Olej sezamowy w kuchni

Wykorzystywany głównie w kuchni azjatyckiej olej sezamowy ma tak wiele właściwości prozdrowotnych, że warto wzbogacić o niego swoją dietę. Nie oznacza to jednak przejścia na bardziej egzotyczne potrawy. Z powodzeniem można go wykorzystać także do włoskich, czy nawet polskich dań. Może być stosowany w kosmetyce jako naturalny produkt pielęgnacyjny, a spożywanie go może się tylko pozytywnie odbić na naszym zdrowiu. Przedstawiamy szerokie zastosowanie tego fantastycznego produktu.

Olej sezamowy w kuchni

Sięgając po zdrowie

Właściwości lecznicze oleju sezamowego sprawiają, że nie powinno go zabraknąć w Twojej kuchni:

  • Pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu we krwi.
  • Wpływa pozytywnie na pracę serca, dlatego polecany jest osobom z nadciśnieniem.
  • Dzięki zawartości cynku pomaga w walce z grypą i przeziębieniem.
  • Produkuje kolagen nadający skórze elastyczność.
  • Zawarty w nim kwas linolowy regeneruje i nawilża skórę.
  • Poprawia pamięć oraz koncentrację.
  • Wpływa na gęstość kości.
  • Łagodzi zaparcia, wspiera pracę jelit, ma właściwości przeczyszczające.
  • Niszczy wolne rodniki.
  • Wspomaga leczenie nowotworów, Alzheimera i choroby Parkinsona.

Jak widać, może on pomóc w przypadku wielu dolegliwości. To, co charakterystyczne dla oleju sezamowego to duża zawartość fitosteroli, czyli steroli roślinnych, które obniżają poziom złego cholesterolu, a tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Pomagają one także w walce np. z rakiem prostaty.

Innym, drogocennym składnikiem tego produktu jest sezamolina, która ma zbawienny wpływ na układ krwionośny: zapobiega tworzeniu się zakrzepów, obniża stres oksydacyjny oraz poziom ciśnienia. Może stanowić też ratunek dla osób, które cierpią na niedobór błonnika i spożywają zbyt małe ilości wody lub dużą dawkę leków. Przy zaledwie dwóch łyżeczkach oleju dziennie można złagodzić problemy trawienne. Z kolei płukanie olejem sezamowym jamy ustnej wzmacnia dziąsła i zmniejsza ilość zawartych w niej bakterii.

Olej sezamowy a kuchnia tradycyjna

Jeśli znasz produkt wyłącznie z egzotycznych potraw orientalnego Wschodu, możesz zastanawiać się, do czego jeszcze wykorzystasz go w swojej kuchni. Możliwości jest naprawdę wiele. Należy pamiętać, iż jest to olej tłoczony na zimno, zatem nie możemy na nim smażyć, piec i gotować, ponieważ straci swoje cenne właściwości. Można zaś polać nim gorącą potrawę, dodając jej walorów smakowych. Ma on lekko orzechowy kolor i taki też smak. Jest zatem idealny jako dressing do sałatek zarówno warzywnych, jak i owocowych, czy też zawierających np. ryż albo kuskus. Nie tylko sprawia, że potrawa będzie smaczniejsza, ale też zachowa witaminy składników zawartych w sałatce.

Olej sezamowy znajdzie też zastosowanie w robieniu deserów. Budynie, koktajle, kremy owocowe, czy owsianki z jego dodatkiem mogą być naprawdę ciekawe. Można stosować go także do zup kremów, np. z dyni, kalafiora, marchewki czy ziemniaka. Pamiętajmy tylko, aby dodać go bezpośrednio przed podaniem. Dzięki temu witaminy zachowają swoją wartość, a smak stanie się bardziej wyrafinowany. Poza tym produkt ten sprawdzi się świetnie przy przyrządzaniu różnego typu past. Pasuje do hummusu, soczewicy, ale też pasty twarogowej, warzywnej, czy ze świeżych owoców. Posiada poza tym jeszcze jedno, ciekawe zastosowanie w kuchni. Można go dodać nawet w małych ilościach do tłuszczów utwardzanych lub innych olejów roślinnych, aby przedłużyć ich trwałość.

zastosowanie oleju sezamowego w kuchni

Postaw na olej!

Obecność zdrowych tłuszczów w naszej diecie jest niezwykle istotna. Prezentowany przez nas produkt jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Warto wzbogacić o niego codzienny jadłospis nie tylko ze względu na wiele właściwości leczniczych, ale także z uwagi na ciekawy smak. Jest subtelny, delikatny i pasuje zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Dobrze stosować go także profilaktycznie.

Nasiona sezamu posiadają nie tylko niesamowite walory kulinarne, ale również witaminy i minerały, które sprawiają, że mieszkańcy Wschodu zawdzięczają m.in. właśnie im swoją długowieczność. Ty także ciesz się z ich właściwości!

Jak wybrać najlepszy olej sezamowy do kuchni?

  • Olej sezamowy musi być swieży, zrobiony na Twoje zamówienie – wejdz na Olini.pl i zamów,
  • Temaperatura tłoczenia nie może przekroczyć 40 stopni. Najlepsze oleje są zimnotłoczone.
  • Nie może zawierać żadnych dodatków.
  • Powinien być wytwarzany tylko z najlepszych ziaren.
  • Olej sezamowy w kuchni
    4 (80%) 1 vote