Olej sezamowy w kuchni

Wykorzystywany głównie w kuchni azjatyckiej olej sezamowy ma tak wiele właściwości prozdrowotnych, że warto wzbogacić o niego swoją dietę. Nie oznacza to jednak przejścia na bardziej egzotyczne potrawy. Z powodzeniem można go wykorzystać także do włoskich, czy nawet polskich dań. Może być stosowany w kosmetyce jako naturalny produkt pielęgnacyjny, a spożywanie go może się tylko pozytywnie odbić na naszym zdrowiu. Przedstawiamy szerokie zastosowanie tego fantastycznego produktu.

Olej sezamowy w kuchni z Olini

Sięgając po zdrowie

Ziarna sezamu to prawdziwe bogactwo wartości odżywczych i mikroelementów. Nie zawsze jednak łatwo dodać je potrawy, nie każdy preferuje też taką postać. Dużo wygodniejszą formą może być olej z ziaren sezamu. Taka forma zawiera w sobie skoncentrowaną dawkę niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią ponad 84% składu oleju. Dodatkowo olej sezamowy to prawdziwe bogactwo cynku, witaminy B, E oraz wapnia i potasu. Olej sezamowy posiada wysoką zawartość steroli roślinnych. Badania naukowe pokazują, że składniki oleju sezamowego, takie jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe, sterole i stanole roślinne mają pozytywny wpływ na układ krwionośny i mogą skutecznie obniżać poziom cholesterolu we krwi1

Tak bogaty skład sprawia, że olej sezamowy powinien zagościć w Twojej kuchni:

  • Pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu we krwi.
  • Wpływa pozytywnie na pracę serca, dlatego polecany jest osobom z nadciśnieniem.
  • Dzięki zawartości cynku pomaga w walce z grypą i przeziębieniem.
  • Witamina E nadaje skórze elastyczność.
  • Zawarty w nim kwas linolowy regeneruje i nawilża skórę.
  • Wpływa na poprawę pamięci oraz koncentrację.
  • Wspiera pracę jelit i łagodzi zaparcia
  • Wspomaga leczenie wielu chorób szczególnie u osób starszych

Przy zaledwie dwóch łyżeczkach oleju dziennie można złagodzić problemy trawienne. Z kolei płukanie olejem sezamowym jamy ustnej wzmacnia dziąsła i zmniejsza ilość zawartych w niej bakterii.

Przeczytaj więcej o stosowaniu oleju sezamowego w kosmetyce.

Kup świeży olej sezamowy

Olej sezamowy a kuchnia tradycyjna

Jeśli znasz produkt wyłącznie z egzotycznych potraw orientalnego Wschodu, możesz zastanawiać się, do czego jeszcze wykorzystasz go w swojej kuchni. Możliwości jest naprawdę wiele. Należy pamiętać, iż jest to olej tłoczony na zimno, zatem nie możemy na nim smażyć, piec i gotować, ponieważ straci swoje cenne właściwości. Można zaś polać nim gorącą potrawę, tuż przed podaniem, dodając jej walorów smakowych. Ma on jasny kolor i orzechowy smak. Jest zatem idealny jako dressing do sałatek zarówno warzywnych, jak i owocowych, czy też zawierających np. ryż albo kuskus. Nie tylko sprawia, że potrawa będzie smaczniejsza, ale też zachowa witaminy ze składników zawartych w sałatce.

Olej sezamowy znajdzie też zastosowanie w robieniu deserów. Budynie, koktajle, kremy owocowe, czy owsianki z jego dodatkiem mogą być naprawdę ciekawe. Można stosować go także do zup kremów, np. z dyni, kalafiora, marchewki czy ziemniaka. Pamiętajmy tylko, aby dodać go bezpośrednio przed podaniem. Dzięki temu witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe zachowają swoją wartość, a smak stanie się bardziej wyrafinowany. Poza tym produkt ten sprawdzi się świetnie przy przyrządzaniu różnego typu past. Pasuje do hummusu, soczewicy, ale też pasty twarogowej, warzywnej, czy ze świeżych owoców.

Zastosowanie oleju sezamowego w kuchni

Postaw na olej!

Obecność zdrowych tłuszczów w naszej diecie jest niezwykle istotna. Prezentowany przez nas produkt jest bogaty w jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Warto wzbogacić o niego codzienny jadłospis nie tylko ze względu na wiele właściwości zdrowotnych, ale także z uwagi na ciekawy smak. Jest subtelny, delikatny i pasuje zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Dobrze stosować go także profilaktycznie.

Nasiona sezamu posiadają nie tylko niesamowite walory kulinarne, ale również witaminy i minerały, które sprawiają, że mieszkańcy Wschodu zawdzięczają m.in. właśnie im swoją długowieczność. Ty także ciesz się z ich właściwości!

W Olini kupisz olej sezamowy

Wybierz najlepszy olej sezamowy do Twojej kuchni

  • Maksymalnie świeży, najlepiej, żeby był wytłoczony dopiero na Twoje zamówienie. Olej, który stoi na sklepowej półce kilka tygodni czy miesięcy jest narażony na światło i zmienną temperaturę. A takie czynniki szkodzą olejom.
  • Tłoczony na zimno – temperatura tłoczenia nie może przekroczyć 40 stopni. Najbardziej wartościowy olej to ten zimnotłoczony – szukaj takiej informacji na etykiecie.
  • Nie może zawierać żadnych dodatków, konserwantów i ulepszaczy. Naturalny olej z ziaren sezamu tłoczy w Polsce rodzinna olejarnia Olini.
  • Powinien być wytwarzany tylko z najlepszych ziaren ze sprawdzonego źródła.
  • Zwróć uwagę na datę przydatności. Świeży olej tłoczony na zimno będzie miał datę ważności do spożycia około 6 miesięcy.

Źródła:

  1. Żywność. Nauka. Technologia. A.Kopeć, E.Nowacka, E.Piątkowska T. Leszczyńska CHARAKTERYSTYKA I PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI STEROLI ROŚLINNYCH
Olej sezamowy w kuchni
4 (80%) 3 votes