Olej lniany zastosowanie w kuchni – przepisy

Olej lniany jest jednym z najlepszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Nasz organizm nie produkuje ich samoistnie. Dlatego warto ich dostarczać wraz z pożywieniem. Bogatym źródłem tych składników są orzechy, ziarna, ryby i oleje roślinne. Z pośród  tych ostatnich olej lniany to prawdziwa bomba kwasów omega – 3 – do tego w najlepiej przyswajalnej i skoncentrowanej formie. Wykorzystaj go w swojej codziennej kuchni – dbając o zdrowie twoje i twojej rodziny.

Bogaty w omega 3 olej w kuchni
W Twojej kuchni nie może zabraknąć oleju lnianego – niezastąpionego źródła kwasów omega 3.

Olej lniany – tylko na zimno

Aby w pełni korzystać z dobrodziejstw oleju lnianego należy spożywać go na zimno. Podgrzany olej traci swoje właściwości, a poddawanie obróbce termicznej kwasy wielonienasycone ulegają utlenieniu. Dlatego należy pamiętać, żeby oleju lnianego nie podgrzewać. Ważne jest też jego przechowywanie w chłodnym miejscu z dala od źródeł ciepła, światła i dostępu świeżego powietrza, najlepiej w lodówce.

Kup świeży olej lniany

Przepisy z użyciem oleju lnianego

Każdy sposób na spożycie oleju lnianego będzie dobry. Wielu jest zwolenników oleju pitego beż żadnych dodatków – prosto z łyżeczki. Większość jednak wykorzystuje go do dań na zimno. Świetnie sprawdzi się jako spoiwo do past, dodatek do koktajli, składnik sosów do sałatek i dipów. Poniżej mamy dla Ciebie kilka ciekawych kulinarnych propozycji.

Twarożek z olejem lnianym

Twarożek z olejem lnianym jest podstawą diety Budwigowej, ale z jego dobroczynnych właściwości może korzystać każdy! Przygotowanie tego dania zajmie tylko kilka chwil.

Potrzebne składniki:

  • 4 – 6 czubate łyżki twarogu
  • 2 – 3 łyżki oleju lnianego
  • 2 – 3 łyżki jogurtu lub śmietany
  • dowolne przyprawy (na słono: sól, pieprz, papryka; na słodko: miód, cynamon, goździki
  • świeże zioła, rzodkiewka, papryka ostra lub orzechy
Olej Budwigowy z twarogiem
Olej lniany Budwigowy z twarogiem

Podane składniki wymieszać widelcem lub zmiksować przy pomocy blendera aż twarożek stanie się puszysty. Tak przygotowany twarożek można zjadać jako deser lub podawać na pieczywie, mięsie lub w towarzystwie warzyw. Inne warianty przepisu na pastę Budwigową znajdziesz w artykule o twarogu z olejem w diecie Budwig.

Koktajl owocowy z olejem lnianym

Taki koktajl nie tylko będzie smakowitym napojem, dodatkowo zadba o zdrowie i urodę.

Potrzebne składniki:

  • garść dowolnych owoców świeżych lub mrożonych
  • szklanka zimnego mleka, kefiru lub maślanki
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • miód lub cukier brązowy do smaku

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Do koktajlu można dodać wcześniej zalane odrobiną wody błyskawiczne płatki owsiane, dzięki temu napój stanie się pożywnym drugim śniadaniem.

Kup teraz olej lniany

Bruschetta z pomidorami i olejem lnianym

Potrzebne składniki:

  • pokrojona bagietka lub inne pieczywo (najlepiej pełnoziarniste)
  • kilka listów świeżej bazylii (opcjonalnie dwie łyżeczki suszonej)
  • pomidory
  • sól i pieprz
  • olej lniany
  • roztarty czosnek

Pokrojone pieczywa posypać bazylią i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 – 200 stopni na około 5 minut, pieczywo powinno się lekko zarumienić i stać się chrupiące, zostawić je do ostygnięcia. Dwie łyżki oleju lnianego wymieszać z 2 – 3 ząbkami roztartego czosnku, każdą kromkę posmarować odrobiną oleju z czosnkiem. Pomidory pokroić w plasterki, doprawić solą i pieprzą, tak przygotowane pomidory układać na bruschettę. Bruschetta może być serwowana także z innymi dodatkami.

Olej lniany do sałatek

Olej lniany doskonale sprawdzi się w połączeniu z przeróżnymi sałatkami i surówkami. Wystarczy poszatkować lub zetrzeć na tarce ulubione warzywa, polać je łyżką lub dwoma oleju lnianego i doprawić do smaku. Olej lniany wzbogaci smak sałatek nie tylko warzywnych ale także owocowych.

W każdej kuchni powinno się znaleźć miejsce dla zimnotłoczonego oleju lnianego. Zapraszamy niebawem po więcej przepisów z olejem lnianym.

Olej lniany do sałatek
Olej lniany idealny składnik sosów do sałatek

Jak wybrać najlepszy olej lniany do każdej kuchni?

  • Olej lniany musi być świeży. Rodzinna olejarnia Olini.pl tłoczy leje na świeżo, dopiero na Twoje zamówienie. Oleje z Olini nie stoją na sklepowej półce i nie jełczeją czekając na klienta
  • Najlepszy olej lniany to ten tłoczony na zimno – do 40 stopni – zawsze kupuj olej z pewnego źródła
  • Olej lniany powinien być zawsze w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce, niewystawiony na światło słoneczne
  • Nierafinowany, z najlepszego ziarna. W Olini zawsze wybieramy najlepszej jakości składniki – zobacz jak powstają nasze oleje.


Oceń artykuł:

Średnia: 3.6 / 5. Oddane głosy: 5

Brak ocen