Olej sezamowy – właściwości, zastosowanie

Jedną z roślin oleistych, która ma bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka, jest sezam. Można spożywać go w ziarnach, surowy lub smażony, bądź w formie oleistej. Ta ostatnia może być dodawana do większej liczby posiłków, a także stosowana z innym przeznaczeniem, niż tylko kuchennym. Zdrowotne właściwości sezamu były odkryte już w starożytności. Powszechnie wiadomo, że jest to jedna z najstarszych roślin oleistych uprawianych przez człowieka, która do dziś wpływa pozytywnie na ludzki organizm. Uważa się, że została odkryta w starożytności w Afryce, a później przeniesiony do Azji, dzięki czemu nazywany jest sezamem indyjskim lub wschodnim. Obecnie głównymi producentami tej rośliny oleistej są Indie oraz Chiny. Z tej rośliny tłoczony jest olej sezamowy, który znalazł zastosowanie w kuchni, kosmetyce i medycynie.

olej sezamowy

Wartości odżywcze

Sezam jest rośliną oleistą, która jest źródłem wielu witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych. W 100 gramach ziaren sezamu znajduje się:

  • białko – 17.73/1.60 g
  • tłuszcze – 49.67/4.47 g
  • węglowodany – 23.45 g/2.11 (w tym cukry proste 0.30/0.03)
  • błonnik – 11.8/1.1 g

Wartość energetyczna takiej porcji to 52 kcal.

Właściwości antynowotworowe oleju sezamowego

Chcąc znaleźć naturalne sposoby na wyzdrowienie z teoretycznie najcięższych i najczęstszych chorób, jakimi są nowotwory, można sięgnąć właśnie po olej sezamowy. W jego zawartości znajdują się lignany, które hamują rozwój nowotworów piersi, jajników czy prostaty. Regulują one gospodarkę hormonalną i dodatkowo wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Lignany zawarte w oleju sezamowym mają dwojakie działanie: gdy w organizmie jest za mało naturalnych estrogenów, to te składniki uzupełniają je, natomiast gdy jest ich za dużo, obniżają ich aktywność. Można stwierdzić, że lignany działają na organizm w ten sam sposób, jak estrogeny, z różnicą w intensywności działania — lignany działają w łagodniejszy sposób.

Olej sezamowy — właściwości

Dlaczego sezam jest znany i doceniany już od tysięcy lat? Dlatego, że odkryto w nim wiele właściwości zdrowotnych, które dziś mogą pomóc w pozbyciu się przeróżnych dolegliwości. Olej sezamowy wpływa między innymi na:

  • włosy i skórę: wspomaga ich regenerację i odżywienie dzięki zawartości cynku przyczyniającego się do produkcji kolagenu. Taki olej pomaga również przy regeneracji uszkodzonych tkanek, łagodzi podrażnienia skórne, a także może być stosowany do demakijażu twarzy oraz masażu twarzy, ponieważ wykazuje wysoki wskaźnik działania oczyszczającego i uelastyczniającego skórę;
  • jamę ustną: wpływa między innymi na wybielanie zębów (jest używany do zabiegu płukania jamy ustnej nazywanego „oil pulling ”), jak i na redukcję bakterii Streptococcus mutans, która stanowi główny czynnik etiologiczny powstawania próchnicy na zębach;
  • ciśnienie krwi: skutecznie je obniża dzięki zawartości magnezu;
  • serce: wyróżnia się właściwościami ochronnymi wobec powstawania zmian miażdżycowych, ma również działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające pozytywnie wpływające na układ krwionośny;
  • osoby niespożywające mięsa: olej sezamowy jest świetnym źródłem białka roślinnego, które jest bardzo ważne przy diecie dla wegetarian;
  • DNA: chroni je przed uszkodzeniami związanymi z promieniowaniem;
  • kości: wspomniany wcześniej cynk zapobiega dolegliwościom i problemom związanym z układem kostnym. W tym naturalnym tłuszczu znajduje się również wapń, który zapewnia zdrowe kości;
  • układ pokarmowy: dzięki zawartości błonnika poprawia działanie układu pokarmowego oraz przynosi ulgę w zaparciach;
  • stawy: pomaga pozbyć się dolegliwości związanych z reumatoidalnym zapaleniem stawów;

Olej sezamowy — właściwości lecznicze:

  1. Leczenie anemii: nasiona sezamu wyróżniają się dużą zawartością żelaza, które zaleca się osobom chorującym na anemię.
  2. Ochrona przed cukrzycą: dzięki zawartości magnezu i innych składników odżywczych, olej sezamowy może okazać się pomocnym w obniżaniu poziomu glukozy w osoczu.
  3. Prawidłowy poziom cholesterolu: sezam obniża poziom złego cholesterolu, a także posiada najwyższą zawartość fitosteroli, który zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych zmian nowotworowych.
  4. Ulga w stanach lękowych: sezam bardzo pomaga w łagodzeniu stresu i stanów lęgowych, a witamina B1 w nim zawarta wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  5. Niwelowanie działania alkoholu: pomaga wydzielać toksyny i substancje, które zatruwają organizm.
  6. Lepszy wzrok: działając dobrze na wątrobę, olej sezamowy wpływa także na odżywienie oczu, zwiększając do nich dopływ krwi.
  7. Łagodzenie podrażnień skóry: działa kojąco oraz nawilża skórę na przykład przy poparzeniach czy popękanych stopach.

zastosowanie oleju sezamowego

Bogate źródło fitosteroli

Opisywana indyjska roślina oleista znana jest również z posiadania wysokiej zawartości fitosteroli, które obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają rozwoju nowotworów, a także mają pozytywny wpływ na układ krwionośny.

