Olej sezamowy – właściwości, zastosowanie

Sezam wschodni, zwany także Kunżutem lub Sezam indyjskim to jednoroczna roślina oleista. Jej właściwości i wpływ na zdrowie człowieka znane są już od starożytności. Można spożywać go w ziarnach, surowy lub smażony, bądź w formie oleistej. Ta ostatnia forma może być dodawana do praktycznie każdego posiłku, a także stosowana z innym przeznaczeniem, niż tylko kuchennym. Olej sezamowy jest bezwonny i delikatny w smaku, łatwo komponuje się z większością dań znajdzie więc zastosowanie w każdej kuchni.

Surowy olej sezamowy. Jakie są jego właściwości i zastosowanie?

Powszechnie wiadomo, że jest to jedna z najstarszych roślin oleistych uprawianych przez człowieka, która do dziś wpływa pozytywnie na ludzki organizm. Uważa się, że została odkryta w starożytności w Afryce, a później przeniesiony do Azji, dzięki czemu nazywany jest sezamem indyjskim lub wschodnim. Obecnie głównymi producentami tej rośliny oleistej są Indie oraz Chiny. Z tej rośliny tłoczony jest olej sezamowy, który znalazł zastosowanie w kuchni, kosmetyce i medycynie.

Wartości odżywcze

Sezam jest rośliną oleistą, która jest źródłem wielu witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych. Olej sezamowy to prawdziwe bogactwo cynku, witaminy B, E oraz wapnia i potasu. Najważniejsze są jednak niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią ponad 84% składu oleju.

Olej sezamowy posiada wysoką zawartość steroli roślinnych. Badania naukowe pokazują, że składniki oleju sezamowego, takie jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe, sterole i stanole roślinne mają pozytywny wpływ na układ krwionośny i mogą skutecznie obniżać poziom cholesterolu we krwi1.

Kup świeży olej z ziaren sezamu

Olej sezamowy — właściwości

Warto wprowadzić olej sezamowy do swojej diety i stosować go na co dzień w kosmetyce. Skład bogaty w sterole roślinne, wapń, magnez, cynk, witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe sprawia, że olej sezamowy wpływa między innymi na:

  • Włosy i skórę. Wszystko dzięki dużej zawartości cynku – przyczyniającego się do produkcji kolagenu, dzięki temu wspomaga regenerację skóry i włosów i ich odżywienie. Dodatkowo działa oczyszczająco i uelastyczniająco, dlatego warto stosować go do demakijażu twarzy oraz do masażu skóry.
  • Jamę ustną. Jest używany do zabiegu płukania jamy ustnej nazywanego „oil pulling ” – który ma na celu wybielanie zębów, jak i redukcję bakterii próchnicznych.
  • Układ krwionośny, sercowo – naczyniowy. Głównie za sprawą zawartości magnezu.
  • Właściwości ochronne wobec powstawania zmian miażdżycowych, ma również działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Dodatkowo spożywanie samego ziarna sezamu:

  • Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Dzięki zawartości błonnika poprawia działanie układu pokarmowego oraz przynosi ulgę w zaparciach.
  • Pomaga wzbogacić dietę w białko. Osoby niespożywające mięsa mogą wprowadzić sezam do diety jako źródło białka roślinnego, które jest bardzo ważne przy diecie dla wegetarian
Ziarna z których tłoczony jest olej

Zastosowanie oleju sezamowego w kuchni

Surowe ziarna sezamu często dodawane są do różnych potraw, można wykorzystać je do sałatek, pieczywa a także do wypieków. Aby w pełni korzystać z bogactwa sezamu warto sięgać po olej sezamowy, który zawiera większość wartości odżywczych ziaren sezamu w skondensowanej wersji. Wykorzystywany w kuchni może okazać się smacznym i zdrowym dodatkiem. Ze względu na wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są wrażliwe na wyższą temperaturę, najlepiej olej stosować do potraw na zimno. Olej sezamowy ma delikatny aromat i łagodny orzechowy smak, dzięki temu jest chętnie wybierany przez osoby świadome, zdrowego i jednocześnie smacznego odżywienia.

Do czego go dodawać? Najlepiej do past, sałatek oraz dań mięsnych. Jest świetnym składnikiem do marynaty mięsnej, nadając całej potrawie wyjątkowego smaku.

