Olej z orzechów laskowych właściwości, zastosowanie

Pochodzą z krzewów leszczyny (łac. Corylus). Rośliny te rosną na obszarach półkuli północnej, mają zaokrąglone liście z ząbkowanymi krawędziami oraz bardzo małe bladożółte lub czerwone kwiaty kwitnące wiosną.

olej z orzechów laskowych

Orzechy laskowe rosną na drzewach w łuskach, a następnie spadają po dojrzeniu, około 7-8 miesięcy po zapyleniu. Jądro jest jadalne na wiele sposobów – surowe, palone, mielone, krojone, sproszkowane lub mielone na pastę. Orzechy laskowe są używane do produkcji pralin, likieru, masła orzechowego i kremów, ponadto często stanowią dodatek do cukierków i trufli. Olej uzyskiwany z orzechów laskowych jest również używany w kosmetyce oraz kuchni.

Zastosowanie oleju z orzechów laskowych

Dietetycy potwierdzają, iż istnieje wiele korzyści zdrowotnych z przyjmowania oleju wytwarzanego z orzechów. Jako środek spożywczy charakteryzuje się wysokim stężeniem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – badania wykazują, iż wpływa korzystnie na „dobry” cholesterol (HDL) przy jednoczesnym obniżeniu„złego” (LDL). Najlepszy olej tłoczony jest na zimno z surowych orzechów laskowych.

xsdtosowanie oleju z orzechów laskowych

Najczęściej ma jasnożółty kolor i rozprzestrzenia obezwładniający aromat. Pełen różnych składników odżywczych, ten wyjątkowy olej może być również używany do dekorowania sałatek, a także jako dodatek do innych potraw.

Wykorzystywany jest chętnie w aromaterapii, celem odżywienia skóry, wraz z ważnymi witaminami i innymi substancjami regeneracyjnymi, które zawiera. Można go stosować w połączeniu z dowolnymi kremami i balsamami.

Zdrowotne właściwości oleju z orzechów laskowych

Wykazano, iż olej z owoców leszczyny jest produktem łagodnym dla układu trawiennego, a także może przeciwdziałać tworzeniu się kamieni żółciowych i łagodnych wrzodów. Składa się z dobroczynnych składników odżywczych i witamin, a także zawiera wiele przeciwutleniaczy, które, zdaniem szerokiego grona dietetyków i lekarzy, pomagają chronić organizm przed rakiem.

Obecnie rośnie oferta ekologicznych olejów roślinnych oferowanych w sprzedaży. Regułą jest, iż im mniej przetworzony jest olej, tym większe niesie ze sobą wartości odżywcze – jednak wzrasta również jego cena. Olej pochodzący z pierwszego tłoczenia surowych owoców leszczyny zachowuje prawdopodobnie najwięcej smaku i aromatu.

Niektóre marki są również reklamowane jako „tłoczone na zimno”, co oznacza, że ​​podczas obróbki orzechy nie są podgrzewane. Nie jest zaskakujące, że wysoka temperatura może zaszkodzić wartościom odżywczym zawartym w oleju. Rafinowany olej wytwarza się poprzez prasowanie prażonych orzechów laskowych i drugą ekstrakcję z rafinacją chemiczną, a także filtrowanie, które standaryzuje, a także neutralizuje smaki oraz obniża zawartość kwasów tłuszczowych – zarazem obniżając poziom składników odżywczych.

Szereg zastosowań

Nisko przetworzony olej z orzechów laskowych ma zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Nie tylko w kulinariach czy dbaniu o dobry wygląd – sprawdza się także jako domowy środek na wszystko, który warto chować w zanadrzu.

1. Zdrowa skóra

Osoby z regionu Morza Czarnego od setek lat stosują oleje wytwarzane na bazie orzechów do pielęgnacji osobistej. Jakie cechy przeważyły o takiej popularności produktu w zakresie pielęgnacji skóry?

Jest to doskonały środek nawilżający, częściowo dlatego, że składa się z kwasu linolowego, substancji niewytwarzanej przez organizm, która pomaga zapobiegać parowaniu wody.

Może stanowić bezpieczny i naturalny kosmetyk zastępujący kremy po goleniu – wystarczy nanieść na twarz ilość odpowiadającą łyżeczce do herbaty natychmiast po spłukaniu pianki.

Łatwo łagodzi spierzchnięte wargi, np. jako dodatek do balsamu.

Olej z orzechów laskowych wykazuje także właściwości ściągające – pomaga zacieśnić pory, co sprawia, iż nie jest szczególnie komedogenny.

Nierafinowany olej z orzechów laskowych pomaga w kontrolowaniu wydzielania sebum, dlatego wiele osób poleca go do stosowania przy skórze tłustej, łojotokowym zapaleniu skóry i trądziku.

Dzięki działaniu antybakteryjnemu jest naprawdę skutecznym, całkowicie naturalnym środkiem na rozstępy i niektóre blizny.

