Warzywa z patelni

Warzywa z patelni z olejem rzepakowym Olini

Warzywa z patelni z olejem rzepakowym Olini

Dziś przedstawiamy pyszny i zdrowy, a jednocześnie bardzo prosty w wykonaniu przepis na warzywa z patelni smażone na oleju rzepakowym Olini.

Smażenie na oleju rzepakowym

Olej rzepakowy Olini idealnie nadaje się do smażenia – można go podgrzewać do bardzo wysokich temperatur. Najlepiej smażyć na naturalnym oleju, bez dodatków chemicznych, nierafinowanym i tłoczonym na zimno. Oleje rafinowane z supermarketu często są pełne chemicznych dodatków i są nieświeże, stojąc tygodniami na sklepowych półkach.

Warzywa z patelni

Same warzywa idealnie nadają się na lekką kolację, a podane z ryżem lub kaszą – na super obiad dla rodziny. Miłośnicy mięsa mogą oczywiście dodać pokrojonego w kostkę kurczaka lub indyka, zamarynowanego w oleju rzepakowym Olini, czosnku i ulubionych ziołach.

Piękno tego przepisu polega na tym, że warzywa i przyprawy można w nim dowolnie modyfikować, w zależności od sezonu i smaku. Można dodać do warzyw kurkumę, curry i kumin, żeby uzyskać bardziej orientalny smak. Jedynym ograniczeniem jest tu Wasza kreatywność 🙂

No to smażymy!

Warzywa z patelni z olejem rzepakowym Olini

Warzywa z patelni z olejem rzepakowym Olini

Składniki:

  • Cukinia
  • Groszek (zielony, świeży lub mrożony)
  • Papryka czerwona
  • Cebula
  • Kiełki fasoli mung lub słonecznika
  • Marchew
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, rozmaryn, zioła prowansalskie, oregano
  • Ryż, kasza jaglana, quinoa lub kasza jęczmienna do podania

 

Przygotowanie

Warzywa myjemy. Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w piórka, marchew w słupki. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinię w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy paprykę. Potem kolejno dodajemy: marchew, cebulę i cukinię. Na koniec smażymy z groszkiem i kiełkami, do wymieszania składników i lekkiego zrumienienia warzyw.

Przyprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i ziołami.

Jak wybrać najlepszy olej rzepakowy do smażenia?

  • Najważniejsze: olej rzepakowy musi być ŚWIEŻY – na Olini.pl kupisz olej rzepakowy wytłoczony w naszej rodzinnej olejarni na świeżo, na Twoje zamówienie. Nie stoi na sklepowej półce i nie jełczeje, czekając na klienta
  • Olej rzepakowy musi być zimnotłoczony (do 40 stopni)
  • Olej rzepakowy powinien być zawsze w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce, niewystawiony na światło słoneczne
Warzywa z patelni z olejem rzepakowym Olini

Warzywa z patelni z olejem rzepakowym Olini

Oceń artykuł:

Średnia: 2.5 / 5. Oddane głosy: 2

Brak ocen