Właściwości zakwasu z buraków

Dobra odporność ma ogromne znaczenie w codziennym funkcjonowaniu naszego organizmu. Dzięki prawidłowo działającemu układowi odpornościowemu nasz organizm ma szansę bronić się w sposób skuteczny przed bakteriami oraz wirusami.  Co zrobić, by nasze ciało miało na to siłę?

Zakwas z buraka

Jak dbać o odporność? – stosuj naturalne sposoby

Najlepiej o siebie dbać przy pomocy natury, stosując naturalne produkty o wyjątkowym działaniu, zwane naturalnymi antybiotykami. Jednym ze sposobów wzmacniania odporności oraz kondycji całego organizmu są kiszonki. Kiszona kapusta, kiszona marchew czy zakwas z buraka to cudowne sposoby na odporność. Zawierają naturalne probiotyki, dzięki którym pomagają dbać o nasze ciało. Nie tylko wspierają nas w walce z chorobami i pomagają walczyć z innymi dolegliwościami ale także mają doskonały wpływ na nasze samopoczucie.  Nim przejdziemy do tego, czym jest zakwas buraczany i opiszemy wszystkie jego właściwości, pozwólcie, że opowiemy Wam więcej o samym buraku.

Niepozorne a bardzo pożyteczne warzywo do wykorzystania na wiele sposobów

Burak to roślina zakwalifikowana do rodziny szarłatowatych i występuje w wielu rejonach świata,  wyróżnia się kilkanaście jego odmian. Buraka wykorzystuje się w wielu potrawach. Na surowo i po obróbce termicznej. Spożywany jest w wielu postaciach. Jest jednym z najbardziej zdrowych warzyw na świecie. Dziś zajmiemy się burakiem w postaci ukiszonej.

Kup świeży zakwas z burakaKrólewski skład buraka

Smak buraka znany jest każdemu z nas od najmłodszych lat. Naukowcy zgodnie twierdzą, że burak jest bardzo zdrowym warzywem. Zawiera w sobie bardzo dużo błonnika, składników mineralnych takich jak: fosfor, magnez, wapń i żelazo. Burak to prawdziwa bomba witaminowa, zawiera dużo witaminy A, C, E, K i witamin z grupy B.  Występujące w buraku barwniki mają właściwości antyutleniające.  Dzięki temu poprzez spożywanie buraków wspomagamy nasz układ krwionośny. Betanina zawarta w buraku jest antyutleniaczem, który pomaga organizmowi bronić się przed chorobami.

Jak powstaje zakwas z buraków?

Zakwas z buraków to napój pełen zdrowia.  Najczęściej kojarzy się jako podstawowy składnik barszczu czerwonego domowej roboty. Tymczasem to drogocenne źródło witamin, minerałów oraz naturalnych antyoksydantów.

Zakwas buraków uzyskamy poprzez ukiszenie tychże warzyw w odpowiedniej ilości wody z dodatkiem konkretnych składników takich jak sól i przyprawy. Jak zrobić zakwas z buraków? W sieci znajdziemy wiele przepisów na zakwas z buraków. Jednak w obecnych czasach, kiedy jesteśmy tak bardzo zabiegani, warto kupować naturalny zakwas z buraków, wyrabiany z najwyższej jakości produktów i sprzedawany jako zakwas w butelkach. Kupując gotowy produkt od sprawdzonego producenta, oszczędzamy czas. A sami otrzymujemy w zamian naturalny w stu procentach produkt, który jest naprawdę zdrowy. I wart swojej ceny.

Zakwas z buraka

Zakwas z buraków – sposób na ochronę i wspomaganie organizmu

W okresie jesieni i zimy zakwas z buraków szczególnie pomaga nam w dbaniu o kondycję naszego organizmu oraz odporność.  W tym okresie jesteśmy najbardziej narażeni na choroby i infekcje, a zdrowotne działanie soku z buraków pomaga nam się wzmocnić.

Kiszenie warzyw na zimę to jedna z najzdrowszych metod przetwarzania żywności, która pozwala cieszyć się właściwościami warzyw przez długi czas. Kwas mlekowy sprawia, że żywność doskonale się konserwuje. Ukiszone buraki są naturalnym sposobem na wiele dolegliwości – na przykład na złe poranne samopoczucie po intensywnym wieczorze. Ponadto, wzmacniają naszą odporność i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie jelit. Zakwas z kiszonych buraków ma silniejsze działanie niż sok z tych surowych warzyw.

Zakwas z buraków a odchudzanie 

Ze względu na duża zawartość błonnika oraz dobre wspomaganie pracy jelit, zakwas z buraków jest uważany za specyfik wspomagający proces odchudzania. Nie oznacza to jednak, że samo picie soku z kiszonych buraków sprawi, że pozbędziemy się nadprogramowych kilogramów. Ważne jest abyśmy pamiętali o zrównoważonej i dobrze zbilansowanej diecie. W trakcie procesu odchudzania warto codziennie sięgać po sok z kiszonych buraków. Nie trzeba pić dużej jego ilości na raz, na początek wystarczy kilka łyków w ciągu całego dnia.

Kup świeży zakwas z buraka

Jak wykorzystać wodę z kiszonych buraków?

Wodę z kiszonych buraków można użyć do zrobienia pysznego domowego barszczu czerwonego. Albo – jak już wcześniej wspominaliśmy wypić prosto z kubka. Jeśli chodzi o same buraki w postaci kiszonej, można śmiało zrobić z nich zupę krem lub zwyczajnie zjeść je jako surówkę.

Jak przechowywać zakwas w prawidłowy sposób

Właściwe przechowywanie zakwasu z buraków to podstawa jego trwałości oraz gwarancja zachowania najważniejszych właściwości zdrowotnych. Gotowy zakwas koniecznie trzeba przecedzić przez sitko wyłożone gazą, a następnie odlać do wyparzonej butelki lub do wyparzonego słoika. Następnie szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Zakwas można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Burak – picie zakwasów z warzyw się opłaca

Jak widać burak nie jest tak pospolity jakby się mogło wydawać. To warzywo o wspaniałym składzie, które ma naprawdę dobry wpływ na nasze ciało.

Kiszone warzywa – w tym zakwas buraczany – to drogocenne dla naszego organizmu źródło witamin i minerałów. Sok z kiszonych buraków chroni nas przed chorobami oraz wspomaga w walce z anemią. Pomoże zrównoważyć pracę naszych jelit i wspomoże w procesie odchudzania. Poprawi ogólną kondycję organizmu. Korzystajmy zatem z dobrodziejstw natury. Przyrządzajmy zakwas z buraków samodzielnie lub kupujmy go od sprawdzonego producenta i pijmy bez wahania. Zyskamy zdrowie i doskonałe samopoczucie. Jeśli jednak zakwas z buraków nie smakuje nam tak bardzo jakbyśmy chcieli, po prostu jedzmy buraki. Gotowane, pieczone, surowe – jak nam smakują. Pamiętajmy jednak, że w postaci kiszonej właściwości buraka są jeszcze bardziej aktywne. Zatem wybór należy do Ciebie.

Wejdź na kanał Olini na Youtube i poznaj zalety picia zakwasu z buraka:

Oceń artykuł:

Średnia: 4.7 / 5. Oddane głosy: 3

Brak ocen