2. Odżywka na zniszczone końcówki

Produkt ten to także wachlarz korzyści dla włosów. Już kilka kropel wtartych w suche lub zmierzwione końcówki działa cuda – idealnie nawilża, jednocześnie chroniąc włosy przed zimnem i wietrzną pogodą.

3. Zagęszczanie brwi i rzęs

Ze względu na odżywcze właściwości nierafinowanego oleju z orzechów laskowych jego regularne stosowanie korzystnie wpływa na wzrost włosów, nie tylko tych na głowie – jest nieocenioną pomocą w zagęszczaniu brwi oraz rzęs. Wystarczy wetrzeć lub nałożyć jego niewielką ilość na przerzedzone obszary i pozostawić do częściowego wchłonięcia. Sprawdzi się również u panów w codziennej pielęgnacji brody i wąsów.

4. Lekarstwo na chrapanie

Lecznicze zastosowanie oleju z orzechów laskowych to także ratunek dla tych, którzy borykają się z problemem chrapania. Przyjmowanie doustne łyżki nierafinowanego oleju z orzechów laskowych tuż przed pójściem do łóżka może pomóc nawilżyć mięśnie gardła, zmniejszając chrapanie.

4. Nawilżanie

Chociaż olej z owoców leszczyny wspomaga walkę z przetłuszczaniem się cery, zawiera w składzie kilka naturalnych tłuszczów, które pomagają nawilżać i kondycjonować skórę, pozostawiając ją miękką i sprężystą, jednocześnie pomagając zmniejszyć wygląd drobnych linii i zmarszczek. Dlatego często stosuje się go jako składnik ekologicznych kremów do twarzy.

5. Zatrzymywanie kolorów

Orzechy laskowe zostały wykorzystane w wielu formułach do pielęgnacji włosów, aby pomóc chronić kolor włosów farbowanych przez dłuższy czas. Olej z nich wytworzony pomaga również wzmacniać i kondycjonować pasma włosów, aby pozbyć się zabiegów chemicznych.

Ochrona antyoksydacyjna

Stosowanie naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak olej z owoców leszczyny, może zapewnić skórze dodatkowe bezpieczeństwo, którego potrzebuje, aby uczynić filtr przeciwsłoneczny o wiele bardziej skutecznym.

6. Odmładzanie

Ze względu na wszystkie składniki odżywcze, flawonoidy, a także przeciwutleniacze, orzech laskowy wywiera odmładzające działanie na komórki skóry. W miarę upływu czasu częste stosowanie może mieć działanie przeciwstarzeniowe, pomagając skórze wyglądać młodzieńczo i promiennie.

7. Kulinaria

Słodki smak oleju z palonego orzecha laskowego oraz jego ekskluzywny aromat sprawiają, że jest to satysfakcjonujący dodatek do spiżarni. Można go używać w wielu sosach sałatkowych, zwłaszcza w winegretach. Jego smak działa dobrze na owoce cytrusowe, maliny i inne naturalnie słodkie potrawy. Jest również stosowany jako alternatywa dla oliwy z oliwek w pesto – łatwo wchłania pikantny smak bazylii.

8. Olej do masażu

Olej z owoców leszczyny zachowuje się jak katalizator, który wchłania aromat, a także aktywne składniki olejków eterycznych. To świetny olejek do masażu, który nie pozostawia tłustego uczucia na skórze. Ten szczególny olej jest tradycyjnie używany przez terapeutów masażystów w celu ulżenia szczególnym bólom natury fizycznej.

9. Domowe kremy do skóry

Może być stosowany jako baza kremów do skóry lub jako jeden z komponentów. Ten szczególny olej jest odporny na psucie się, dzięki czemu gotowa mieszanka nie musi być od razu wykorzystywana. Jest pełen witaminy E oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych. Witamina E może pomóc w zmniejszaniu i blaknięciu blizn.

Wypróbuj

Orzechy laskowe to bogactwo niezliczonych składników odżywczych. Teraz kiedy już znasz ich zalety, spróbuj uwzględnić je w codziennej diecie i swoim domu. Tylko jedna łyżka tego oleju codziennie włączona do Twoich posiłków, może przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia. Upewnij się, że nasycasz swoje ciało niezbędnymi składnikami odżywczymi.

niezwykłe właściwości oleju z orzechów laskowych

Jak wybrać najlepszy olej z orzechów laskowych?

  • Po pierwsze olej ten musi być świeży – zapraszamy na nasz sklep Olini.pl, gdzie możesz kupić olej z orzechów laskowych zrobiony na zamówienie,
  • najlepszy olej z orzechów laskowych musi być zimnotłoczony (temperatura tłoczenia nie może przekroczyć 40 stopni),
  • musi być niefiltrowany i nieoczyszczony,
  • powinien być przechowywany w ciemnej butelce, w lodówce,
  • musi być nie z najlepszego ziarna.
Olej z orzechów laskowych właściwości, zastosowanie
4.8 (95%) 4 votes