Olej sezamowy do smażenia potraw

Tłoczone na zimno oleje roślinne warto spożywać z korzyścią dla zdrowia, większość z nich najlepiej stosować do doprawiania i przygotowywania potraw na zimno. Paradoks wielu zdrowych tłuszczy polega na tym, że podczas smażenia lub pieczenia tracą swoje właściwości i szybko się utleniają. Gdy zastosowanie oleju budzi wątpliwości, zawsze warto upewnić się, czy nadaje się on do obróbki w wysokiej temperaturze. Jeżeli zastanawiasz się czy olej sezamowy możesz użyć do smażenia potraw to ten artykuł jest dla Ciebie!

Olej sezamowy do smażenia potraw

W kontekście smażenia potraw na internetowych forach i portalach kulinarnych często pada pytanie o olej sezamowy. W niektórych przepisach kuchni chińskiej używany jest on do smażenia kurczaka, warzyw, ryżu czy makaronu. Jednak większość źródeł podaje, że olej sezamowy należy stosować wyłącznie do potraw na zimno, ewentualnie do doprawiania gotowych dań ciepłych.

Czy można smażyć na oleju sezamowym?

Do smażenia nadają się tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia, składające się głównie z kwasów jednonienasyconych i nasyconych. Biorąc pod uwagę te wymagania, najlepiej smażyć na oleju kokosowym, rafinowanym oleju rzepakowym, oliwie czy maśle klarowanym.

A co z olejem sezamowym, który często gości w kuchni azjatyckiej? Otóż 43% jego zawartości stanowi kwas linolowy, czyli przedstawiciel kwasów tłuszczowych wielonienasyconych z grupy omega-6. Te zdrowe i korzystne dla organizmu kwasy, są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę i szybko ulegają utlenieniu. Resztę składu stanowią: jednonienasycony kwas oleinowy (ok. 40%) oraz kwasy nasycone, które są trwalsze i bardziej odporne na obróbkę termiczną.

Punkt dymienia nierafinowanego oleju sezamowego wynosi 177°C, natomiast smażenie potraw odbywa się w temperaturze 150-200°C. Jeśli rozgrzany olej sezamowy znacznie przekroczy swoją maksymalną temperaturę, potrawa zacznie dymić i nabierze nieprzyjemnego posmaku spalenizny. Ponadto przypalony olej staje się gorzki, co z pewnością nie zapewni Ci zamierzonego efektu kulinarnego.

Jeśli przepis przewiduje zastosowanie oleju sezamowego w obróbce termicznej, możesz krótko poddusić składniki potrawy (warzywa, makaron, ryż) w woku na małym ogniu. Tłuszcz ten jednak z pewnością nie nadaje się do długotrwałego i głębokiego smażenia. Natomiast bez przeszkód możesz używać nierafinowanego oleju sezamowego do skrapiania gotowych dań np. krewetek czy wołowiny na ostro, sporządzania marynat do mięs (wołowiny, kurczaka, wieprzowiny) czy doprawiania ciepłych zup azjatyckich.

Kup świezy olej sezamowy

Dlaczego należy ograniczyć smażenie potraw?

Przy okazji przypominamy, że smażenie potraw to jedna z najmniej zdrowych metod obróbki termicznej żywności. Wysoka temperatura powoduje utlenianie tłuszczu, co z kolei prowadzi do rozpadu tłuszczu na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Dymienie potrawy i swąd spalenizny to oznaka postępującej degradacji tłuszczu, czego następstwem jest powstanie szkodliwych związków. Ponadto smażenie odbiera potrawom wartościowe składniki odżywcze, niszczy witaminy i wrażliwe na temperaturę nienasycone kwasy tłuszczowe.

Kup świezy olej sezamowy

Właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne oleju sezamowego

Olej sezamowy nie jest najlepszym wyborem w przypadku smażenia, ale ma mnóstwo imponujących zalet. Kto by pomyślał, że maleńkie ziarna sezamu są obfitym źródłem dobroczynnego tłuszczu, który wspomaga zdrowie i sprzyja urodzie?!

Ponadto olej sezamowy jest bogatym źródłem steroli roślinnych, które zapobiegają wchłanianiu cholesterolu i tym samym dbają o sprawne funkcjonowanie układu krążenia. Wykazano również, że olej tłoczony z ziaren sezamu wykazuje właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Tłuszcz ten zawiera witaminę E, zwaną witaminą młodości, oraz sezamol – oba te składniki, będące antyoksydantami odpowiadają za wiele prozdrowotnych właściwości oleju.

Tutaj możesz przeczytać więcej o zastosowaniu oleju sezamowego w kosmetyce.

Właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne oleju sezamowego

To nie koniec dobrych wiadomości. W medycynie ajurwedyjskiej olej sezamowy jest cenionym kosmetykiem o wyjątkowo wszechstronnym działaniu. Stosowany na skórę działaj niczym krem, spowalnia starzenie, pomaga zwalczyć infekcje skórne, zapewnia gładkie ciało, dogłębnie nawilża i zwalcza trądzik. Hinduski używają go również do zewnętrznej pielęgnacji włosów, podobno przywraca zdrowy blask zniszczonym kosmykom.

Olej sezamowy do smażenia potraw
5 (100%) 2 votes