Ostropest plamisty jest rośliną leczniczą znaną od wieków, szczególnie wykorzystywaną ze względu na swoje właściwości odtruwające, oczyszczające organizm i wspomagające leczenie wątroby.
Olej z ostropestu na wątrobę
Olej z ostropestu plamistego ma udowodnione działanie jako bardzo skuteczny naturalny lek w schorzeniach wątroby. Potrafi wspomóc leczenie nawet bardzo zaawansowanych stanów chorobowych, z marskością wątroby włącznie.
Regularne zażywanie oleju z ostropestu regeneruje komórki i tkanki wątroby, jednocześnie chroniąc je przed uszkodzeniami. Wspomaga pracę wątroby i usprawnia wydzielanie enzymów produkowanych w wątrobie.
Ponadto chroni wątrobę oraz nerki przed szkodliwym działaniem trucizn, toksyn i alkoholu. Przyspiesza usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.
Ostropest plamisty – źródło sylimaryny
Najważniejszą substancją czynną w oleju z ostropestu jest sylimaryna, która jest odpowiedzialna za regenerację komórek wątroby. Chroni tkanki wątroby przed uszkodzeniami spowodowanymi przez toksyny i wolne rodniki (jest silnym przeciwutleniaczem).
Sylimaryna jest głównym składnikiem leków na wątrobę, jednak zdecydowanie lepiej spożywać ją w postaci naturalnej – w oleju z ostropestu bądź ziarnach ostropestu plamistego – całych lub zmielonych. Ziarna ostropestu zawierają do 5% sylimaryny.
Właściwości i zastosowanie oleju z ostropestu
Olej z ostrpestu plamistego:
- ma działanie detoksykujące – oczyszcza organizm z toksyn
- działa przeciwzapalnie
- łagodzi negatywne skutki farmakoterapii
- wspomaga leczenie chorób nerek i układu moczowego
- pomaga chronić przed nowotworami
- stosowany przeciw krwawieniom z narządów wewnętrznych, także przy zbyt obfitych krwawieniach miesięcznych
- zdecydowanie poprawia stan wątroby
- stosowany leczniczo w chorobie alkoholowej, marskości wątroby, żółtaczce zakaźnej
- łagodzi migreny i bóle głowy
Jak stosować olej z ostropestu na wątrobę?
Przy schorzeniach wątroby lub nerek lub w celu zapobiegania tym chorobom, dorośli powinni zażywać 1 łyżeczkę oleju z ostropestu 2-4 razy dziennie przed posiłkami.
Można dodawać go również do jedzenia, np sałatek czy serów.
Nie poleca się stosowania podczas ciąży i karmienia piersią, a także podawania dzieciom poniżej 12 roku życia.
Jak wybrać najlepszy olej z ostropestu?
- Najważniejsze: olej ostropestowy musi być ŚWIEŻY – na Olini.pl kupisz olej z ostropestu plamistego wytłoczony w naszej rodzinnej olejarni na świeżo, na Twoje zamówienie. Nie stoi na sklepowej półce i nie jełczeje, czekając na klienta
- Olej z ostropestu plamistego musi być zimnotłoczony (do 40 stopni) – zawsze kupuj olej z pewnego źródła
- Olej z ostropestu powinien być zawsze w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce, niewystawiony na światło słoneczne
- Nierafinowany, z najlepszego ziarna (w Olini zawsze wybieramy najlepszej jakości składniki – zobacz jak powstają nasze oleje)