Olej z czarnuszki. Właściwości i zastosowanie.

Olej z czarnuszki Olini

Popularność czarnuszki

Ceniona od wieków czarnuszka dziś jest na fali popularności. Wybierają ją zwolennicy ziołolecznictwa oraz osoby zwracające uwagę na naturalne składniki w diecie i kosmetyce. Olej z czarnuszki doskonale sprawdza się zarówno w stosowaniu zewnętrznym, jak i w formie doustnej. Może być wykorzystywany pomocniczo w stanach zapalnych, trądziku, łuszczycy, a także przy cukrzycy i alergii. Sprawdź wszystkie znane właściwości tej uniwersalnej substancji. W naszym artykule dowiesz się, jak stosować olejek z czarnuszki, na co pomaga i dla kogo jest polecany. Może właśnie znalazłeś remedium na swoje problemy!

Co to jest czarnuszka?

Nigella sativa, którą w Polsce znamy pod popularną nazwą czarnuszka siewna, jest rośliną jednoroczną pochodzącą z obszaru śródziemnomorskiego. Od setek lat spotyka się ją również w innych rejonach świata, m.in. w Syrii, Indiach, Arabii Saudyjskiej. W Polsce występuje zarówno dziko, jak i w uprawach. Ta sięgająca 40 cm roślina wyróżnia się pierzastymi liśćmi oraz silnie zarysowanymi pręcikami w pięciopłatkowym kwiecie. Najcenniejszą częścią są przede wszystkim nasiona czarnuszki o charakterystycznym, gorzkawo-korzennym smaku oraz czarnym kolorze, któremu zawdzięcza swoją nazwę.

Roślina znana była już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie. Wspominali o niej tacy botanicy i zielarze: Avicenna, Marcin z Urzędowa, Syreniusz. Dla Hindusów stanowi z kolei bardzo ważny element tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej. Podania muzułmańskie wymieniały czarnuszkę wśród remediów na wszystko z wyjątkiem śmierci. To właśnie z uwagi na liczne przekazy, w których na przestrzeni wieków chwalono właściwości kminu czarnego (inna nazwa rośliny, nie myl z kminkiem), ziele było i wciąż jest przedmiotem wielorakich badań. W kolejnych akapitach dowiesz się o zastosowaniach oleju z czarnuszki, z których większość została potwierdzona naukowo.

Olej z czarnuszki – skład

Chociaż ziarna czarnuszki można wykorzystywać w całości, w postaci sproszkowanej lub odwaru, to najbardziej wartościowy okazuje się olej. Obecnie spożycie tłuszczów roślinnych wyraźnie przeważa nad tymi pochodzenia zwierzęcego. Oprócz wysokiej zawartości zdrowych kwasów nienasyconych mają wiele właściwości leczniczych w zależności od rośliny, z której zostały pozyskane. Olej z czarnuszki jest przykładem osławionego przez producentów żywności superfood, przy czym określenie to w tym przypadku nie zostało użyte na wyrost. Jego korzystne działanie wynika z bogatego składu, w którym możemy znaleźć:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. linolowy, oleinowy z grupy omega-3, -6, -9);
  • nasycone kwasy tłuszczowe (m.in. palmitynowy, stearynowy);
  • witaminy (A, B, C, E, F);
  • olejki eteryczne (limonen, karwon, cytronelol);
  • substancje czynne (m.in. tymochinon, p-cymen, karwakrok, tymol);
  • alkaloidy (m.in. nigellina oraz jej pochodne);
  • saponiny (m.in. alfa-hederyna);
  • minerały (żelazo, wapń, potas, selen, cynk, sód, magnez);
  • aminokwasy (m.in. leucyna, izoleucyna, fenyloalanina).

Na uwagę najbardziej zasługuje zawarty w oleju związek zwany tymochinonem, który działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, a ponadto ma duży potencjał w leczeniu nowotworów. Co ciekawe w badaniach potwierdza się właściwości przeciwhistaminowe tej substancji, czyniąc ją naturalnym środkiem dla alergików.

Czarnuszkowy olej ma nie tylko piękną złotą barwę, niczym drogocenny kruszec, ale jest też równie wartościowy.

Tabela 1. Skład chemiczny ziaren czarnuszki siewnej z uwzględnieniem wybranych składników.

