Kiszonki to znany od dawna, kultywowany jeszcze przez nasze babcie, sposób na zdrowe przetrwanie zimy. Zakwasy, szczególnie te z buraków polecane są nie tylko dorosłym ale również maluchom. Dawniej kiszone warzywa był szczególnie ważne w naszej strefie klimatycznej gdzie przez sporą część roku brakowało lokalnych owoców i warzyw. Teraz coraz częściej wracamy do tych naturalnych i sprawdzonych sposobów, dzięki którym możemy wspomóc nasz organizm dostarczając nie tylko wielu witamin i mikroelementów ale też żywych bakterii.
Zakwas z buraka – naturalna multiwitamina
Sok z kiszonych buraków to naturalny napój probiotyczny, który dzięki zawartości żywych kultur bakterii może wspomóc nasz układ pokarmowy oraz florę jelitową. Buraki zawierają także żelazo, fosfor i magnez oraz witaminę C, A i kwas foliowy, dzięki czemu mają pozytywny wpływ na nasz układ krwionośny.
Po zakwas z buraka szczególnie warto sięgać w okresie jesienno-zimowym, a także w okresach osłabienia organizmu, po infekcji czy przebytej antybiotykoterapii. Delikatnie musowany, orzeźwiający w smaku będzie pysznym dodatkiem w diecie dorosłych jak i dzieci. Ze względu zawartość biodostępnego żelaza szczególnie polecany jest kobietom ciąży, a także osobom chcącym wzmocnić swój organizm oraz poprawić odporność. Kieszenie buraków wymaga też relatywnie mniej soli niż w przypadku ogórków czy kapusty co na pewno jest istotne przy wybieraniu produktów dla dzieci.
Kieszenie buraków nie jest skomplikowane i każdy może taki zakwas przygotować w domu. Jeśli jednak nie mamy dostępu do świeżych i sprawdzonych warzyw, nie dysponujemy wolnym czasem, umiejętnościami czy miejscem, warto sięgnąć po gotowy produkt z zaufanego źródła. Dla tych wszystkich polecamy zakwas z buraka Olini. Przygotowany z najlepszych buraków z własnej uprawy, kiszony według tradycyjnej receptury, z dodatkiem soli i przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, czosnek).
Jak podawać zakwas z buraków dzieciom?
Często pytacie nas jak podawać zakwas z buraków dzieciom?
Podpowiadamy, że tak jak z każdym nowym produktem wprowadzanym do diety malucha, w przypadku zakwasu również warto zacząć od niewielkich ilości, żeby oswoić dziecko ze smakiem i zwrócić uwagę na reakcje organizmu. Rodzice małych dzieci zazwyczaj podają zakwas do wypicia bezpośrednio z małej łyżeczki, stopniowo zwiększając porcję i podając ją później w małym kubeczku lub kieliszku. Można też włączyć zakwas z buraka do codziennych potraw np. wzbogacić nim zupę, kaszę czy dodać do sosu. Ważne aby potrawy z zakwasem już nie podgrzewać, tak aby w pełni korzystać z właściwości tego naturalnego probiotyku.
Podpowiedzią mogą być też wskazówki pani dietetyk i specjalistki żywienia dzieci Małgorzaty Jackowskiej:
“Moim zdaniem zakwasy warto zacząć wprowadzać do diety maluchów po 1. roku życia – ze względu na zawartość soli, nie należy przesadzać z ich ilością i warto zakwas włączyć do diety jako składnik posiłków. Po pierwszych urodzinach można stopniowo wprowadzać 1-2 łyżki dziennie, zaczynając od małej ilości. Kiedy maluch skończy dwa latka można zwiększyć ilość podawanego zakwasu do 4-5 łyżek dziennie.”
Jak wiadomo budowanie odporności to proces, który wymaga i czasu i wielu działań. A zdrowa i zrównoważona dieta bogata w warzywa i owoce jest jednym z podstawowych elementów wspomagania tego procesu. Naturalny sok z kiszonego buraka nie tylko pomoże uzupełnić niedobory żelaza, wzbogaci posiłek w witaminy i mikroelementy ale przede wszystkim zadba o jelita. Zawarte w zakwasie żywe kultury bakterii będą szczególnie pomocne przy wracaniu do formy i równowagi po leczeniu antybiotykiem, biegunkach czy problemach pokarmowych.