Kup świeży olej sezamowy

Olej sezamowy zastosowanie do smażenia?

Według opinii doświadczonych osób lepiej nie używać oleju sezamowego do smażenia. Ze względu na jego skład, nie powinno się go podgrzewać do temperatury wyższej niż 70°C. Jeśli koniecznie dana osoba chce wykorzystać olej sezamowy do smażenia, to najlepiej dać wyłącznie kilka kropel tego tłuszczu, a resztę dania usmażyć na innym oleju, np. kokosowym, który również zapewni oryginalny smak potrawy.

przepyszny olej sezamowy olini

Cena oleju sezamowego

Na rynku ceny oleju sezamowego bardzo się wahają. Podczas kupna nie warto jednak patrzeć wyłącznie na cenę, ale na sposób tłoczenia i termin przydatności do spożycia. Żeby olej nie utracił swoich wartości odżywczych powinien być tłoczony na zimno, świeży, najlepiej wytłoczony dopiero na Twoje zamówienie. Naturalny olej sezamowy ma termin przydatności około 6 miesięcy, dlatego warto wybrać firmę, która wytłoczy go na zamówienie. Taki olej proponuje mała rodzinna olejarnia Olini.

Kup świeży olej sezamowy

Olej sezamowy — jaki kupić:

Chociaż sezam jest rośliną egzotyczną, uprawianą głównie w Chinach i Indiach to możesz kupić olej sezamowy tłoczony w Polsce. Jest to niezwykle istotne, żeby olej nie stał na sklepowej półce i nie tracił swoich właściwości. Olejom szkodzą takie czynniki jak światło, powietrze, temperatura i czas. Dlatego wybieraj olej sezamowy, który po wytłoczeniu przechowywany jest w chłodni. Sięgaj po olej świeży, tłoczony dopiero na Twoje zamówienie i dobrze zabezpieczony na czas transportu. Wybieraj olej tłoczony na zimno, niefiltrowany, nieczyszczony chemicznie, tylko z pewnego źródła. Zobacz jak olej sezamowy tłoczy olejarnia Olini.

Źródła:

  1. Żywność. Nauka. Technologia. A.Kopeć, E.Nowacka, E.Piątkowska T. Leszczyńska CHARAKTERYSTYKA I PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI STEROLI ROŚLINNYCH
Olej sezamowy – właściwości, zastosowanie
3.9 (78%) 20 votes
  • Romek55

    Chciałem wykorzystać olej sezamowy, ale nie wiedziałem do czego. W artykule wspominacie o marynatach do mięs. Wydaje mi się to świetnym pomysłem! Już czuję ten zapach… Muszę spróbować tego u siebie, na jakimś schabie na przykład. Wydaje mi się, że bohatera najbliższego niedzielnego obiadu już mam zaplanowanego 🙂

  • Eryk P.

    Olej sezamowy do smażenia faktycznie się nie nadaje, lepiej jest sięgnąć po kokosowy. Ale wystarczy, że pokropimy sałatkę czy mięso na talerzu i mamy świetne urozmaicenie smaku i pełnię właściwości zdrowotnych.

  • Katarzyna_P

    Uwielbiam ten charakterystyczny aromat i delikatnie orzechowy smak! Jak najbardziej jestem osobą świadomą zdrowego i pysznego odżywiania, dlatego olej sezamowy w kuchni to dla mnie chleb powszedni. Polecam wszystkim smakoszom, przede wszystkim do dań mięsnych i sałatek.

  • Oleksy

    Niesamowicie szeroki wachlarz właściwości zdrowotnych ma ten olej sezamowy. Ciężko przejść obok tego obojętnie. Muszę namówić żonę żeby zaczęła stosować olej na co dzień, Inaczej braknie mi motywacji 😉

  • Romuald

    Może to trochę okropne na pierwszy rzut oka, ale płukanie zębów olejem sezamowym daje takie same albo i lepsze efekty niż płukanie Listerniem albo innym popularnym płynem. Sam miałem duże wątpliwości czy się przekonam, ale poczytałem, między innymi tutaj, no o i zaparłem się. Można sobie oczywiście rozcieńczać dowolnie. Polecam!