Pyłek pszczeli – działanie i właściwości

Pyłek pszczeli, zwany też pyłkiem kwiatowym, to jeden z najbardziej odżywczych produktów pszczelich jakie poznał człowiek.

Już w starożytności uważano, że jest sposobem na długowieczność. Ma bardzo dobry wpływ na cały organizm. Warto spożywać go regularnie i tym samym czerpać z jego bogatych właściwości.

Pyłek pszczeli zbierają tak zwane pszczoły zbieraczki. Robią to latając z kwiatka na kwiatek. Aby przenieść pyłek kwiatowy do ula pszczoły zbieraczki mieszają go z miodem i swoją śliną, zlepiając w maleńkie kuleczki. Dzięki temu mogą go łatwiej transportować. Po przybyciu do ula pyłek zostaje złożony w plastrach. Tak zmieszany pyłek z pomocą wysokiej temperatury w ulu oraz wydzielającego się kwasu mlekowego, podlega procesom fermentacji.

Pyłek pszczeli Olini

Pyłek kwiatowy – składniki

To najbardziej odżywczy skład jaki poznał człowiek. Pyłek pszczeli ma bogate wartości odżywcze. Znajdziemy w nim nawet od 13 do 40 procent białka oraz minerały takie jak: fosfor, potas, wapń, magnez, sód, żelazo, mangan, selen, cynk, miedź. Pyłek kwiatowy jest bezcennym źródłem fitohormonów i enzymów. Ponadto, pyłek jest nieocenionym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, witaminy C i beta-karotenu.

Pyłek pszczeli – zastosowanie i właściwości

Jak już wspominaliśmy na wstępie, pyłek kwiatowy ma bardzo dobry wpływ na cały nasz organizm. Co ciekawe, jeszcze nikomu nie udało się w sposób sztuczny (laboratoryjny) odtworzyć jego odżywczego składu. Pyłek pszczeli doskonale odżywia organizm człowieka, ponieważ zawiera niemal wszystkie substancje odżywcze, potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Długofalowe spożywanie pyłku poprawia ogólną kondycję organizmu oraz trwale wzmacnia naszą odporność. 

Z powodu dużej zawartości białka pyłek jest polecany do regularnego spożywania osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, jako pomoc w dostarczeniu odpowiedniej ilości wartości odżywczych, to jest białka oraz żelaza. Pyłek pszczeli ma również doskonały wpływ na pracę naszych jelit. Dlatego polecany jest osobom, mającym problem właśnie z układem pokarmowym. Jednocześnie pyłek pomaga budować masę mięśniową, dlatego zaleca się regularne spożywanie sportowcom oraz osobom aktywnym fizycznie.

Co ciekawe, pyłek kwiatowy poprawi apetyt. Dlatego polecany jest osobom cierpiącym na zaburzenie odżywiania oraz małym niejadkom. Także osoby odchudzające się powinny korzystać z drogocennych właściwości pyłku, ponieważ ten uzupełni wszelkie braki zarówno wartości odżywczych jak i minerałów oraz witamin. Dodatkowo jest produktem niskokalorycznym.

Pyłek pszczeli ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Udowodniono, że pyłek skutecznie pomaga zwalczać bakterie oraz grzyby z organizmu.

Dla wielu osób zaskoczeniem może być fakt, że pyłek kwiatowy wspomaga kobiety w okresie menopauzy, ponieważ pomaga łagodzić negatywne skutki tego stanu jak na przykład złe samopoczucie. Pomaga też kobietom mającym obfite miesiączki, przyczyniając się do poprawy jakości krwi, to znaczy podnosząc poziom żelaza oraz hemoglobiny.

Pyłek kwiatowy wspomaga działanie naszej wątroby, wspomagając proces usuwania z organizmu substancji toksycznych.

Pyłek pszczeli Olini

Pyłek pszczeli – działanie i zastosowanie w kosmetyce

W branży kosmetycznej pyłek pszczeli zastosowanie ma bardzo szerokie. Z powodu swoich właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych pyłek jest zalecany dla osób zmagających się z dolegliwościami natury dermatologicznej – na przykład z trądzikiem.  Dodatkowo pyłek pszczeli jest składnikiem kosmetyków, które zmniejszają przebarwienia, albo wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają pierwszym oznakom starzenia się skóry.

Jak spożywać pyłek kwiatowy?  

Pytanie jak spożywać pyłek kwiatowy  jest bardzo często zadawane. Zacznijmy od tego, że pyłek pszczeli ma słodko-gorzkawy i miodowy smak. Dla wielu osób gorycz zdecydowanie przeważa, dlatego najczęściej rekomenduje się, aby pić pyłek z wodą, z dodatkiem cytryny oraz miodu. Choć są i tacy, którzy spożywają pyłek „na surowo”. Jak już wspominaliśmy, pyłek kwiatowy można rozpuścić w wodzie lub przeżuwać. Osobom, które chcą spróbować tego drugiego sposobu, polecamy namoczyć porcję pyłku w mleku i przeżuwać po kilku godzinach od jego namoczenia. Dobrym sposobem na spożywanie pyłku w „słodkiej postaci” jest miód z pyłkiem pszczelim. Słodycz miodu jest dominująca i goryczka pyłku kwiatowego znika. Już jedna łyżeczka pyłku pszczelego dziennie wystarczy, aby trwale wzmocnić nasz organizm.

Uwaga! Nie rozpuszczaj pyłku kwiatowego w gorącej wodzie, ponieważ straci swoje właściwości.

Miód z pylkim pszczelim Olini

Pyłek kwiatowy – przeciwwskazania do stosowania produktu

Pyłku kwiatowego powinny unikać osoby uczulone na pyłki kwiatów, drzew oraz innych roślin. Jak z każdym produktem pszczelim – pyłek bywa silnym alergenem, dlatego osoby uczulone na produkty pyłki i produkty pszczele powinny zachować szczególną ostrożność.

Pyłek pszczeli – jak go wykorzystywać w domowym SPA

Dla osób, które chcą z pomocą pyłku pszczelego zadbać o cerę podajemy przepisy na dwie maseczki domowej roboty właśnie z użyciem pyłku.

Maseczka nr 1 upiększająca do twarzy – nawilży i odpręży Twoją skórę.

Składniki:

– pyłek kwiatowy
– woda
– płatki owsiane (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: Około 2- 3 łyżek pyłku mielimy z garścią płatków owsianych w młynku do kawy lub blenderze. Zmielony pyłek kwiatowy oraz płatki mieszamy z wodą, tak by uzyskać konsystencję pasty. Maseczkę rozprowadzamy po twarzy oraz szyi. Pozostawiamy ją na czas od 10 do 20 minut. Spłukujemy letnią wodą.

Maseczka nr 2: Maseczka poprawiająca kondycję włosów – dla osób zmagających się z wypadaniem włosów. Maseczka nawilża i odżywia włosy.

Składniki:

– pyłek pszczeli
– jajko kurze
– miód

Sposób przygotowania: 2- 3 łyżek pyłku wymieszaj z jajkiem oraz łyżką miodu. Po dokładnym nałożeniu maseczki na włosy pozostaw ją na czas około 20 minut. Następnie spłucz wodą.

Pyłek pszczeli - działanie i właściwości

Nie da się ukryć, że pyłek pszczeli ma bardzo szerokie zastosowanie. Można go stosować zarówno do wewnątrz jak i na zewnątrz naszego ciała. Wszystko to dzięki jego wyjątkowemu składowi. Korzystajmy więc!

Oceń artykuł:

Średnia: 5 / 5. Oddane głosy: 8

Brak ocen