NAZWA SKŁADNIKA ŚREDNIA ZAWARTOŚĆ PROCENTOWA W POSZCZEGÓLNYCH GRUPACH SKŁADNIKÓW
kwasy tłuszczowe nienasycone
kwas linolowy (omega-6) 50-60%
kwas oleinowy(omega-9) 20%
kwas dihomo-gamma-linolenowy (omega-6) 10%
kwas alfa-linolenowy (omega-3) 1%
kwasy tłuszczowe nasycone
kwas palmitynowy, stearynowy 30%
związki czynne
tymochinon 30-48%
p-cymen 7-15%
karwakrol 6-12%
4-terpineol 2-7%
t-anetol 1-4%

 

Zobacz nasz film na YouTube i dowiedz się więcej o właściwościach oleju z czarnuszki:

Właściwości oleju z czarnuszki

Działanie oleju z czarnuszki jest niezwykle wszechstronne. Produkt ten posiada m.in. właściwości stymulujące, tonizujące, moczopędne, rozkurczowe, mlekopędne, przeciwreumatyczne. Stosowany zewnętrznie doskonale nawilża, wygładza skórę, nadając się przy tym do każdego typu cery. Szczególnie polecany jest osobom cierpiącym na trądzik oraz AZS. Właściwości czarnuszki przyjmowanej w postaci doustnej okazują się jeszcze bardziej obiecujące, gdyż wpływa ona na wiele schorzeń, w tym cukrzycę, astmę. Posiada również potencjał antynowotworowy, o czym więcej przeczytasz w dalszej części artykułu.

Sam olej tłoczony na zimno – tylko w ten sposób zachowane zostają wszystkie jego właściwości zdrowotne. Jeżeli chodzi o cechy fizyczne, kolor i gęstość mogą różnić się w zależności od partii ziaren. Spotykany jest zarówno gęsty i ciemny płyn, jak i nieco rzadszy o jaśniejszej barwie. W naczyniu, w którym znajduje się substancja, zdarza się wytrącenie osadu, który w żaden sposób nie wpływa na właściwości. Charakterystyczny ostry i lekko korzenny smak oleju nie każdemu może przypaść do gustu, lecz łatwo jest go zneutralizować przez odpowiednie połączenie z pokarmem. Dużą zaletą produktu jest jego stabilność – oznacza to, że może być przechowywany w lodówce nawet przez 3 miesiące, bez ryzyka utraty wartości odżywczych.

Zastosowanie oleju z czarnuszki

Dzięki wielu leczniczym właściwościom wynikającym z jego bogatego składu olej z czarnuszki zyskał miano wszechstronnego panaceum. Co roku przybywa badań potwierdzających jego skuteczność na popularne dolegliwości oraz poważniejsze schorzenia. Szerokie zastosowanie sprawia, że produkt zyskuje coraz większą popularność w Polsce i na świecie.

Zastosowanie zewnętrzne w kosmetyce

  • Zmarszczki – olej czarnuszki to prawdziwa bomba witaminowa, która zaaplikowana od zewnątrz czyni skórę cerę gładszą i nawilżoną. Zawarte w nim składniki mają zdolność stymulowania regeneracji włókien kolagenowych. Co więcej, produkt jest antyoksydantem – oznacza to, że aktywnie eliminuje wolne rodniki odpowiedzialne za szybsze starzenie się skóry.
  • Problemy z włosami i skórą głowy – zalety czarnuszki docenią posiadacze włosów zarówno przesuszonych, jak i tłustych i z łupieżem. Jak to możliwe? Zawarty w niej kwas palmitynowy ma właściwości emoliencyjne, ograniczające utratę wody oraz nawilżające. Olej aplikowany na skórę głowy redukuje łupież, przetłuszczanie się, a także przyspiesza porost nowych włosów.
  • Problemy skórne – badania kliniczne potwierdzają antybakteryjne działanie kminu czarnego. To oznacza, że może być stosowany w przypadku trądziku oraz sporadycznie występujących zmianach zapalnych, a także pomocniczo przy różnego rodzaju grzybicach. Znany jest również jego zbawienny wpływ na objawy atopowego zapalenia skóry (AZS).