Zastosowanie oleju sezamowego

Olej sezamowy wykorzystywany w kuchni może okazać się smacznym i zdrowym dodatkiem. Znalazł zastosowanie w spożywaniu na ciepło, jak i na zimno. Surowy sezam też jest często dodawany do różnych potraw, aczkolwiek łatwiej używać go w formie oleistej. Jednak mało osób wie, do czego używać olej sezamowy, a przy jakich potrawach lepiej z niego zrezygnować.

Olej sezamowy w kuchni

Charakterystyczny aromat i delikatnie orzechowy smak sprawia, że osoby świadome zdrowego i jednocześnie pysznego odżywienia sięgają chętnie po olej sezamowy. Do czego go dodawać? Najlepiej do past, sałatek oraz dań mięsnych. Jest świetnym składnikiem do marynaty mięsnej, nadając całej potrawie wyjątkowego smaku.

Olej sezamowy do smażenia

Według opinii doświadczonych osób lepiej nie używać oleju sezamowego do smażenia. Ze względu na jego skład, nie powinno się go podgrzewać do temperatury wyższej niż 70°C. Jeśli koniecznie dana osoba chce wykorzystać olej sezamowy do smażenia, to najlepiej dać wyłącznie kilka kropel tego tłuszczu, a resztę dania usmażyć na innym oleju, np. kokosowym, który również zapewni oryginalny smak potrawy. Używając wyłącznie oleju sezamowego do smażenia potraw, można niestety narazić całe przedsięwzięcie kuchenne na niepowodzenie, gdyż ten olej szybko się spala. Chcąc uniknąć nieprzyjemnych zapachów w kuchni, można dodać go pod koniec smażenia bądź skroplić usmażoną już potrawę.

przepyszny olej sezamowy olini

Cena oleju sezamowego

Na rynku ceny oleju sezamowego wahają się od 40 do 100 zł za 0,5 litra oleju. Podczas kupna nie warto jednak patrzeć wyłącznie ceną, a sposobem tłoczenia (wyłącznie na zimno, by nie utracił wartości odżywczych i leczniczych) oraz datą produkcji. Naturalne oleje sezamowe mają termin przydatności około 6 miesięcy, dlatego warto wybrać firmę, która tłoczy je na zamówienie.

Olej sezamowy — gdzie kupić?

Chcąc kupić świeży olej sezamowy na rynku, czasem trzeba naprawdę daleko szukać. Najlepszym rozwiązaniem jest zakupienie oleju wytłaczanego na zamówienie klienta. Takim miejscem jest między innymi Olini.pl, w którym oleje tłoczone są na zimno (do 35°C), a termin przydatności takiego produktu to 6 miesięcy. Kupując w Olini, masz gwarancję świeżości oraz naturalności.

Olej sezamowy – właściwości, zastosowanie
4.8 (96%) 5 votes
  • Romek55

    Chciałem wykorzystać olej sezamowy, ale nie wiedziałem do czego. W artykule wspominacie o marynatach do mięs. Wydaje mi się to świetnym pomysłem! Już czuję ten zapach… Muszę spróbować tego u siebie, na jakimś schabie na przykład. Wydaje mi się, że bohatera najbliższego niedzielnego obiadu już mam zaplanowanego 🙂

  • Eryk P.

    Olej sezamowy do smażenia faktycznie się nie nadaje, lepiej jest sięgnąć po kokosowy. Ale wystarczy, że pokropimy sałatkę czy mięso na talerzu i mamy świetne urozmaicenie smaku i pełnię właściwości zdrowotnych.

  • Katarzyna_P

    Uwielbiam ten charakterystyczny aromat i delikatnie orzechowy smak! Jak najbardziej jestem osobą świadomą zdrowego i pysznego odżywiania, dlatego olej sezamowy w kuchni to dla mnie chleb powszedni. Polecam wszystkim smakoszom, przede wszystkim do dań mięsnych i sałatek.

  • Oleksy

    Niesamowicie szeroki wachlarz właściwości zdrowotnych ma ten olej sezamowy. Ciężko przejść obok tego obojętnie. Muszę namówić żonę żeby zaczęła stosować olej na co dzień, Inaczej braknie mi motywacji 😉

  • Romuald

    Może to trochę okropne na pierwszy rzut oka, ale płukanie zębów olejem sezamowym daje takie same albo i lepsze efekty niż płukanie Listerniem albo innym popularnym płynem. Sam miałem duże wątpliwości czy się przekonam, ale poczytałem, między innymi tutaj, no o i zaparłem się. Można sobie oczywiście rozcieńczać dowolnie. Polecam!