Owoce jagody kamczackiej – właściwości i zastosowanie

Jagoda kamczacka to roślina o wielu właściwościach cennych dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Jej uprawa jest prosta i nie wymaga wielkiego wysiłku. Zaś z jej owoców powstają  smaczne dżemy, soki i przetwory. Dziś opowiemy Wam więcej o tej wspaniałej roślinie i jej owocach. Naprawdę warto przyjrzeć jej się bliżej.

Jagoda kamczacka to na pierwszy rzut oka niepozorny krzew. Jego owoce można bardzo łatwo pomylić z owocami borówki amerykańskiej. Jednak te różnią się od siebie przede wszystkim kształtem. Jagoda kamczacka ma okrągły, wydłużony owoc podczas gdy borówka amerykańska to mała ciemna kuleczka.  Jej owoce mają długość 2-3 cm i fioletowoczarny kolor, pokryte są delikatnym, niebieskim nalotem.

Owoce jagody kamczackiej - właściwości

Jagoda kamczacka – odmiany

Jagoda kamczacka jest odmianą wiciokrzewu sinego (inna nazwa to wiciokrzew kamczacki). W naszym kraju ta roślina rośnie i owocuje bez większego problemu. Dzieje się tak, ponieważ jest ona odporna na działanie mrozów. Wszelkie wahania temperatury jej nie szkodzą. Jej uprawa nie wymaga wielkiego wysiłku i bez trudu rośne nawet w najmniej urodzajnej glebie. Sama w sobie pochodzi z Azji Północno-Wschodniej. Tam jest znana od stuleci i wykorzystywana w medycynie naturalnej jako roślina o cenionych właściwościach szczególnie w medycynie naturalnej.

Co ciekawe, borówka kamczacka zaczyna owocować dopiero w drugim roku od posadzenia. Z roku na rok owoców jest coraz więcej. Jeden krzew porasta mniej więcej od 3 do 4 kilogramów owoców na sezon.

Znanych jest dużo odmian jagody kamczackiej, w samej Polsce wyhodowano kilka jego odmian większość polskich rodzajów rodzi owoce słodkie i pyszne.

Dość zaskakująca może być dla Was informacja, że każda z wyhodowanych przez ogrodników odmian ma inny okres przechowywania. To znaczy, że jedne szybciej się psują a inne wolniej, część z nich należy szybciej przetworzyć – na przykład na dżem. Aby przygotować sok z owoców jagody kamczackiej należy wykorzystać dojrzałe, świeżo zerwane jagody. Należy to zrobić jak najszybciej po zbiorze, ponieważ owoce te szybko się psują.

Owoce jagody kamczackiej – właściwości odżywcze i zdrowotne

Jagoda kamczacka to owoc o bogatej zawartości witamin oraz minerałów.

Składniki odżywcze zawarte w jagodzie kamczackiej to między innymi związki fenolowe czyli flawonoidy i kwasy fenolowe, witamina A, witaminy z grupy B czy żelazo, a także wiele innych cennych składników odżywczych.

Owoce jagody kamczackiej, dzięki zawartym w sobie witaminom i minerałom, działają aktywnie powodując zmniejszenie wolnych rodników tlenowych.  Borówka kamczacka ma także właściwości przeciwutleniające. Związki fenolowe, zawarte w tych owocach, zapobiegają pojawieniu się chorób przewlekłych. Z kolei witamina C wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko infekcji bakteryjnych oraz wirusowych. A witamina A wspiera dobrą kondycję skóry i paznokci oraz wzrok. Zaś witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy.  Warto również zwrócić uwagę na jej interesujący słodko-kwaśny smak, z odrobiną goryczy.

Owoce jagody kamczackiej - właściwości

Borówka kamczacka – działanie

Spożywanie jagody kamczackiej zaleca się osobom cierpiącym na problemy układu sercowo-naczyniowego.  Borówka kamczacka wspomaga walkę ze złym cholesterolem, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Obecność jagody kamczackiej w diecie znacząco zmniejsza ryzyko zawału i miażdżycy. Jagoda kamczacka ma także działanie antybakteryjne. Co udowodniono: regularne spożywanie jagody kamczackiej pozwala zapobiec reumatoidalnemu zapaleniu stawów, a także łagodzi stany zapalne w chorobach przewlekłych, szczególnie u osób w podeszłym wieku. Owoce jagody kamczackiej mają właściwości odtruwające, to znaczy – pomagają w procesie odtruwania organizmu.

Sok z jagody kamczackiej – to tylko jedna z możliwości

Jagodę kamczacką warto jeść zarówno prosto “z krzaczka”, jak i po przetworzeniu. W okresie letnim najlepiej spożywać ją z dodatkiem jogurtu, miodu lub tak po prostu „na surowo”. Idealnie nadaje się jako główna gwiazda różnego rodzaju przetworów.  Dzięki słodkokwaśnemu smakowi powstaje pyszny sok z jagody kamczackiej, smakowity dżem lub konfitura. Sok z jagody kamczackiej, tłoczony na zimno, to propozycja dla osób, które cenią sobie smaczne i wartościowe soki owocowe bez dodatku substancji konserwujących. Tłoczenie soku na zimno gwarantuje nam otrzymanie produktu najwyższej jakości z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych tłoczonych owoców. Sok taki należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętej szklanej butelce. Nadaje się do spożycia przez parę dni od otwarcia.

Owoce jagody kamczackiej - właściwości

Nietypowe wykorzystanie borówki kamczackiej w przemyśle spożywczym

Dla wielu z Was zapewne będzie zaskoczeniem, że jagoda kamczacka jest wykorzystywana jako naturalny barwnik spożywczy. Jej ciemny, granatowy kolor w naturalny sposób zmienia zabarwienie galaretek oraz lodów.

Jagoda kamczacka to pyszny smak i moc witamin w jednym maleńkim owocu.

Nie da się ukryć, że jagoda kamczacka to owoc niewielki, ale pełen cudownych właściwości. Jednocześnie jest on bardzo smaczny. Możemy zajadać się nim na wiele sposobów. Wybornie smakuje w postaci dżemu czy konfitury. Korzystajmy więc, ile tylko się da. Szczególnie cenny dla naszego zdrowia i samopoczucia może być sok z tych jagód. Tłoczony na zimno, bez dodatku cukry zawiera pełnie dobrodziejstw płynąca z tej rośliny. Dzięki pasteryzacji zachowuje smak i aromat na dłużej, dzięki czemu możemy się nim cieszyć nawet długo po zbiorach jagód. Jest świetny solo, pity prosto ze szklanki, można też go rozcieńczyć wodą albo wymieszać z sokiem z cytryny i miodem tworząc intensywny, odpornościowy szot!

Oceń artykuł:

Średnia: 4.8 / 5. Oddane głosy: 5

Brak ocen