olej z czarnuszki na wrzody

Zastosowanie wewnętrzne w leczeniu

  • Cukrzyca – różnorodne testy kliniczne na grupie diabetyków pokazują, że codziennie przyjmowany olej z czarnuszki reguluje stężenie glukozy we krwi oraz poziomu cholesterolu. Można go stosować zarówno w przypadku cukrzycy typu 2, jak i insulinoodporności. Ponadto skutecznie wpływa na łagodzenie objawów osteopenii cukrzycowej.
  • Pasożyty, grzyby, bakterie, wirusy – badania dowiodły, że olejek z powodzeniem spowalnia, a niekiedy hamuje wzrost bakterii i wirusów, jednocześnie aktywując organizm do obrony. Stosowana u dzieci działa przeciwko tasiemcom oraz przywrom. Co ciekawe, podania o „wypędzaniu glist” przez roślinę sięgają już czasów starożytnych. Czarnuszka ma właściwości wspomagające również przy kuracji antybiotykami, przyspieszając eliminowanie stanów zapalnych.
  • Alergia i astma – jako środek pomocniczy w leczeniu objawów alergii, takich jak nieżyt nosa, obrzmiałe błony śluzowe. Kmin czarny łagodzi także symptomy astmy oskrzelowej u dzieci oraz dorosłych, poprawiając wydolność płuc. W naturalny sposób wspiera również organizm podczas zapalenia zatok.
  • Wrzody żołądka – dzięki właściwościom antyoksydacyjnych, za które odpowiada tymochinon, olej z czarnuszki reguluje pracę płynów żołądkowych. Jednocześnie chroni ścianki narządu przed postępującymi nadżerkami oraz wrzodami. W ten sam sposób pomaga w regeneracji wątroby.
  • Nowotwory – wpływowi tego wyrobu na komórki rakowe poświęcono wiele prac naukowych. Możliwości antynowotworowe rośliny wynikają przede wszystkim z zalet tymochinonu. Na przykładzie testów in vitro dowiedziono, że substancja ta dezaktywuje komórki w przypadku m.in. raka piersi czy białaczki.
  • Reumatoidalne zapalenie stawów – to kolejny przykład pozytywnego działania oleju z nigelli sativy na objawy chorób autoimmunologicznych. Tym razem przeprowadzono badanie na grupie kobiet z RZS, wśród których zanotowano zmniejszenie obrzęku oraz przywrócenie równowagi limfocytowej.

Do innych wskazań dla zastosowania oleju należy również wspomaganie w budowaniu odporności (jako jeden z elementów całego procesu), wyrównanie poziomu hormonów, czy zachowanie zdrowego układu pokarmowego. Co ciekawe, regularne zażywanie czarnuszki w tej postaci poprawia nie tylko kondycję fizyczną, ale i psychiczną. Wpływ na pracę mózgu oraz zwiększenie produkcji serotoniny, której brak może skutkować depresją, wiąże się z działaniem tymochinonu, a także nasyconych kwasów tłuszczowych z grupy 3, 6 i 9. Dzięki aktywnym składnikom listę zalet produktu można poszerzyć również o wsparcie pracy serca.

Przeciwwskazania

Mimo wielu zdrowotnych korzyści oraz niskiej toksyczności spożywanie oleju z czarnuszki nie jest polecane wszystkim. Uznaje się, że ze względu na właściwości rozkurczowe nie powinien być regularnie przyjmowany przez kobiety w ciąży. Jeżeli chodzi o karmienie piersią, środek ten wbrew powszechnym wierzeniom zamiast zwiększenia, może doprowadzić do zahamowania laktacji. Przed podjęciem decyzji o stosowaniu oleju najlepiej jednak zwróć się o poradę do lekarza. Dodatkowo istnieją pewne badania opisujące wpływ czarnuszki na spowolnienie krzepnięcie krwi. Dlatego też osoby mające z tym problem powinny postępować ostrożnie z przyjmowaniem oleju, zwłaszcza przed zbliżającą się operacją chirurgiczną. Dyskusyjnym aspektem jest spożywanie płynu przez dzieci poniżej 5. roku życia. Chociaż nie ma medycznych przeciwwskazań, ze względu na intensywny smak wielu zaleca podawanie go w niewielkich dozach z częstszymi przerwami.

