Przepis na zakwas z buraków

O drogocennych i bogatych właściwościach buraka wiemy od dawna. To warzywo to doskonałe źródło witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Burak zawiera także wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor. Działa również jako naturalny probiotyk. Ogólnie ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm. 

Buraki można spożywać na różne sposoby. Na surowo, ugotowane lub w formie kiszonki. A sok właśnie z kiszonych buraków ma wiele właściwości wspomagających nasz organizm. Z kolei kiszenie warzyw to świetny sposób na przechowywanie żywności. Dzięki temu możemy w pełni wykorzystać ich wielką moc. Same kiszonki to naturalne probiotyki i wspomagacze odporności. Dlatego, zakwas na zimę to doskonały pomysł na dbanie o naszą odporność. I o dobrą kondycję.

Przepis na zakwas z buraków

Zakwas z buraków do picia i jego właściwości

Zakwas z buraków do picia może z powodzeniem zastąpić niejeden sok. To prawdziwa bomba witaminowa. Poza tym ma bardzo dużą zawartość kwasu mlekowego oraz minerałów. Właśnie z powodu obecności kwasu mlekowego sok z kiszonych buraków jest prawdziwym naturalnym probiotykiem. Sok z kiszonego buraka aktywnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Ponadto, ma właściwości ochronne i wspierające układ odpornościowy. Pomaga organizmowi przeciwstawić się wirusom i bakteriom. Dba także o nasz układ krwionośny. Pomaga w walce z anemią i złym cholesterolem. Zakwas buraczany dla dzieci jest świetnym rozwiązaniem, ponieważ wspomaga ich układ odpornościowy i jednocześnie dostarcza maluchom niezbędnych witamin oraz mikroelementów.

Dodatkowo aktywnie wspiera działanie naszego układu moczowego, poprzez usuwanie z organizmu nadmiaru kwasu moczowego. Osobom przebywającym na diecie, pomaga w walce z nadmiarowymi kilogramami. Należy jednak pamiętać, że nie zastąpi w żadnym wypadku zdrowej i zbilansowanej diety.

Jak się robi zakwas z buraków – przepis na zakwas z buraków

Wbrew pozorom szybkie kiszenie buraków jest naprawdę możliwe. Przepisów na zakwas jest w Internecie bez liku. Różnią się od siebie proporcjami.

My przedstawiamy domowy sposób na zakwas z buraków w większej ilości. Do tego potrzebujemy:

  • Około 3 kilogramów obranych buraków
  • 4 litry przegotowanej wody
  • Kromkę żytniego chleba na zakwasie
  • Czosnek – dwie główki
  • Od 10 do 15 ziaren ziela angielskiego
  • Trzy liście laurowe
  • Pieprz
  • 2 łyżki soli
  • Naczynie o pojemności 6 litrów. Najlepiej kamionkowe

Przepis na zakwas z buraków

Sposób przygotowania:

  • Buraki obrać i pokroić
  • Główki czosnku przekroić, ale nie obierać
  • Połowę czosnku położyć na dnie naczynia razem z częścią przypraw
  • Ułożyć część buraków
  • Dać resztę przypraw i czosnek
  • Położyć resztę buraków
  • Na wierzch dać kromkę chleba
  • Zalać wszystko wodą
  • Dociążyć talerzykiem tak, aby wszystkie składniki były zanurzone w wodzie. Inaczej zakwas zacznie pleśnieć.

Potem trzeba uzbroić się w cierpliwość. Poczekać od czterech do siedmiu dni aż zakwas będzie gotowy. Zakwas musi leżakować w temperaturze pokojowej. Następnie należy przecedzić go przez sitko wyłożone gazą i rozlać do wyparzonych szklanych butelek i szczelnie zamknąć.

Jak wykorzystać wodę z kiszonych buraków i jak przechowywać zakwas

Zakwas można pić regularnie. Można go przechowywać w lodówce w zamkniętych butelkach przez kilka tygodni. Dzięki temu zachowa on swoje właściwości lecznicze.

Przepis na zakwas z buraków

 

Gotowy zakwas z buraka – gdzie kupić

Jeśli jednak, po przeczytaniu przepisu na zakwas z buraków, nie czujesz się na siłach, żeby zrobić go samemu – poszukaj gotowego. Gotowy zakwas z buraka to produkt wykonany z wysokiej jakości składników przez producentów, którzy doskonale znają się na naturalnych zakwasach takich jak: zakwas z buraków, zakwas z marchewki czy zakwas z kapusty. Kupując gotowy zakwas z buraków nie musisz męczyć się z przygotowywaniem zakwasu w domu, gdzie często nie ma na tyle miejsca, by zmieścić wielkie kamionkowe naczynie. Często tez taki zakwas pleśnieje i marnujemy mnóstwo czasu i produktów. Kupując gotowy zakwas z buraków dostajesz go w małej ilości, dokładnie tyle ile potrzebujesz, dzięki temu nic nie marnujesz i bez problemu korzystasz z jego wspaniałych właściwości.

Oceń artykuł:

Średnia: 4.9 / 5. Oddane głosy: 8

Brak ocen