiem. Pomidory pokroić w plasterki, doprawić solą i pieprzą, tak przygotowane pomidory układać na bruschettę. Bruschetta może być serwowana także z innymi dodatkami.

Olej lniany do sałatek

Olej lniany doskonale sprawdzi się w połączeniu z przeróżnymi sałatkami i surówkami. Wystarczy poszatkować lub zetrzeć na tarce ulubione warzywa, polać je łyżką lub dwoma oleju lnianego i doprawić do smaku. Olej lniany wzbogaci smak sałatek nie tylko warzywnych ale także owocowych.

W każdej kuchni powinno się znaleźć miejsce dla zimnotłoczonego oleju lnianego. Zapraszamy niebawem po więcej przepisów z olejem lnianym.

Olej lniany do sałatek

Jak wybrać najlepszy olej lniany do każdej kuchni?

  • Olej lniany musi być świeży. Rodzinna olejarnia Olini.pl tłoczy leje na świeżo, dopiero na Twoje zamówienie. Oleje z Olini nie stoją na sklepowej półce i nie jełczeeją czekając na klienta
  • Najlepszy olej laniany to ten tłoczony na zimno – do 40 stopni – zawsze kupuj olej z pewnego źródła
  • Olej lniany powinien być zawsze w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce, niewystawiony na światło słoneczne
  • Nierafinowany, z najlepszego ziarna. W Olini zawsze wybieramy najlepszej jakości składniki – zobacz jak powstają nasze oleje.


Olej lniany zastosowanie w kuchni – przepisy
5 (100%) 37 votes
  • Pingback: Olej lniany na skórę - doskonały do cery trądzikowej, podrażnionej i ze zmarszczkami - Oleje na zdrowie()

  • Pingback: Olej lniany - 15 zalet, za które go absolutnie pokochasz()

  • Ola Fandejewska

    Jeśli chodzi o przepisy na dania z olejem lnianym to twarożek jest zdecydowanie moim ulubionym. Nie używam masła i margaryn, zamiast tego smaruję kanapki takim twarogiem – najczęściej w wersji na słono. Ostatnio ekseperymentowałam też z przygotowaniem pasty jajecznej z olejem lnianym przepis również godny polecenia.

  • forbara

    Jeśli chodzi o zastosowanie oleju lnianego w kuchni, do tej pory spotkałam się tylko z twarożkiem z diety Budwig, ale bardzo podoba mi się wkładka z oleju do koktajli owocowych! Od razu wypróbowałam, smak oleju jest praktycznie niewyczuwalny, jeśli ktoś nie wie, że on tam jest to na pewno nie zorientuje się 🙂 generalnie w olejach dobrej jakości podoba mi się to, że ich zastosowanie jest naprawdę wszechstronne.

  • Patricia

    Co do przepisów na potrawy z olejem lnianym to mam ich co najmniej kilkanaście. W powyższym artykule znalazłam kolejne dwa, które już mi się podobają. Bruschetta z pomidorami i olejem lnianym – rewelacyjnie brzmi i aż nie mogę się doczekać kiedy będę mieć chwilę aby przygotować tą potrawę. Na koktajl owocowy raczej się nie zdecyduję. Nie bardzo mi się widzi połączenie oleju z owocami.

  • Centka

    Do tej pory olej lniany stosowałam tylko na włosy i skórę twarzy, a przecież to także środek spożywczy. Nie miałam pomysłów jak wykożystać olej lniany w kuchni do czasu, aż natrafiłam na ten artykuł. Przepisy o których tu mowa wydają się ciekawe. Spróbuję przyrządzić dziś bruschettę z pomidorami i olejem lnianym.

  • Ewka

    Dzięki za te przepisy z olejem lnianym! Twarożek to prawdziwa bomba! Przygotowałam go na ostatnią domówkę i wszystkim znajomym smakowało, nie raz pytali o przepis 🙂 W następnej kolejności na pewno spróbuję przygotować koktajl, a i bruschetta wygląda smakowicie.

  • Moby

    No nie powiem jest parę fajnych przepisów do sprawdzenia z olejem lnianym. Taki trochę blog kulinarny się z tego zrobił, ale trudno się dziwić.Wszyscy zachwalają twarożek to i ja go spróbuję przygotować 😉

  • Ola80

    W czasach tak natrętnych reklam suplementów wszelkiej maści ludzie zapomnieli o naturalnych źródłach wspierających nasz organizm na wielu płaszczyznach. Mam wrażenie, że Polacy całkiem zgłupieli, na suplementy wydajemy jakieś horendalne pieniądze. Cieszę się, że trafiłam na ten artykuł i poznałam zastosowanie oleju lnianego. Teraz mogę przekazywać wiedzę dalej.

  • Minimini

    W moim domu od pewnego czasu nie ma dnia bez zastosowania oleju lnianego do śniadania lub kolacji. Gorąco polecam wszystkim, którzy chcą poprawić stan swojej cery i włosów.