olej z czarnuszki łagodzi przebieg schorzeń układu nerwowego

Dawkowanie oleju z czarnuszki

Nie istnieją dowody naukowe mające wskazać uniwersalnej dziennej dawki spożycia oleju z czarnuszki. Zależy to bowiem od wieku, masy ciała, zdrowia oraz innych czynników. Jednak w publikacjach najczęściej podaje się ilość 2,5-5 ml na dzień dla dorosłych oraz dzieci powyżej 5. roku życia. W ten sposób można dawkować środek zarówno prewencyjnie, na zwiększenie odporności, jak i w celu wzmocnienia działania kuracji przeciwgrzybicznych lub przeciwalergicznych. Po każdych dwóch miesiącach suplementacji olejem powinna nastąpić miesięczna przerwa w spożywaniu. Nieco inaczej jest w przypadku, gdy spożywamy płyn okazjonalnie. Wówczas można potraktować go jak warzywo lub przyprawę, które przecież nie sposób przedawkować.

Olej z czarnuszki – specyficzny smak

Ze względu na specyficzny, gorzkawy smak najlepiej jest zacząć stopniowo przyzwyczajać organizm do czarnuszki, dodając ją do posiłków. Jedną z zalet przyjmowania płynnych tłuszczów wraz z pokarmem jest zdolność większego wchłaniania witamin i składników odżywczych. Eksperymentuj i łącz olej z potrawami – przecież zioło było niegdyś stosowane głównie kuchni. Dodawaj go do:

  • zup;
  • koktajli;
  • kanapek;
  • past;
  • sałatek;
  • jogurtów;
  • owsianek;
  • miodu;
  • soków.

Korzenny posmak doskonale uzupełnia się ze słodkimi syropami oraz kwaśnymi daniami. Pamiętaj jednak, by olej przyjmować na zimno. Po podgrzaniu bowiem traci swoje cenne składniki odżywcze.

Zewnętrznie specyfik można stosować punktowo, zwłaszcza w stanach zapalnych obecnych przy trądziku. Równie dobrze sprawdza się nakładany na całą (lekko wilgotną lub przetartą tonikiem) twarz oraz miejsca dotknięte problemami skórnymi, np. szyja, dekolt i plecy. Możesz śmiało dodawać produkt do maseczek, kremów lub serum. Wykorzystaj również olej z czarnuszki do regularnego olejowania włosów. Istnieje wiele metod przeprowadzenia tego zabiegu pielęgnacyjnego: na sucho, na mokro, w połączeniu z maską lub odżywką. Wybierz taką, która najbardziej odpowiada kondycji i rodzajowi Twoich włosów. Jeżeli nie będzie to zbyt obciążające dla Twojej fryzury, wykonuj również masaże głowy z użyciem oleju.

Olej z czarnuszki dla dzieci

Olejek z czarnuszki – gdzie kupić i na co zwrócić uwagę?

W dobie popularności olejku z czarnuszki wielu producentów naturalnej żywności chętnie wprowadza ten cenny płyn do swojej oferty. Produkt znajdziesz na stronach internetowych z artykułami bio, sklepach zielarskich czy aptekach. Podczas zakupu zwróć uwagę przede wszystkim na skład i opakowanie. Olej powinien być nierafinowany, tłoczony na zimno (w temperaturze nie wyższej niż 35 °C) oraz przechowywany w szczelnie zamkniętej buteleczce z ciemnego, grubego szkła. Zwróć uwagę na zawartość procentową oraz brak niepotrzebnych dodatków. Produkty marki Olini spełniają te wymagania, a dodatkowo wyróżniają się wysoką jakością, którą potwierdza unikalny sposób realizacji zamówienia oraz zadowolenie setek klientów. Dbając o świeżość swoich olejów, producent gwarantuje, że do nabywcy trafi towar wytłoczony w ciągu kilku dni. Taki płyn może być przechowywany w lodówce przez około 3 miesiące.

Przekonaj się na własnej skórze, jak działa olej z czarnuszki. O jego zaletach chwalonych przez osoby, które przetestowały ten uniwersalny suplement, można przeczytać na wielu forach internetowych oraz w komentarzach. Pamiętaj, że nie jest to lek i nie zastąpi odpowiedniej kuracji medykamentami zapisanymi przez lekarza, lecz jako środek pomocniczy okazuje się znakomitą alternatywą dla garści tabletek.

Oceń artykuł:

Średnia: 4.2 / 5. Oddane głosy: 72

Brak ocen