Zdrowe tłuszcze są niezbędne w naszej diecie, dostarczają organizmowi aż 30% energii, tyle, co węglowodany. Tłuszcze są nie tylko źródłem energii, ale również uczestniczą w budowie tkanek i syntezie niezbędnych do życia substancji oraz są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczu: A, D, E i K.
Najzdrowszymi tłuszczami są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, których ludzki organizm sam nie jest w stanie wytworzyć – musi zdobywać je z pożywienia. Są to tzw. wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Dr Jadwiga Górnicka, wybitna specjalistka w dziedzinie medycyny i leczenia naturalnego, wymienia najważniejsze funkcje wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w naszym organizmie:
- Wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego
- Ułatwiają odchudzanie (Zobacz nasze artykuły Olej lniany na odchudzanie i Olej kokosowy na odchudzanie)
- Mają działanie antydepresyjne
- Wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci
Jakie są najlepsze źródła NNKT?
- Olej lniany (ze wszystkich tłuszczów zawiera najwięcej kwasu Omega-3)
- Olej z wiesiołka
- Oliwa z oliwek
- Olej rzepakowy
- Tłuste ryby i owoce morza
- Orzechy włoskie, migdały, ziarna słonecznika
- Awokado, rośliny strączkowe
Dr Armin Grunewald, niemiecki specjalista terapii holistycznej, krewny i uczeń dr Budwig, autorki słynnej Diety dr Budwig, w wywiadzie odpowiada na kilka najważniejszych pytań dotyczących niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w naszej diecie:
Jak dużo Omega-3 potrzebuję w ciągu jednego dnia?
Dziennie powinniśmy – w zależności od wieku i naszej fizycznej aktywności – przyjmować około 20 ml 0mega-3. (…) Ponadto w okresie ciąży oraz karmienia zapotrzebowanie na Omega-3 jeszcze wzrasta. Albowiem we wczesnym stadium neuronalnego rozwoju mózgu niezbędne kwasy tłuszczowe odgrywają decydującą rolę.
Czy można spożyć za dużo Omega-3?
Nie. Przynajmniej do dziś nic na to nie wskazuje. Generalnie jednak należałoby powiedzieć tak: spożycie tłuszczów powinno wynosić najwyżej 30% naszego dziennego zapotrzebowania na energię. Przy codziennym posiłku, zawierającym 2000 kcal, wynosi to około 660 kilokalorii. Jeśli więc przeliczymy, że 1 g tłuszczu to 9 kcal, odpowiadać to będzie maksymalnemu spożyciu tłuszczów w ilości około 70 g dziennie.
A raz na jakiś czas kilka czipsów?
Niestety, tak nie można. Przecież dzisiaj już wiemy, że zawarte w nich kwasy tłuszczowe typu trans szkodzą naszemu organizmowi w sposób trwały. Ich konsumpcja na dłuższą metę może doprowadzić do niedrożności naczyń wieńcowych oraz mózgowych, czego konsekwencją staje się zawał lub udar.
Jak wybrać najzdrowszy olej lniany Budwigowy?
- Najważniejsze: olej lniany musi być ŚWIEŻY – na Olini.pl kupisz olej lniany wytłoczony w naszej rodzinnej olejarni na świeżo, na Twoje zamówienie. Nie stoi na sklepowej półce i nie jełczeje, czekając na klienta
- Olej lniany musi być zimnotłoczony (do 40 stopni) – zawsze kupuj olej z pewnego źródła
- Olej lniany powinien być zawsze w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce, niewystawiony na światło słoneczne
- Nierafinowany, z najlepszego ziarna (w Olini zawsze wybieramy najlepszej jakości składniki – zobacz jak powstają nasze oleje)