Przepis na owocowe syropy z malin, rokitnika i aronii

Naturalne syropy z malin, aronii oraz rokitnika to doskonały sposób na wzmacnianie naszej odporności, a także pomoc w złagodzeniu objawów przeziębienia. Syropy warto stosować szczególnie w okresie jesieni i zimy, by ustrzec się przed zachorowaniem w najbardziej newralgicznym czasie w roku.

Najlepiej wybierać syropy z jak najprostszym składem. Zdecydowanie nie polecamy kupowania syropów z wyżej wymienionych owoców, które w swoim składzie mają konserwanty, barwniki, sztuczne cukry i inne niepotrzebne substancje. Najlepsze syropy o wyśmienitych właściwościach zdrowotnych to syropy dwu-trzyskładnikowe. Najpopularniejsze powstają z soku z malin, aronii i rokitnika. Są w stu procentach naturalne i właściwie przygotowane (poddane pasteryzacji) oraz przechowywane, zachowują swoje właściwości przez długi czas.

Przepis na owocowe syropy z malin, rokitnika i aronii

Syrop z malin – pyszny i zdrowy, obniży gorączkę

Malina to doskonały składnik syropu na przeziębienie. Jako owoc jest źródłem kwasów organicznych, pektyn i cukrów. Ma w sobie dużo witamin. Pomaga zwalczać przeziębienie. Działa napotnie, pomaga obniżyć gorączkę, ma właściwości przeciwzapalne. Dlatego, picie syropu z malin w trakcie przeziębienia aktywnie pomaga w łagodzeniu jego objawów.

Aronia – zbuduje na nowo Twoją odporność

Aronia to prawdziwe bogactwo witamin. Zawiera dużą ilość witaminy P, a także witamin z grupy B. Ma właściwości antyoksydacyjne. Wspomaga nasz organizm w walce z wirusami czy grzybami. Ma wspaniały skład, dlatego nazywana jest często „czarnym skarbem”. Właściwości syropu z aronii są zatem nie do przecenienia. Spożywany regularnie, wspomoże układ odpornościowy, a także cały organizm. Oczywiście należy spożywać go z umiarem, ponieważ w zbyt dużych ilościach może obniżać ciśnienie tętnicze krwi. Kwestia, jak podawać aronię dzieciom, jest często przedmiotem dyskusji wśród rodziców. Odpowiedź jest prostsza niż moglibyście przypuszczać. Najlepszym sposobem będzie aronia w soku. To prosty sposób, żeby ten owoc pojawił się w diecie dziecka. Taki sok można dodać do przestudzonej herbaty, albo rozcieńczyć wodą. Dla maluchów, które nie przepadają za cierpkim smakiem aronii można sięgnąć po syrop z jej owoców. Cukier złagodzi jej smak i sprawi, że będzie łatwiejsza do przełknięciach.

Rokitnik – niepozorne zioło kryje w sobie leczniczą tajemnicę

Rokitnik ma piękne pomarańczowo- czerwone owoce. W jego składzie znajdziemy wiele cennych składników. Między innymi witaminę C, mikroelementy, aminokwasy czy kwasy tłuszczowe. Rokitnik ma szerokie zastosowanie, które nie ograniczają się tylko do medycyny naturalnej. Można wykorzystać nie tylko jego owoce, ale także liście. Z owoców powstają pyszne soki i syropy, a z liści możemy przygotowywać napary o właściwościach antybakteryjnych.

Więcej o dobroczynnym działaniu owoców rokitnika dowiesz się z artykułu: Rokitnik i jego zastosowanie.

Przepis na owocowe syropy z malin, rokitnika i aronii

Prawdziwa bomba witaminowa w syropie to duet rokitnik i aronia

Owoce rokitnika i aronii to wyśmienite połączenie. „Czarny skarb”, jakim jest aronia, doskonale „miesza się” ze wspaniale pachnącym przecierem z rokitnika. Razem tworzą niesamowite połączenie, które jest naładowane właściwościami leczniczymi. Syrop aronia- rokitnik to bomba witaminowa. Źródło mikroelementów i innych ważnych składników. To niesamowite połączenie owoców będzie silnią bronią przeciwko zarazkom i wirusom. Sok z aronii i rokitnika można spożywać regularnie, zapewniając swojemu organizmowi odporność i siłę do obrony przed chorobami.

Przepis na syrop – zrób swój własny syrop

Przygotowanie domowego syropu wymaga trochę wysiłku i czasu. Do sporządzenia w stu procentach naturalnego syropu potrzebujemy owoców np. malin, aronii lub rokitnika a także wody. Przepisów jest bardzo dużo, ale najlepiej wykorzystać te najprostsze. Oto przykładowy przepis na syrop z aronii. Możesz go zastosować też do innych owoców np. malin czy rokitnika

Składniki:

4 – 5 kg owoców aronii oraz 400 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie domowego syropu z aronii rozpoczynamy od zmielenia oczyszczonych owoców

2. Oczyszczone i zmielone owoce przekładamy do garnka z odmierzoną ilością wody. Garnek musi być takiej wielkości, aby sam zmieścił się w drugim większym garnku

3. Większy garnek napełniamy wodą. Uwaga! Nie doprowadzamy wody do wrzenia. Woda w garnku powinna zagrzać się do temperatury 60 stopni. W takiej „kąpieli wodnej” utrzymujemy owoce przez około 10 minut

4. Mocno zagrzane owoce na chwilę odstawiamy, żeby trochę ostygły i następnie wyciskamy sok z użyciem wyciskarki do soków lub sokowirówki

5.  Tak przyrządzony syrop gotujemy do osiągnięcia temperatury 90 stopni i przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików i szczelnie zamykamy. Gorące słoiczki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Sposób przechowywania: Szczelnie zamknięte butelki przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu syrop przechowujemy w lodówce. Należy go wypić w ciągu dziesięciu dni od otwarcia.

Syrop Olini – dla zabieganych i ceniących wysoką jakość kupowanych produktów

Jeśli nie macie na tyle czasu, umiejętności albo miejsca w swojej kuchni, możecie kupić gotowy syrop. Warto zwrócić uwagę, żeby był to syrop z owoców, a nie z koncentratu. Nie powinien zawierać żadnych barwników oraz konserwantów. Taki syrop z rokitnika i aronii można zamówić w Olini. Dodatkowo do jego produkcji użyto soku nie z gotowanych owoców ale wyciskanych na zimno, słodzony i poddawany pasteryzacji, przez co pozostaje świeży na bardzo długi czas. Pijcie na zdrowie!

Oceń artykuł:

Średnia: 5 / 5. Oddane głosy: 1

Brak ocen